Eenvoudige tips om je gezondheid te verbeteren

Er zijn een paar eenvoudige gewoonten die je gezondheid en welzijn drastisch kunnen helpen verbeteren. Leer er alles over in dit artikel.
Eenvoudige tips om je gezondheid te verbeteren
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 07 november, 2022

Je hoeft niet veel offers te brengen om van een gezonder leven te genieten. In het volgende artikel leer je over enkele eenvoudige gewoonten die je kunt veranderen om je gezondheid te verbeteren. Begin zo snel mogelijk en geniet van de resultaten!

Eenvoudige tips om je gezondheid te verbeteren

Gebakken vis
Vis heeft een hoog risico besmet te raken. Daarom moet je ervoor zorgen dat ze goed bewaard en gekookt worden.

Kook zelf

Koken in plaats van uit eten gaan kan je gezondheid helpen verbeteren. Dit komt omdat je dan kunt kiezen voor natuurlijke ingrediënten en gezondere manieren van koken. Als je toch uit eten gaat, probeer dan te zoeken naar voedzame en evenwichtige maaltijden.

Sapjes

Maak sapjes met al het fruit dat je koopt. Je kunt alle combinaties maken die je maar wilt. Dit zal leuk en gezond zijn. Bedenk wel dat ze niet zo gezond zijn als het eten van de hele vrucht.

Eet rauwe groene groenten

Behalve verschillende soorten sla kun je ook diverse gerechten maken met rauwe groentes zoals spinazie en andijvie. Zorg ervoor dat je de groente altijd goed wast en dat je niet teveel saus gebruikt om het op smaak te maken.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook interessant om te lezen:
Waarom het belangrijk is om groenten en fruit te eten volgens de WHO

Niet frituren

Laat de gefrituurde voedingsmiddelen weg om je gezondheid te helpen verbeteren. Tijdens het frituren treden er veranderingen op in de oliën die giftige verbindingen genereren die in het voedsel terechtkomen. Daarom is het altijd het beste om frituren te vermijden.

Vermijd het gebruik van dressings

Gebruik voor alles olijfolie en balsamico-azijn. Vermijd ook dressings die slecht voor je gezondheid zijn, zoals mayonaise. Maak in plaats daarvan eentje met olijfolie, azijn, of balsamicoazijn (en heel weinig zout).

Kies Griekse yoghurt

Yoghurt eten
Het consumeren van Griekse yoghurt is een goede manier om de hoeveelheid eiwitten in je dieet te verhogen.

Je verhoogt de hoeveelheid eiwitten en vermindert het vetgehalte. Zoals dit artikel (Spaanse link) van de Universiteit van Florida opmerkt, bevat het ook minder calcium en lactose.

Kies kaneel in plaats van suiker

Om je desserts of koffie een heerlijker smaak te geven, is niets lekkerder dan een kaneelstokje! In feite zijn er talloze fantastische voordelen van kaneel.

Bereid thuis natuurlijk ijs

Je kunt elk soort fruit gebruiken, gewoon een smoothie bereiden en die naar de koelkast brengen om van natuurlijk ijs te genieten als het warm is buiten of als je trek hebt in iets zoets. Probeer de consumptie van deze lekkernij echter niet te misbruiken, want te veel suikerconsumptie is niet goed voor het lichaam.

Vermijd frisdrank

Zeg koolzuurhoudende dranken vaarwel. Frisdranken zijn op talloze manieren slecht voor je gezondheid. Dat gezegd hebbende, er is niets beter dan water om ons te hydrateren en natuurlijk sap om in de zomer te drinken.

Eet fruit als dessert

Man bij de dokter
Desserts met chocolade, room en suiker verhogen het vetgehalte in je lichaam en kunnen ook de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. kies in plaats daarvan fruit.

Desserts met chocolade, room en suiker doen het vetgehalte in je lichaam toenemen en kunnen ook de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Vruchten zijn veel beter, want ze leveren minder calorieën en zijn gezonder. Overleg met je voedingsdeskundige om specifiek te weten te komen van welke ‘toegestane hoeveelheden’ je je kunt overgeven zonder je doelen van je eetplan in gevaar te brengen.

Kies niet-alcoholische dranken

Hoewel vaak gemeld wordt dat een glas wijn of een glas bier per dag “grote gezondheidsvoordelen” heeft, is de waarheid dat alcoholgebruik veel risico’s met zich meebrengt, vooral bij overmaat of als het over langere tijd wordt uitgesmeerd.

