Hoe je zelf quinoabrood maakt lees je hier!
Quinoabrood is een gezond voedingsmiddel dat ideaal is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Quinoa, zoals vermeld in een publicatie in Foods (Engelse link), is een bron van aminozuren, mineralen, vezels en antioxidanten. Tegelijkertijd valt het op door zijn veelzijdigheid, omdat het gemakkelijk in veel recepten kan worden verwerkt.
In dit geval worden naast quinoa ook andere ingrediënten zoals chiazaden en rijstmeel, die voedzaam en glutenvrij zijn, gebruikt. Ben je klaar om dit brood thuis te bereiden? Hieronder delen we de stapsgewijze instructies en bespreken we enkele voordelen van quinoa.
Wat is quinoa?
Quinoa is voedsel dat oorspronkelijk uit de Andes komt. Jarenlang was het een heilig en vitaal product voor de Inca-cultuur. De naam quinoa betekent in het Quechua ‘moedergraan’, want decennia lang was het de belangrijkste bron van eiwitten voor inheemse volkeren.
Deze graanbolletjes behoren niet tot de graangroep en ook niet tot de zaadgroep. Zoals vastgesteld door de wetenschap (Spaanse link), beschouwt men ze als ‘pseudograan’. Tegelijkertijd is het belangrijk om erop te wijzen dat quinoa in verschillende variëteiten en soorten voorkomt.
Over het algemeen is het een veelzijdig voedingsmiddel die op dezelfde manier als rijst kan worden gekookt, met vooraf wassen en weken. Je kunt het ook vermalen om er glutenvrij meel of deeg van te maken. Door zijn neutrale smaak kan het zowel voor zoete als hartige recepten worden gebruikt.
Lees ook eens:
8 producten om glutenvrije pasta van te maken
Recept om thuis quinoabrood te maken
Een van de vele bereidingen die met dit pseudograan gemaakt kunnen worden, is quinoabrood. Het is een ideaal recept als aanvulling op het ontbijt, snacks of hoofdmaaltijd. Het kan daarnaast worden gecombineerd met andere voedingsmiddelen, zoals groenten, jam, vlees, enz. Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten voor quinoabrood
- 1¾ kopjes quinoa (350 gr.)
- ¼ kopje chiazaden (50 gr.)
- 1 kopje water (250 ml)
- ¼ kopje olijfolie (50 ml)
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels citroensap
- ½ kopje rijst- of amarantmeel (100 gr.)
- ¼ kopje gepelde zonnebloempitten (50 gr.)
Voorbereiding
- Denk er allereerst aan om de quinoa enkele keren te wassen. Laat het daarna 8 uur weken. Op deze manier worden de anti-voedingsstoffen die dit pseudograan bevat geëlimineerd. Als je al weet dat je dit brood gaat maken, is het beter om dit de dag van tevoren doen.
- Als je de quinoa hebt geweekt, giet je het water af en zet je de quinoa opzij in een kom.
- Zet de andere ingrediënten ook klaar.
- Verwarm de oven vervolgens voor op 160 ºC.
- Week daarna de chiazaden in een half kopje water totdat ze hun slijm vrijgeven en in omvang verdubbelen.
Stapsgewijze instructies voor het bereiden van quinoabrood
- Als je alle bovenstaande stappen al hebt uitgevoerd, doe dan de quinoa en gehydrateerde chia in een keukenmachine of blender. Je hoeft het vocht bij het chiazaad niet weg te laten lopen, omdat het de bedoeling is dat dit het deeg zal helpen ‘binden’.
- Zet daarna de blender een paar minuten aan om de korrels te malen. Voeg vervolgens de halve kop water, olijfolie, bakpoeder, zout en citroensap toe.
- Meng nog even tot je een pasta-achtig mengsel krijgt. Dit proces duurt tussen de 3 en 5 minuten.
- Zodra je deze pasta hebt, haal je het mengsel uit de processor en doe je het in een kom. Voeg al roerend beetje bij beetje het amarant of rijstmeel toe, totdat het volledig is geïntegreerd. Laat het dan 5 minuten rusten.
- Bedek ondertussen de bakvorm met bakpapier en sprayolie.
- Doe het mengsel vervolgens in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Bedek het vervolgens met de zonnebloempitten en bak het geheel in de oven. De baktijd is ongeveer 1 uur, maar dit is variabel. Daarom raden we aan om te controleren wanneer het brood aan de buitenkant goudbruin is.
- Als je er nu met een mes in prikt en er zit maar een beetje vocht aan, dan kun je het uit de vorm halen en het af laten koelen.
