8 producten om glutenvrije pasta van te maken

Ken jij de beste producten om glutenvrije pasta van te maken? Er zijn diverse geschikte opties in de winkel te vinden maar je kunt het ook zelf maken. Ontdek ze allemaal in dit artikel!
8 producten om glutenvrije pasta van te maken

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Coeliakie veroorzaakt als gevolg van het eten van gluten een ontsteking in de dunne darm. De behandeling omvat het aanpassen van eetgewoonten. Rekening houdend met de vele mensen die aan deze ziekte of aan een andere vorm van glutenintolerantie lijden, willen we graag de beste producten delen om glutenvrije pasta mee te maken.

De grootste moeilijkheid bij mensen met de diagnose coeliakie of een vorm van glutenintolerantie is dat veel voedingsmiddelen gluten bevatten. Dat geldt voor veel meer producten dan de meesten denken. Ontdek hieronder de beste producten om glutenvrije pasta van te maken die je in je dieet kunt opnemen.

Hoe kun je weten of een pasta gluten bevat?

Over het algemeen wordt pasta gemaakt met tarwe, een graan met gluten. Tegenwoordig vind je echter in elke supermarkt verschillende soorten glutenvrije pasta.

De tekst ‘glutenvrij’ op de verpakking helpt je bij het vinden van de beste producten voor mensen met coeliakie. Om ervoor te zorgen dat de door je gekozen pastasoort glutenvrij is, moet je de volgende stappen nemen.

Controleer of er op het etiket ‘glutenvrij’ staat

Het beste dieet voor mensen met coeliakie

Op de verpakking zou je een vermelding moeten zien met de woorden “glutenvrij” of “geen gluten.” Als je in plaats daarvan de woorden ‘glutenarm’ op het etiket ziet, kun je dat voedsel beter niet consumeren als jij of iemand voor wie je kookt strikt glutenvrij moet eten.

Controleer de ingrediënten

Maak er een gewoonte van om de ingrediënten te controleren. Een product kan glutenvrij zijn, ook als dit niet expliciet vermeld staat. Lees daarom altijd de ingrediëntendeclaratie.

 • Als een ingrediënt gluten bevat staat dit meestal dik gedrukt.
 • Er kan ook op de verpakking staan dat het product bepaalde allergenen bevat.

Het lezen van voedseletiketten is dus essentieel om te voorkomen dat je voedsel eet dat gluten bevat. Je moet weten welke ingrediënten van glutenbevattende granen zijn gemaakt. Het is echter altijd aan te raden om ultrabewerkte voedingsmiddelen in het algemeen te vermijden.

Producten om glutenvrije pasta van te maken

Ontdek hieronder de verschillende soorten glutenvrije pasta die je in supermarkten kunt vinden. We bespreken de acht meest geschikte opties die te koop zijn en hoe je zelf pasta kunt maken.

1. Boekweit

Boekweit om glutenvrije pasta van te maken

Dit is een pseudograan dat naast essentiële aminozuren ook hoogwaardige eiwitten bevat. Boekweit bevat onder andere vitamine K en eiwitten. De glycemische index is laag en het is van nature glutenvrij.

In supermarkten vind je soms pasta gemaakt van boekweit. Als je wilt, kun je echter ook je eigen zelfgemaakte boekweitpasta maken. Voor het maken van pasta heb je nodig:

 • 300 g boekweitmeel
 • 100 g rijstmeel
 • 4 eieren
 • Warm water
 • Zout

Bereiding

 • Meng de bloem, voeg het zout toe en voeg de eieren toe.
 • Kneed ongeveer 15 minuten tot je een glad deeg krijgt. Voeg indien nodig warm water toe.
 • Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.
 • Daarna kun je de pastasoort van jouw keuze maken.

2. Rijst

Rijstmeel is perfect voor het indikken van sauzen en het maken van mihoen. Het behoudt veel van de oorspronkelijke voordelen van rijst. Zo bevat het goede hoeveelheden B- vitamines en mineralen.

