Een traditioneel recept van kip in Pepitoria

We gaan je een klassiek recept voor kip in pepitoria laten zien, zodat je volop kunt genieten van een van de beste soorten wit vlees.
Een traditioneel recept van kip in Pepitoria
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kip in pepitoria (kip in amandelsaus) is een klassiek Spaans recept met wit vlees dat regelmatig in je dieet kan worden opgenomen omdat het zo gezond is. We gaan je in het artikel van vandaag vertellen hoe je het kunt maken, om eens wat anders in je dieet te brengen.

Voor we beginnen, moeten we benadrukken dat kippenvlees een van de meest veelzijdige is die we kunnen vinden. Natuurlijk moeten we van elk deel van de kip profiteren, want elk deel varieert in sappigheid.

Ingrediënten voor kip in pepitoria

Als je een voortreffelijke kip in pepitoria wilt klaarmaken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 6 kippendijen
 • 1 gekookt eigeel
 • snufje saffraan
 • 1 lepel bloem
 • zout en peper naar smaak
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1/2 glas witte wijn
 • olijfolie
 • 200 gram amandelen

Het is belangrijk te vermelden dat de kwaliteit van de kip van invloed is op het eindresultaat. Daarom is het aan te raden biologische scharrelkippen te kiezen. Ze ondergaan uitputtende gezondheidscontroles en worden in het wild grootgebracht. Hun tempo van lichamelijke activiteit is hoger.

Bovendien worden ze met meer respect voor het milieu gevoed. Kippenvlees is rijk aan eiwitten met een hoge biologische waarde. Het is aan te bevelen een product van gecertificeerde kwaliteit te kopen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Heerlijk zoetzuur kiprecept in Chinese stijl

Stap voor stap instructies

Een traditioneel recept van kip in Pepitoria

Het eerste wat je moet doen is een pan met wat olie op hoog vuur zetten. Als die heet is, doe je er de met zout en peper gekruide kippendijen in en braad ze over het hele oppervlak goed bruin.

Zo worden ze verzegeld en blijven de sappen binnenin, waardoor ze aan het eind een betere smaak krijgen. Als het oppervlak goudbruin kleurt, wat ongeveer een minuut per kant duurt, haal je ze eruit en zet je ze apart.

Zet dan het vuur laag en voeg de fijngesneden ui en een teentje knoflook toe. Voeg weer wat zout toe, zodat de ui al het vocht loslaat en sneller gaart. Laat het dan 10 minuten staan, terwijl je af en toe roert.

Tegelijkertijd moet je de kippensaus maken. Daartoe doe je de zeer goed gehakte amandelen in een koekenpan en, als ze geroosterd zijn, doe je er het eigeel bij, samen met de saffraan.

Je moet dan deze saus mengen met de rest van de ingrediënten in de pan met uien. Voeg dan een lepel bloem toe om het mengsel dikker te maken en het eindresultaat te verbeteren.

Als de ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn, voeg je de witte wijn toe en laat die 1 minuut koken. Rest alleen nog de dijen terug te leggen in de braadpan en te bedekken met de bouillon. Breng aan de kook en zet het vuur laag, laat nog 30 minuten koken voor je opdient.

Voordelen van kip in pepitoria

Amandelen

Het recept van kip in pepitoria is geweldig voor je gezondheid als je het opneemt in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding. Allereerst moet opgemerkt worden dat dit gerecht eiwitten van hoge biologische waarde levert. Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat deze eiwitten nodig zijn om aandoeningen en ziekten te vermijden die met spiermassa te maken hebben, zoals sarcopenie.

Anderzijds hebben we het hier over een gerecht dat een aanzienlijke hoeveelheid kwaliteitsvetzuren uit amandelen bevat. Deze elementen zijn doorslaggevend bij het verminderen van het cardiovasculaire risico, zoals bevestigd door onderzoek dat gepubliceerd werd in het International Journa l of Molecular Sciences (Engelse link).

Ten slotte is het de moeite waard te wijzen op het lage koolhydraatgehalte. Het kan inderdaad vergezeld worden van een bijgerecht, zoals rijst. Maar er is ook de mogelijkheid om groenten voor dit doel te gebruiken.

Het kan dus opgenomen worden in het kader van een ketogeen dieet. Van dit soort dieet is aangetoond (Engelse link) dat het bepaalde positieve effecten heeft op het beheer van de lichaamssamenstelling.

Amandelen zijn een bron van antioxidanten en gezonde vetten, zodat ze bijdragen tot het verminderen van systeemontstekingen.

Bereid kip in pepitoria op een eenvoudige manier

Met slechts een paar ingrediënten en in minder dan een uur kun je een voortreffelijke kip in pepitoria klaarmaken. Het is een gerecht dat een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardige voedingsstoffen levert.

Het kan opgenomen worden in het kader van een gezond dieet, en helpt de totale spiermassa. Dit is maar een van de honderden gezonde kipgerechten die je kunt klaarmaken, en we hebben er een paar in dit artikel opgenomen, en er staat er nog eentje hieronder! Waarom probeer je die niet ook uit, het is heerlijk!

Natuurlijk is het, als je een gezonde routine probeert te scheppen en ziekten en aandoeningen probeert te voorkomen, niet voldoende om alleen op je voeding te letten. Je zult er ook andere gezonde gewoonten bij moeten betrekken, en het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging is er daar een van.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
 • Bolla, A. M., Caretto, A., Laurenzi, A., Scavini, M., & Piemonti, L. (2019). Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients11(5), 962. https://doi.org/10.3390/nu11050962

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.