De opmerkelijke voordelen van quinoa
Vanwege de voedingskwaliteit valt quinoa op tussen veel voedingsmiddelen. Om deze reden wordt het nu aanbevolen om de kwaliteit van ons voedingspatroon te verbeteren. Er zijn aanwijzingen dat de eigenschappen ervan het welzijn helpen te bevorderen en het risico op ziekte verminderen. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.
Meer energie
Quinoa is een goede energiebron omdat het hoogwaardige of complexe koolhydraten bevat. Deze worden langzaam geabsorbeerd en produceren een gevoel van verzadiging zonder veranderingen in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.
Daarom geven verschillende onderzoeken aan (Engelse link) dat het ideaal is voor mensen die gezond willen eten en tegelijkertijd actiever willen zijn. Het is zelfs geschikt voor mensen met ziekten zoals diabetes.
Het is het vermelden waard dat een percentage van deze koolhydraten de zogenaamde ‘voedingsvezels’ vormen, een bestanddeel dat niet wordt verteerd. Daarom helpt quinoa om de stoelgang en je gewicht onder controle te houden.
Eiwitbijdrage
Naast de energetische functie van dit pseudograan, kunnen we ook vermelden dat het een natuurlijke bron van plantaardig eiwit is. Sterker nog, uit verschillende onderzoeken blijkt (Spaanse link) dat het in kwaliteit zelfs kan wedijveren met dierlijke eiwitten.
In tegenstelling tot granen bevat quinoa de 10 aminozuren (de bouwstenen die eiwitten vormen) in een adequate verhouding. Deze bouwstenen zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam. Daarom wordt het qua voedingswaarde als superieur beschouwd aan tarwe, rijst en maïs.
Bescherming tegen stress
Quinoa is nuttig voor het bestrijden van stress doordat het een aminozuur bevat dat tyrosine (Engelse link) en door de kalmerende werking van tryptofaan en glycine. Bovendien bevat het magnesium, een mineraal dat nodig is voor een optimale overdracht van zenuwimpulsen. Het bevordert dus de de vermindering van verstoringen en prikkelbaarheid.
Ook lekker om te maken:
Hoe gehaktballen van quinoa en kikkererwten te maken
Waarom moet je quinoabrood maken?
Quinoa is een gezond voedingsmiddel dat essentiële voedingsstoffen levert en in veel recepten kan worden gebruikt. Daarom is het een goed idee om brood van dit pseudograan te maken als je je gezondheid en welzijn wilt verbeteren. Het is gemakkelijk te maken en kan op veel manieren worden geserveerd.
Het is daarnaast ook geschikt voor mensen met coeliakie en mensen die geen gluten kunnen consumeren. De ingrediënten van dit recept zijn vrij van dit eiwit en zitten tegelijkertijd vol met vele andere heilzame voedingsstoffen. Ben jij klaar om zelfgemaakt quinoabrood te proberen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Angeli V, Miguel Silva P, Crispim Massuela D, et al. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods. 2020;9(2):216. Published 2020 Feb 19. doi:10.3390/foods9020216
- Hernández Rodríguez, J. (2015). La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 26(3), 0-0.
- Huamanchumo, W. (2020). Pseudocereales andinos: valor nutritivo y aplicaciones para alimentos libres de gluten.
- Vargas Zambrano, P., Arteaga Solorzano, R., & Cruz Viera, L. (2019). ANÁLISIS BIBLIOGRÁFICO SOBRE EL POTENCIAL NUTRICIONAL DE LA QUINUA (CHENOPODIUM QUINOA) COMO ALIMENTO FUNCIONAL. Centro Azúcar, 46(4), 89-100.
- Chito Trujillo, D. M., Ortega Bonilla, R. A., Ahumada Mamián, A. F., & Rosero López, B. (2017). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) versus soja (Glycine max [L.] Merr.) en la nutrición humana: revisión sobre las características agroecológicas, de composición y tecnológicas. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 21(2), 184-198.
- Selasi Attipoe, MA, Stacey A. Zeno, MA, Courtney Lee, MA, Cindy Crawford, BA, Raheleh Khorsan, PhD, Avi R. Walter, BA, Patricia A. Deuster, PhD, Tyrosine for Mitigating Stress and Enhancing Performance in Healthy Adult Humans, a Rapid Evidence Assessment of the Literature, Military Medicine, Volume 180, Issue 7, July 2015, Pages 754–765, https://doi.org/10.7205/MILMED-D-14-00594
- Fuentes, F., & Paredes-González, X. (2013). Perspectivas Nutracéuticas de la Quinua: Propiedades Biológicas y aplicaciones funcionales. Estado del arte de la quinua en el mundo en, 341-357.