De vele voordelen van vitamine B6

Een tekort aan vitamine B6 kan gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede en huidaandoeningen veroorzaken. Waarom is deze vitamine zo belangrijk? Wat zijn de voordelen? In dit artikel vertellen we je er alles over!
De vele voordelen van vitamine B6
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we het over de voordelen van vitamine B6 hebben. Vitamine B6 behoort tot de groep van in water oplosbare vitamines. Het is daarom een vitamine die in vloeistoffen oplost en niet in het lichaam kan worden opgeslagen. Het lichaam scheidt overtollig B6 uit via de urine en dus moet je het regelmatig via je dieet binnenkrijgen.

Je vindt het van nature in vlees en vis. Zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals aardappelen en bepaalde soorten fruit, bevatten het ook. Deze vitamine wordt in de vorm van pyridoxine aan voedingssupplementen toegevoegd.

Een tekort aan deze vitamine kan bloedarmoede, jeukende huiduitslag, schilferige lippen, scheurtjes in de mondhoeken en zwelling van de tong veroorzaken. Het tekort kan bovendien verband houden met depressie, verwarring en een slecht functioneren van het immuunsysteem.

De voordelen van vitamine B6 voor de lichaamsfuncties

Vitaminesupplementen

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ziekten. Het is ook een cruciale vitamine om de cognitieve gezondheid te beschermen.

Er is genoeg bewijs dat de bewering ondersteunt dat de consumptie van deze vitamine, binnen de aanbevolen doseringen, positieve effecten heeft op het lichaam (Engelse link). Een aantal van de belangrijkste voordelen van vitamine B6 zijn:

 • B-vitamines kunnen het risico op hartaandoeningen verlagen door het homocysteïnegehalte te verlagen. Volgens recente studies vermindert het nemen van een supplement met deze vitamine echter het risico op ziekte niet als de inname via de voeding correct is.
 • Aan de andere kant lopen mensen met een laag B6-gehalte mogelijk een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker die met het spijsverteringskanaal verband houden. Een voorbeeld is darmkanker zoals een studie (Engelse link) gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology stelt.
 • Er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat mensen met een gezond B6-gehalte in het bloed een beter geheugen hebben (Engelse link). Het nemen van supplementen lijkt echter niet effectief om de cognitieve functie bij patiënten met dementie te verbeteren.
 • Deskundigen speculeren ook dat er een mogelijke invloed is van vitamine B6 op het premenstrueel syndroom. Sommige artikelen suggereren dat supplementen met deze vitamine de symptomen van het premenstrueel syndroom kunnen verminderen, waardoor stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gebrek aan concentratie worden verminderd.
 • Het wordt aanbevolen om bij hyperemesis gravidarum deze vitamine onder medisch toezicht te gebruiken om de misselijkheid en het braken tijdens de vroege zwangerschap te verminderen.

Overdosis vitamine B6

Over het algemeen is het zeer onwaarschijnlijk dat een overdosis vitamine B6 tot vergiftiging zou leiden. Aangezien het in water oplosbaar is en in de urine wordt uitgescheiden, is het moeilijk om zonder voedingssupplementen hoge concentraties in het lichaam te bereiken. Het ongecontroleerd innemen van supplementen kan wel tot deze situatie leiden.

Dit is een groot gezondheidsprobleem, dat het zenuwstelsel kan beschadigen, waardoor lichaamsbewegingen moeilijk te controleren zijn. Het kan bovendien ook huidreacties, overgevoeligheid voor zonlicht, misselijkheid en brandend maagzuur veroorzaken.

Het is daarom erg belangrijk om een vitamine B6-supplement alleen onder toezicht van een medische professional in te nemen en dus niet aan zelfmedicatie te doen.

Geneesmiddelinteracties

Supplementen die deze vitamine bevatten, kunnen met bepaalde medicijnen een wisselwerking hebben. Deze medicijnen kunnen onder andere de volgende soorten omvatten:

 • Een aantal antibiotica, zoals cycloserine, dat wordt gebruikt om tuberculose te behandelen. Deze interactie kan aanvallen verergeren en zenuwcellen beschadigen.
 • Geneesmiddelen die zijn ontworpen om epilepsie te behandelen, kunnen het gehalte van deze vitamine verlagen.
 • De inname van theofylline voor de behandeling van astma kan ook de B6-spiegel verlagen en epileptische aanvallen veroorzaken.

Vitamine B6 die het lichaam nodig heeft

Voedingsmiddelen met vitamine B6

Je kunt met een gezond, uitgebalanceerd dieet de vitamine B6 binnenkrijgen die je lichaam nodig heeft. In sommige gevallen is het echter raadzaam om een supplement te gebruiken.

Afgezien van de aanbevelingen van de WHO voor de inname van vitamine B6 in normale situaties, kan in sommige gevallen een hogere behoefte aan deze vitamine ontstaan.

 • Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij mensen die een eiwitrijk dieet volgen, omdat deze vitamine een rol speelt bij de afbraak van eiwitten.
 • Het kan bovendien belangrijk zijn om er meer van te consumeren in situaties waar je last hebt van een ongecontroleerde glucosecurve.
 • Ten slotte is het nodig om de inname van deze micronutriënt bij bloedarmoede te controleren.

Het is echter opmerkelijk dat recente studies (Engelse link) over deze vitamine de antioxiderende rol en de relatie met complexe ziekten in twijfel trekken. Momenteel zijn experts van mening dat zowel een tekort als een teveel aan deze vitamine negatieve gevolgen kan hebben. Op dit moment zijn er verdere studies nodig om dit te bevestigen.

Conclusie

Vitamine B6 heeft verschillende functies in het lichaam. Onder normale omstandigheden kun je via je dieet de hoeveelheid binnenkrijgen die je nodig hebt. Het kan echter voorkomen dat een supplement nodig is om een tekort te corrigeren of om ziekte te voorkomen.

Toch is het belangrijk om multi-vitaminen niet verkeerd te gebruiken. Je moet daarom je arts of diëtist raadplegen voordat je er een gebruikt. In het geval dat je bijwerkingen ervaart, zoals misselijkheid, dan raden experts aan om direct met de inname van het product te stoppen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stover PJ, Field MS. Vitamin B-6. Adv Nutr. 2015;6(1):132–133. Published 2015 Jan 15. doi:10.3945/an.113.005207
 • Sato K., Why is vitamin B6 effective in alleviating the symptoms of autism? Med Hypotheses, 2018. 115: 103-106.
 • Bird RP., The emerging role of vitamin B6 in inflammation and carcinogénesis. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 151-194.
 • Zhang XH, Ma J, Smith-Warner SA, Lee JE, Giovannucci E. Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1005–1010. doi:10.3748/wjg.v19.i7.1005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.