Het is wel vermeldenswaard dat dit meel, omdat het niet veel eiwitten bevat, niet wordt aanbevolen om deeg van te maken voor een pastasoort die moet worden gewassen.

Het goede nieuws is dat aangezien Chinees eten zeer gewaardeerd en erg populair is over de hele wereld, het voor jou niet moeilijk is om rijstnoedels zoals mihoen te vinden in een middelgrote of grote supermarkt.

3. Mais

Mais een van de beste producten om glutenvrije pasta van te maken

Een van de belangrijkste vervangers van tarwebloem is maismeel. Maismeel heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van traditioneel tarwemeel.

Mais is rijk aan mineralen, koolhydraten en vitamine A, B en E. Het is perfect voor het maken van brood, het indikken van sauzen of het maken van pasta. Als je deze pasta niet in de supermarkt kunt vinden, kun je het zelf maken met de volgende ingrediënten:

Bereiding

 • Doe de bloem in een kom, voeg het zout en het ei toe en meng tot een glad deeg.
 • Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie en het water  toe en blijf kneden.
 • Laat het deeg 30 minuten rusten op een warme plaats.
 • Maak vervolgens de glutenvrije pasta van je keuze.

4. Kikkererwten

Een van de beste soorten glutenvrije pasta is gemaakt met kikkererwtenmeel. Dit product is erg populair in India en de waarheid is dat de smaak van deze peulvruchten een heerlijke pasta oplevert. Je kunt thuis bijvoorbeeld gnocchi van kikkererwtenmeel maken met de volgende ingrediënten:

 • 3/4 kopjes water
 • 5 kopjes kikkererwtenmeel (je kunt ook gare kikkererwten zelf vermalen in de keukenmachine of blender)
 • 1 snufje zout en peper
 • 2 eetlepels margarine

Bereiding

 • Breng eerst het water aan de kook en voeg het kikkererwtenmeel, het zout en de peper toe.
 • Haal de pan dan van het vuur en blijf mengen met een vork.
 • Voeg vervolgens de margarine toe.
 • Als je een homogeen deeg hebt verkregen, haal je het uit de pan en leg je het op het aanrecht.
 • Rol het deeg uit en vorm je gnocchi.

5. Groene erwten

Groene erwten bevatten onder andere vitamine C, eiwitten, thiamine, foliumzuur en niacine. Bij het maken van groene erwtenmeel blijven deze geweldige gezondheidsvoordelen behouden en het is van nature glutenvrij! Hoewel groene erwtenpasta niet zo gewoon is, maken sommige merken heerlijke glutenvrije pasta van groene erwten.

6. Quinoa

De afgelopen jaren is quinoa erg populair geworden. Dat is geen verrassing, want dit product bevat onder meer een goede hoeveelheid eiwitten, aminozuren, voedingsvezels en koolhydraten. Zoek naar pasta van quinoa in een grote supermarkt of reformwinkel.

Dit artikel wil je niet missen:
Het beste dieet voor mensen met coeliakie

7. Amaranth

Amaranth

Dit product valt op omdat het erg rijk is aan eiwitten. Amaranth bevat 15 tot 18 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast is het is rijk aan foliumzuur en vitamine A, B1, B2, B3 en C.

Het is perfect voor het maken glutenvrij deeg en brood. In sommige supermarkten en speciaalzaken kun je glutenvrije pasta van amaranth vinden.

8. Gierst

Ten slotte is dit graan rijk aan ijzer, fosfor en magnesium. Bovendien biedt het meer eiwitten dan tarwe-, rijst- of maismeel. Het is erg goed voor het maken van deeg, pasta of brood. Gierstpasta vind je in speciaalzaken.

Dit waren de acht beste producten om glutenvrije pasta van te maken. Er zijn ook veel gecombineerde soorten pasta te vinden, zoals glutenvrije pasta van boekweit en mais, rijst en mais, of bijvoorbeeld kikkererwten en mais.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.