Gewoonten die migraine-aanvallen kunnen veroorzaken
Migraine-aanvallen kunnen door bepaalde gebeurtenissen, voedsel of veranderingen in je lichaam worden opgewekt. Deze gebeurtenissen worden ook wel triggers genoemd. Hoewel triggers eigenlijk geen migraine veroorzaken, kunnen ze je kwetsbaarder voor migraine-aanvallen maken.
Het kan dus erg handig zijn om deze risicovolle gewoonten te kennen om er in je dagelijks leven rekening mee te houden om migraine-aanvallen te voorkomen. In dit artikel vertellen we je 5 gewoontes die migraine-aanvallen kunnen veroorzaken. Leer er hier dus alles over!
Wat is migraine?
Niet alle hoofdpijn is migraine en evenmin gaat alle migraine gepaard met hoofdpijn. Een migraine is een terugkerende, kloppende en intense hoofdpijn die gewoonlijk één kant van het hoofd treft, hoewel het ook beide kan treffen. De pijn begint plotseling en kan worden voorafgegaan of vergezeld door andere visuele, neurologische of gastro-intestinale symptomen.
Gewoonten die migraine-aanvallen kunnen veroorzaken
In een onderzoek onder 200 migrainepatiënten identificeerde meer dan 90% van de patiënten ten minste één uitlokkende stof die met hun migraine verband houdt, waarvan de meestvoorkomende de volgende waren:
- Fysieke of emotionele stress (77%)
- Menstruatie (72%)
- Blootstelling aan fel of flikkerend licht ( 65%)
- Verschillende geuren (61%)
Misschien ook interessant om te lezen:
Migraine verlichten met 6 natuurlijke oplossingen
1. Alcohol drinken kan migraine-aanvallen veroorzaken
Uit een onderzoek onder meer dan 2.000 Nederlanders bleek dat veel migrainepatiënten alcohol mijden, omdat het migraine-aanvallen kan veroorzaken. 78% van de patiënten die alcohol dronken, noemde rode wijn de specifieke drank die een aanval zou kunnen veroorzaken.
De auteurs van de studie gepubliceerd in het ‘European Journal of Neurology’ wijzen erop (Engelse link) dat alcohol een trigger voor migraine is, aangezien het ongeveer een derde treft van degenen die vatbaar voor migraine zijn. Ze merken ook op dat de hoeveelheid alcohol en de tijd die nodig is om hoofdpijn te veroorzaken, van persoon tot persoon verschilt.
2. Stress
Angst en stress zijn in de meeste onderzoeken de belangrijkste oorzaken van migraine. Stress is de meestvoorkomende trigger. Bijna iedereen heeft tenslotte wel eens stress en angst gevoeld. Stress is een reactie op een emotionele stimulus (meestal een bedreiging) in een bepaalde situatie en angst is dan weer een reactie op stress.
Mensen die aan migraine-aanvallen lijden, hebben ongetwijfeld vaak moeite om zich aan tijden van verandering aan te passen. Ze hebben ook de neiging om vatbaar voor angst te zijn. Mensen met migraine-aanvallen zijn ook vaak perfectionistisch en veeleisend. Er is daarom een duidelijk verband tussen migraine en angst.
3. Slecht slapen kan migraine-aanvallen veroorzaken
Er is ook een duidelijke relatie tussen slaap en migraine, die veel aspecten omvat. Een trigger is een verandering in het slaapritme, hetzij als gevolg van overmatig slapen of een gebrek aan slaap.
Ongeveer de helft van de migrainepatiënten heeft moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven: 38% slaapt dan gemiddeld 6 uur of minder per nacht en samen met deze aandoening is er een significante toename in frequentie en ernst van migraine-aanvallen, met 71% van de hoofdpijn bij het wakker worden.
4. Voedsel
Kaas en veel gezouten of bewerkte producten zijn rijk aan biogene amines, mogelijke triggers voor migraine-aanvallen. Er zijn geen sluitende onderzoeken die precies laten zien hoe een bepaald product migraine of andere soorten hoofdpijn kan veroorzaken.
Toch suggereert enig onderzoek dat voedingsmiddelen met het hoogste risico voedingsmiddelen zijn die grote hoeveelheden van een soort stof bevatten die biogene aminen worden genoemd. Twee van deze aminen, tyramine en histamine, zijn het meest verdacht en worden onder andere aangetroffen in:
- Verwerkt vlees
- Voedsel in blik
- Gerookte producten
- Pinda’s
- Avocado’s
- Alcoholische dranken
- Zeevruchten
- Kazen
5. Roken
Tabak werkt als een versnellende factor voor hoofdpijn, met name bij migraine. Dit blijkt uit een onderzoek waaruit blijkt dat rokers meer migraine-aanvallen hebben. De studie is in The Journal of Headache and Pain gepubliceerd (Engelse link).
De onderzoekers benadrukken de belangrijke rol die dosering speelt. Volgens de interviews beginnen migraine-aanvallen namelijk bij vijf sigaretten per dag te verschijnen.
Om je te helpen bij het beoordelen van de risicofactoren die ertoe leiden dat je migraine krijgt, raden we je dan ook aan om een migrainedagboek bij te houden. In dit dagboek kun je noteren op welke dag en onder welke omstandigheden je een migraine-aanval hebt gehad, evenals andere informatie over de aanval.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- L. López-Mesonero, S. Márquez, P. Parra, G. Gámez-Leyva, P. Muñoz y Julio Pascual. “Smoking as a precipitating factor for migraine: a survey in medical students”. The Journal of Headache and Pain 10(2):101-103, abril de 2009.
- G. L. J. Onderwater, W. P. J. van Oosterhout, G. G. Schoonman, M. D. Ferrari, G. M. Terwindt. Alcoholic beverages as trigger factor and the effect on alcohol consumption behavior in patients with migraine. December 2018. https://doi.org/10.1111/ene.13861.
- Pérez Pérez Roidel, Fajardo Pérez Mario, López Martínez Alexis, Orlandi González Neraldo, Nolasco Cruzata Israel. Migraña: un reto para el médico general integral. Rev Cubana Med Gen Integr [Internet]. 2003 Feb ; 19( 1 ).