Ken jij de rode banaan en zijn voordelen?

Wist je dat niet alle bananen hetzelfde zijn? De meest gecommercialiseerde en bekendste is de gele cavendish. Er zijn echter meer dan 1.000 variëteiten van deze vrucht. In het volgende artikel komen we alles te weten over de rode banaan.
Ken jij de rode banaan en zijn voordelen?
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rode bananen worden niet op grote schaal op de markt gebracht, maar er is een groeiende vraag naar. Dit komt deels door het kleinere formaat, de dichte textuur en zoete smaak van de rode banaan.

Men denkt dat ze ontstaan zijn in India en Maleisië, waar ze eeuwenlang in het wild groeiden. Later verspreidden ze zich naar andere gebieden, zoals Australië, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Ze hebben ook Europa bereikt, waar ze op de Canarische Eilanden groeien.

Voor veel mensen is het een onbekende vrucht, want ze is niet in alle landen verkrijgbaar. Dus, als je nieuwsgierig bent om er meer over te weten te komen en de voordelen en het verschil met de gele banaan te leren kennen, lees dan verder en we vertellen het je!

Wat zijn rode bananen en hoe verschillen ze van gele bananen?

Rode bananen staan botanisch bekend als Musa acuminate Red Dacca. Maar, afhankelijk van hun plaats van herkomst, kunnen ze ook andere namen hebben, zoals Spaanse rode weegbree, Cubaans rood, Lal Kela, of Colorado.

Om te beginnen is het interessant, en misschien verrassend, om op te merken dat het geen genetisch gemanipuleerde vrucht is. In feite is het een natuurlijke groep binnen de bananengroep, die in de loop der jaren ontstaan is dankzij teelt en biologische selectie.

Hij is korter en dikker dan de Cavendish-soort (de meestvoorkomende onder de gele bananen). De schil is hard en heeft een kleur die kan variëren van helderrood tot oranjegeel. De kleurschakeringen hangen af van de antioxidantpigmenten die de banaan bevat.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van deze bananensoort is de kleur van de schil. Eenmaal gepeld heeft het vruchtvlees een gele of ivoorkleurige tint. Hij is zacht, romig, zoet, en heeft een fruitige smaak en aroma die aan framboos en mango doen denken.

Bananen
Bananen worden door velen als een nutteloze vrucht beschouwd, maar dit is verre van de waarheid, zowel in de gele als in de rode variëteit.

Voordelen en eigenschappen van de rode banaan

Er bestaan enkele verkeerde opvattingen over bananen in het algemeen. Vaak wordt hij aangehaald als een ongezonde of te calorierijke vrucht. We kunnen echter categorisch stellen dat het een voedzame vrucht is en dat de inname ervan talrijke positieve gezondheidseffecten kan bieden. Ook de rode banaan deelt in deze voordelen.

Bijdrage van voedingsstoffen

In de samenstelling van de banaan (ook van de rode variëteit) steken koolhydraten uit boven eiwitten en vetten (die in kleine verhoudingen voorkomen). Ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden vezels, kalium en vitamine B6.

Energiebron

In de rode banaan worden drie verschillende soorten suikers gevonden:

Deze samenstelling maakt ze tot een leverancier van snelle, maar langdurige energie. Ze zijn ideaal voor kinderen, mensen die veel aan lichaamsbeweging doen, of voor consumptie na het sporten.

Verteringswelzijn

Als de vrucht onrijp is, is een belangrijk deel van de koolhydraten in de vorm van zetmeel. Maar naarmate ze rijper worden, worden ze omgezet in eenvoudiger suikers. Daarom wordt het een zachte en licht verteerbare vrucht.

Bovendien bevat het voedingsvezels in de vorm van inuline en fructooligosacchariden. Dit kan niet verteerd worden en bereikt ongeschonden de dikke darm, waar het gefermenteerd wordt door darmbacteriën. Het draagt zo bij tot verbetering van de darmtransit en heeft prebiotische eigenschappen.

Het zenuwstelsel en het immuunsysteem

Pyridoxine (of vitamine B6) is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en voor de normale werking van het zenuwstelsel. Het is ook betrokken bij de vorming van antilichamen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De vele voordelen van vitamine B6

Cardiovasculaire gezondheid

Volgens de Harvard School of Public Health (Engelse link) zijn rode bananen een uitstekende bron van kalium. Dit mineraal vergemakkelijkt het samentrekken van de spieren en een regelmatige hartslag. Het compenseert ook overtollig natrium in de voeding, wat kan helpen om de bloeddruk normaal te houden.