Eet meer zilvervliesrijst en volkoren producten

Houd in feite vast aan alles wat een volkoren graan is (bruin van kleur) in plaats van geraffineerd (wit van kleur). Deze producten leveren je meer vezels. Hetzelfde geldt voor meel, pasta, en suiker. De Food and Drug Administration heeft zelfs een rapport uitgebracht waarin de voordelen van zilvervliesrijst voor het lichaam gedetailleerd worden beschreven.

Kies voor havermout

Dit is een ingrediënt dat, zoals gedetailleerd in dit onderzoek (Spaanse link), kan helpen het cholesterol- en glucosegehalte onder controle te houden, naast andere grote voordelen voor het lichaam.

Fiets naar je werk

Fietsen

Laat de auto of het openbaar vervoer links liggen. Fietsen is niet alleen een fantastische en leuke manier om meer beweging te krijgen, het is ook goed voor het milieu! Naar het werk fietsen is een prima manier om in vorm te blijven. Plus, het is prachtig voor het milieu!

Neem je lunch mee naar het werk

Koop geen kant-en-klaar voedsel (vooral fast food of junk food) op kantoor, want junk food veroorzaakt schade (Engelse link) zoals verhoogde gehaltes aan vet en cholesterol in het lichaam.

Respecteer het gezonde aantal dagelijkse maaltijden

Kies in plaats van twee grote maaltijden voor vier middelgrote maaltijden en twee kleine (tussendoortjes). Er zijn studies (Spaanse link) die de eetgewoonten van bepaalde bevolkingsgroepen hebben geanalyseerd die het belang van deze dagelijkse maaltijden benadrukken.

Ontbijten

Begin de dag met een goed ontbijt. Het eerder genoemde onderzoek wijst op het belang hiervan, omdat het de energie levert die het lichaam aan het begin van de dag nodig heeft. Het moet zeer compleet en evenwichtig zijn.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
Levensverwachting: waarom Japanners langer leven

Vermijd boter

Eenvoudige tips om je gezondheid te verbeteren
Je kunt avocado’s gebruiken in plaats van boter om je gezondheid te verbeteren.

Kies avocado in plaats van boter. Het heeft dezelfde toepassingen, maar is veel gezonder. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om op brood of crackers te smeren. Er zijn ook veel meer mogelijkheden dan guacamole, zoals avocado-olie.

Beperk je inname van dierlijk vet

Een beetje dierlijk vet is prima. Consumeer het echter niet elke dag, want het draagt gezondheidsrisico’s (Spaanse link) in zich, maar je kunt met je voedingsdeskundige overleggen om jezelf door de week een ‘traktatie’ te geven.

Maak goede keuzes

Zeg ja tegen marinara en nee tegen witte roomsauzen. Kies bij het maken van pasta (volkoren) voor een gezondere saus, zoals marinara (zolang die met gezonde methoden en ingrediënten bereid is). Witte sauzen bevatten room en bloem, die bij overmatige consumptie niet goed voor je gezondheid zijn.

Eet kleinere porties

Het is niet nodig dat de maag tot de laatste hoek vol zit. In feite leiden grote porties ertoe dat we meer calorieën consumeren, zelfs zonder het te beseffen, zo blijkt uit gespecialiseerde publicaties (Engelse link).

Kauw je voedsel goed

Kauw langzaam en zonder haast, zoals specialisten in deze publicatie (Spaanse link) aanraden. Dit helpt ook om je spijsvertering te verbeteren.

Beperk je inname van brood

Niet meer dan twee sneetjes brood per maaltijd. Ook al is het heerlijk en wil je het met alles wat je kunt vinden besmeren, beperk je broodinname, ook al is het volkoren. Zoals de FAO stelt, kan overmatige consumptie van brood leiden tot vetophoping.

Kies je servies met wijsheid

Gebruik kleinere borden en help je gezondheid te verbeteren. Vaak eten we eerst met onze ogen en dan met onze maag. Maar als je maar één keer een klein of middelgroot bord krijgt voorgeschoteld, helpt dat je waarschijnlijk je porties te verkleinen.

Eet niet als je je verveelt

Als je op dat moment van de dag niets te doen hebt of even pauzeert, ben je eerder geneigd de koelkast open te maken “om te zien wat er in zit”. Doe iets anders, maar eet niet uit verveling of bezorgdheid. Eet alleen als je echt honger hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.