Hoe kun je je emoties beheersen?

Weten hoe je je emoties onder controle kunt houden, betekent niet dat je ze moet gaan negeren of onderdrukken. Het gaat erom dat je leert hoe je er op een gezonde manier mee kunt omgaan, zodat je een goede balans vindt.
Hoe kun je je emoties beheersen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Niet iedereen praat even makkelijk over zijn gevoelens. Niemand heeft ons immers geleerd hoe we onze emoties op een gezonde manier kunnen beheersen en hoe we ermee om moeten gaan. De volgende oefeningen zullen je echter helpen om je emoties voortaan gemakkelijker onder ogen te kunnen komen.

In dit artikel vind je 5 eenvoudige oefeningen die je kunt toepassen op de momenten waarop dat nodig is. Onthoud: oefening baart kunst! Hoe vaker je oefent, hoe beter de resultaten zullen worden.

Oefeningen om je emoties te leren beheersen

We geven je de 5 meest effectieve oefeningen om je emoties te leren beheersen. Er bestaan namelijk heel veel verschillende oefeningen, maar we hebben de beste voor je uitgekozen.

1. Met volledige aandacht aanwezig zijn

Volledige aandacht

Mindfulness betekent rust nemen, stilstaan, ademhalen en observeren.

Je kunt elke dag oefenen in aanwezig zijn met volledige aandacht:

  • Ga elke dag minstens 5 minuten zitten of liggen (kies wat jij het fijnst vindt), en concentreer je op je ademhaling.
  • Het gaat er niet om dat je je hoofd leeg krijgt. Het gaat erom dat je stilstaat bij wat je voelt, dat je je emoties observeert zonder ze te veroordelen, en dat je kijkt naar wat je emoties je proberen te vertellen. 

Als je deze oefening bijvoorbeeld toepast tijdens een ruzie, en je even wacht voordat je reageert, dan zul je merken dat de confrontatie minder vervelend zal verlopen.

2. Hou een emotiedagboek bij

Een dagboek bijhouden

Het klinkt misschien gek, maar een dagboek bijhouden over je gevoelens is heel belangrijk. Heb je zo’n dagboek nog niet, overweeg dan om er eentje te beginnen. De voordelen:

  • Schrijven werkt therapeutisch. Het helpt om onze emoties objectief te bekijken en er op te reflecteren via pen en papier. Na een tijdje ga je zien welke gevoelens terug blijven komen, en weet je hoe je er op de beste manier mee kunt omgaan.
  • Het bijhouden van een emotiedagboek helpt je om te zien in hoeverre je vooruitgang boekt in het beheersen van je emoties.
  • Elke keer dat je een gevoel waarneemt dat je stemming negatief beïnvloedt, zoals somberheid, kijk dan terug in je dagboek om te zien hoe je het beste met dat gevoel kunt omgaan. Het feit dat je kunt teruglezen in je dagboek, geeft je een veilig en zeker gevoel.

3. Richt je gedachten op iets anders

Verander je gedachten

De derde oefening die je kan helpen om je emoties te beheersen, heeft te maken met het verleggen van je gedachten. Je weet heel goed dat je kwaad bent, als je je kwaad voelt. Als je die boosheid de kans geeft om verder te broeien in je gedachtes, wordt hij alleen maar intenser.

Wanneer dit gebeurt, probeer dan de volgende oefening:

  • Bedenk van tevoren een sleutelwoord dat je op dit soort momenten kunt oproepen, om je eraan te herinneren dat je je gedachten stop moet zetten. Bijvoorbeeld: ‘genoeg’, ‘stop’, of een ander woord dat goed werkt voor jou.
  • Schrijf daarna de negatieve gedachte op en schrijf het positieve equivalent ernaast. In het geval dat je boosheid voelt, schrijf je bijvoorbeeld ‘vreugde’ of ‘gelukkig zijn’.

In eerste instantie kan deze oefening misschien nutteloos lijken, maar je zult zien dat het je kalmer maakt, en dat je je minder geprikkeld gaat voelen. Probeer het maar eens!

4. Geef jezelf tijd om te piekeren

Piekermomenten inlassen

Dat klinkt vreemd, of niet? Normaal gesproken piekeren we meer dan goed voor ons is, dus als we daarvoor opeens tijd moeten vrijmaken, dan klinkt dat heel raar. Toch is het geen gek idee.

  • Sommige mensen reserveren elke dag wat tijd waarop ze mogen piekeren.
  • Als de tijd om is, gaan ze verder met hun dagelijkse bezigheden, en schuiven ze hun zorgen aan de kant. Die zorgen verdwijnen vervolgens, of ze worden geparkeerd tot het piekermoment van de volgende dag.

Dit is een geweldige manier om te voorkomen dat je de hele dag rondloopt met een hoofd vol zorgen, waardoor je minder efficiënt en productief bent op je werk. Door ze te parkeren, hou je je zorgen in de hand.

5. Zoek zo snel mogelijk een spiegel op!

Glimlach in de spiegel

Deze laatste tip om je emoties te leren beheersen, is er één die je vast leuk zult vinden! Zodra je negatieve gevoelens voelt opkomen, zoek dan snel een spiegel op. Misschien is het zelfs handig om voortaan een handspiegel bij je te houden…

De oefening gaat als volgt:

  • Kijk naar jezelf in de spiegel en glimlach. Misschien heb je helemaal geen zin om te lachen, maar doe het toch maar. Hou dat een paar minuten vol, tussen de 2 en 5 minuten, zonder je ogen van de spiegel af te wenden.
  • Deze oefening helpt je om objectiever te kijken naar de situatie die maakte dat je je zo rot ging voelen. Het helpt je ook te kalmeren.
  • Door te glimlachen, ook al is het misschien geforceerd, maakt je lichaam endorfines aan. Hierdoor wordt het makkelijker om je emoties te beheersen, en een heldere kijk op de situatie te krijgen.

Emoties die je nooit mag onderdrukken

De bovenstaande oefeningen geven je handvatten om op een positieve manier met je emoties om te kunnen gaan. Het is dus nooit de bedoeling dat je probeert je gevoelens te vergeten, te negeren of te onderdrukken. 

Onze oefeningen helpen je om weer kalm te worden en je overweldigende emoties onder controle te krijgen. Ze zorgen er dus níet voor dat je emoties helemaal verdwijnen, maar ze kunnen wel helpen om de situatie op een rustiger en evenwichtiger manier te bekijken.

Weglopen voor je gevoelens of ze wegstoppen of negeren, is niet het antwoord. Ze komen uiteindelijk toch altijd terug. De oefeningen uit dit artikel helpen je om jezelf beter te leren kennen, en om te weten te komen welke emoties meer inspanning vergen om onder controle te houden.Heb je al één van de oefeningen geprobeerd? En, hoe ging het?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.