Een eenvoudig recept voor groentecouscous

Groentecouscous is niet alleen lekker, het bevat ook veel antioxidanten die de vorming van vrije radicalen kunnen neutraliseren en zo de kans op ziek worden verkleinen.
Een eenvoudig recept voor groentecouscous
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we een recept voor groentecouscous delen. Groentecouscous zou een onderdeel van elk dieet moeten zijn, sterker nog, het zou een van de hoofdbestanddelen moeten zijn.

Dit komt omdat deze ingrediënten essentiële voedingsstoffen kunnen bevatten voor het optimaal functioneren van het lichaam. Niet iedereen houdt van groenten, maar het recept van vandaag zal zelfs de meest kieskeurige eters verrassen.

Ten eerste is een gezond voedingspatroon een goed uitgebalanceerd dieet, dus zorg voor afwisseling. In dit opzicht is het belangrijk om ingrediënten te mixen en matchen om een reeks voedingsstoffen te krijgen die zo gezond mogelijk is.

Groentecouscous

Voordat we op het recept van groentecouscous ingaan, willen we je graag over enkele van de voedingseigenschappen vertellen. Allereerst kunnen groenten het risico op langdurige cardiovasculaire problemen verminderen, blijkt uit een studie gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology (Engelse link).

Dan is er nog het eiwitelement: tonijn. Deze vis bevat niet alleen hoogwaardige eiwitten, maar ook onverzadigde omega 3-vetzuren. Deze voedingsstoffen kunnen ontstekingen helpen verminderen (Engelse link) en daarmee de incidentie van veel stofwisselingsziekten.

Laten we tot slot het gehalte aan vitamine C in paprika’s onder de aandacht brengen. Deze micronutriënt kan de endogene collageensynthese verhogen, oxidatie moduleren en de immuunfunctie versterken. Volgens een studie gepubliceerd in Nutrients (Engelse link), vermindert de consumptie ervan de duur van infectieuze aandoeningen van de luchtwegen.

Recept voor groentecouscous

Kok maakt groentecouscous

Ingrediënten

 • 1 kopje couscous
 • 2 middelgrote wortels
 • 1 middelgrote ui
 • Een medium geplette tomaat
 • 1 blik tonijn
 • Olijfolie
 • 2 paprika’s (rood en groen)
 • Knoflook
 • Kerrie en alle andere kruiden die je zou willen toevoegen

Stap voor stap

 • Het eerste wat je hier moet doen is de couscous koken. Het is eigenlijk heel simpel, kook gewoon wat water in een pan en voeg het vervolgens toe.
 • Voeg een snufje zout toe als het water begint te koken, meng het en giet het dan over de couscous zodat het bedekt is. Laat het dan ongeveer drie tot vier minuten staan.
 • Maak dan een roerbakgroente. Begin met het schillen en snijden van de knoflook in dunne plakjes en bruin deze in een pan met extra vierge olijfolie op de bodem. Snijd vervolgens de rest van de groenten in kleine stukjes en doe ze ook in de koekenpan. Voeg daarna de ui en een beetje zout toe en bak tot ze glazig zijn.
 • Je moet de ui op middelhoog vuur bakken tot hij zacht is, met een snufje zout. Voeg dan de rauwe geplette tomaat toe. Dit is het moment om alles op smaak te brengen. Kerrie is een geweldige smaakmaker voor dit gerecht, net als oregano.
 • Voeg de tonijn toe als je de groenten ongeveer zeven minuten op middelhoog vuur hebt gebakken. Zet het dan uit en laat het een paar minuten staan, zodat alle smaken integreren. Voeg als laatste de couscous toe en roer het om.

Er zijn veel manieren om groenten zonder couscous te eten

Je was op dit recept ingesteld, maar realiseerde je ineens dat je geen couscous hebt. Geen probleem, je kunt het altijd vervangen door bijvoorbeeld rijst of quinoa als belangrijkste bronnen van koolhydraten. De laatste, quinoa, is eigenlijk geweldig, omdat het een hoog vezelgehalte heeft.

Houd er rekening mee dat couscous een sterk bewerkte graansoort is en dat de opname ervan op darmniveau dus snel gebeurt en een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Er zijn betere opties, hoewel de combinatie met groenten dit proces kan verbeteren.

Groentecouscous is een gezond gerecht

Couscous zonder toevoegingen

Zoals je ziet, is groentecouscous niet alleen een eenvoudig gerecht om te maken, maar ook zeer voedzaam. Je kunt het ‘s avonds koken en tot de volgende middag in de koelkast bewaren. Het helpt als je niet veel tijd hebt om eten te maken. Daarnaast zorg je voor een optimale aanvoer van voedingsstoffen en antioxidanten.

Houd er rekening mee dat het essentieel is om een goed dieet met regelmatige lichaamsbeweging aan te vullen. Het lichaam zal anders functionaliteit verliezen. Het is daarnaast ook belangrijk om speciale aandacht aan een goede nachtrust te besteden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.