De antioxidanten in rode bananen

Zoals veel fruit en groenten zijn ook in rode bananen enkele antioxidantverbindingen aanwezig. Sommige daarvan zelfs in grotere hoeveelheden dan de gele soorten (Engelse link). Dat is het geval met bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne.

Antioxidanten zijn stoffen die celbeschadiging voorkomen en de schadelijke werking van vrije radicalen tegengaan. Deze laatste houden, wanneer ze de antioxidant capaciteit van het lichaam overschrijden, verband met veroudering (Engelse link).

Toepassingen van rode banaan in de keuken

Rode bananen
In veel landen en streken is het moeilijk om de rode variëteit bananen te vinden, omdat ze niet wereldwijd verspreid worden.

De vrucht pellen en vers eten is een van de gemakkelijkste manieren om ze te consumeren. Ook zijn ze, dankzij hun grootte en gemakkelijke hanteerbaarheid, perfect om buitenshuis te eten en als tussendoortje halverwege de ochtend of halverwege de middag.

Je kunt ze ook in plakjes snijden en aan sommige gerechten toevoegen. Ze zijn uitstekend te combineren met andere vruchten in fruitsalades of in de vorm van brochettes. Daarnaast zijn ze heel goed te gebruiken als topping of versiering van ijs, ontbijtgranen en havermoutpannenkoeken.

Dankzij hun olieachtige, zachte vruchtvlees kunnen ze gebruikt worden om zoetigheden en desserts te bereiden. Ze geven een romige textuur aan smoothies, milkshakes, of mousses. Bovendien kunnen ze gebruikt worden om allerlei koekjes, cakes en taarten op natuurlijke wijze te zoeten.

Maar de culinaire mogelijkheden van bananen houden hier niet op, want je kunt ze ook serveren als gezouten “chips” voor een heerlijk voorgerecht. In sommige landen worden ze zelfs gebruikt om curry’s en kiprecepten met sausjes te bereiden.

Om optimaal van rode bananen te kunnen genieten, moeten ze rijp zijn, anders zijn ze erg droog en kan hun textuur onaangenaam zijn. De aanwezigheid van bruine vlekken op de schil is een van de tekenen van rijpheid.

Thuis zijn ze bij kamertemperatuur 2 tot 10 dagen goed te bewaren. Je moet ze uit de buurt van zonlicht houden en ze hoeven niet gekoeld te worden.

Hier is een lekker bananenrecept voor je:
Recept voor bananenbrood met amandelen

De rode banaan is een gezonde vrucht om in je dieet op te nemen

Bijna iedereen houdt van bananen. Ze zijn heerlijk, makkelijk te eten, en voegen een heerlijke textuur toe aan veel recepten. De rode soort is een unieke vrucht die al zijn voedingsstoffen en eigenschappen deelt met de gele soort.

Als ze deel uitmaken van een gezonde voeding, zijn ze gunstig voor het hart, hebben ze antioxiderende eigenschappen, en bevorderen ze verzadiging en darmtransit. Ze zijn ideaal om op elke leeftijd en op elk moment van het leven in te nemen.

Als je ze eet en er je voordeel mee doet, hebben ze veel verschillende gebruiksmogelijkheden, en ze zijn net zo veelzijdig als de gele. Maar, als het je aan wat inspiratie of ideeën ontbreekt, gebruik ze dan gewoon op dezelfde manier als de gele soort. Kijk eens naar het artikel hieronder voor een ongewone toepassing voor bananen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Food Data Central. Banana, raw. U.S. Department of Agriculture. Octubre 2020.
  • Fu X, Cheng S, et al. Comparative analysis of pigments in red and yellow banana fruit. Food Chemistry. Enero 2018. 239: 1009-1018.
  • Harvard T.H. Chan. The nutrition source. Bananas. Harvard School of Public Health.
  • Liguori I, Russo G, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical Interventions in Aging. Abril 2018. 13: 757-772.
  • Medline Plus. Vitamina B6. Biblioteca Nacional de Medicina. Noviembre 2021.
  • Singh B, Singh J.P, et al. Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. Septiembre 2016. 206: 1-11.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.