Fruitdranken voor snel en gezond gewichtsverlies

Het klinkt misschien tegennatuurlijk. Bij fruitdranken denk je vaak aan suikerhoudende dranken. Toch zijn er fruitdranken waarmee je gewicht kunt verliezen.
Fruitdranken voor snel en gezond gewichtsverlies

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Misschien wil je er goed uitzien voor vakantie of een paar extra kilootjes afvallen, gewoon zomaar. Je hoeft echter geen honger te lijden of een operatie te ondergaan of iets dergelijks, wat ernstige gezondheidsrisico’s kan opleveren. Er zijn fruitdranken, die je in staat stellen om snel en gezond het gewenste gewichtsverlies voor elkaar te krijgen.

Meer informatie over deze recepten vind je ter illustratie in het volgende artikel.

Recepten voor fruitdranken om gewicht te verliezen

 • Grapefruit en watermeloen-sap: Voor dit vruchtensap, heb je 250 ml grapefruitsap nodig en een kop in blokjes gesneden pitloze watermeloen zonder schil. Doe eerst de watermeloen met het grapefruitsap in de blender en voeg naar eigen keuze een beetje water toe. Meng vervolgens dit goed en drink in de ochtend een glas op een lege maag. Dit sap zal je dorst te lessen, je een verzadigd gevoel geven, is zuiverend en voorkomt dat je te veel gaat eten.

grapefruit-2

 • Ananas, meloen en papaja-sap: De ingrediënten zijn 1 kop in blokjes gesneden ananas zonder schil, 1 stuk meloen, 2 in blokjes gesneden papaja’s en een half glas water. Eerst was en snijd je de vruchten en pers je het sap uit de meloen en ananas. Daarna meng je dit met de rest en drink je dit elke dag zonder te zeven. Dit sap bevat een grote hoeveelheid vitamine C en vezels. Waardoor het de vertering van vet en eiwit zal verbeteren en je zal helpen gewicht te verliezen.
 • Aardbei, sinaasappel en peterselie-sap: Je hebt hiervoor 1 kopje aardbeien, het sap van een sinaasappel, 1 peterselietakje, honing en water nodig. Stop dit alles in een blender en mix tot je een homogeen sap krijgt. Drink drie keer per week een glas in de ochtend, gedurende één maand. Het heeft depuratieve en diuretische eigenschappen, die het vasthouden van vocht voorkomen en helpen gewicht te verliezen.

Er zijn zoveel variaties mogelijk

 • Ananas, tamarinde en papaja-sap: Je hebt hiervoor 1 kopje in blokjes gesneden ananas, een halve kop tamarindesap en 1 plakje papaja nodig. Doe de ananas in een sapcentrifuge. Meng dit dan samen met alle andere bestanddelen. Zeef en drink het meteen. Het is effectief bij het verliezen van gewicht, het voorkomen van vochtretentie, het afvoeren van gifstoffen, het hydrateren van weefsel, het verminderen van cellulite en het verbeteren van het metabolisme van vet, door meer vet sneller te verbranden.
 • Peer, ananas en yoghurt-sap: Het is eigenlijk een soort van shake, vanwege zijn consistentie. Het bevat 1 peer, 1 schijf ananas, 1 eetlepel natuurlijke zoetstof (zoals stevia), 1 kopje natuurlijke magere yoghurt en een halve eetlepel vanille-extract. De vruchten moeten worden geschild. Doe het allemaal in de blender gedurende 30 seconden. Drink het meteen.
 • Banaan, sojamelk en lijnzaad-sap: De ingrediënten van dit recept zijn 1 banaan, 1 kop sojamelk, 1 eetlepel natuurlijke magere yoghurt, een halve eetlepel lijnzaad, een halve eetlepel honing, een half kopje cranberry’s (bevroren of verse). Meng alle ingrediënten tot ze volledig gemengd zijn. Het is een uitstekende shake voor gewichtsverlies en geweldig om te drinken vóór de maaltijd om te zorgen dat je je verzadigd voelt. We raden ook aan het te drinken bij het ontbijt of de avondmaaltijd.

afval-shake

Fruitdranken en groentedranken voor gewichtsverlies

Als je op zoek bent naar een meer effectief middel, kun je naast of bij fruitdranken ook gebruik maken van groenten. Groenten die samen met fruit helpen bij het kwijtraken van die extra pondjes. Ten slotte helpt het ook om je lichaam te ontdoen van vloeistoffen.

En waarbij je je daarnaast gedurende langere tijd niet hongerig voelt.

 • Appel, komkommer en gember-sap: Fruit is rijk aan pectine, dat helpt bij het ontdoen van de ophoping van afval, dat wordt opgebouwd in het spijsverteringskanaal. Komkommer is een natuurlijk diureticum. Meng een stukje gember (ongeveer 2,5 cm) met een geschilde komkommer en het sap van een appel. Het kan ook helpen bij het verminderen van slechte cholesterol en het sneller verbranden van calorieën. Drink het elke dag op een lege maag, indien mogelijk.
 • Watermeloen en spinazie-sap: Watermeloen bestaat voor meer dan 90% uit water, wat het een ongeëvenaard diureticum maakt. Het bevat ook vitamine A en C en kalium, die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en bij het ontdoen van afval. De spinazie verbrandt vet, bouwt spieren op, transporteert zuurstof naar de cellen enz. Schil en snijd de watermeloen en was de spinazie. Meng goed en drink het zonder te zeven in de ochtend.

wortel-drank

 • Sinaasappel, wortel en peterselie-drank: Sinaasappelen bevatten een grote hoeveelheid foliumzuur, vitamine C en kalium. Wortelen zijn rijk aan vitamine B, C, D, E en K en foliumzuur, wat helpt bij verschillende metabolische processen in het lichaam. Het helpt de neiging tot snoepen te onderdrukken. Peterselie bevat veel vitamine C en K, die helpen calcium te absorberen en het voorkomt verharding van de slagaders, wat hartproblemen kan veroorzaken. Maak een smoothie met een geschilde, in plakjes gesneden wortel, het sap van twee sinaasappelen en een handvol peterselie. Drink het elke dag.

Nog meer fruitdranken inspiratie nodig?

 • Broccoli en peren-sap: Deze groente in de vorm van een boom is een enorme bron van vitaminen A, C, K, foliumzuur en calcium. Calcium is meer dan interessant, omdat het volgens een studie van de British Journal of Nutrition helpt bij het afvallen. Was de broccoli en de peren, schil en snijd ze in stukken, doe ze vervolgens in een blender. Drink het voor de maaltijd, bijvoorbeeld om honger te stillen.

afval-drank-2

 • Wortel, bieten, selderij, appel en komkommer-sap: De ingrediënten in dit sap om af te vallen zijn 5 wortelen, de helft van een biet, 1 bleekselderij, 1 appel en een halve komkommer. Schil ze en snijd ze allemaal in blokjes, was ze goed en doe het allemaal in de blender. Om het een beetje smaak te geven, kun je een klein stukje gember toe voegen.
 • Zuiverende groentesap: Voor dit geweldige en bloedzuiverende mengsel heb je nodig 3 wortelen, 2 stengels bleekselderij, 2 bieten, 1 raap, een halve bos van spinazie, 3 spruiten, een halve kool, een halve ui, 3 teentjes knoflook en een beetje peterselie. Kook alle gewassen en gesneden ingrediënten. Laat ze afkoelen en zeef het. Je kunt dit zo vaak drinken als je wilt en je zult je lichaam ermee ontgiften.

Foto’s in dit artikel over fruitdranken zijn eigendom van Jan Jablunka, Alan Levine, Amanda Slater, Breville USA, Bertholf en Thomas Angermann.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Imágenes cortesía de Jan Jablunka, Alan Levine, Amanda Slater, Breville USA, Bertholf y Thomas Angermann.
 • Henning, S. M., Yang, J., Shao, P., Lee, R.-P., Huang, J., Ly, A., … Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific Reports, 7, 2167.
  http://doi.org/10.1038/s41598-017-02200-6
 • Bertoia, M. L., Mukamal, K. J., Cahill, L. E., Hou, T., Ludwig, D. S., Mozaffarian, D., … Rimm, E. B. (2015). Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Medicine, 12(9), e1001878.
  http://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001878
 • Mansour, M. S., Ni, Y.-M., Roberts, A. L., Kelleman, M., RoyChoudhury, A., & St-Onge, M.-P. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study. Metabolism: Clinical and Experimental, 61(10), 1347–1352.
  http://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.03.016
 • Stelmach-Mardas, M., Rodacki, T., Dobrowolska-Iwanek, J., Brzozowska, A., Walkowiak, J., Wojtanowska-Krosniak, A., … Boeing, H. (2016). Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults. Nutrients, 8(4), 229.
  http://doi.org/10.3390/nu8040229

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.