De voordelen van aubergine op het menu

Aubergine is niet alleen een klassieker in elk vermageringsdieet, maar zorgt ook voor een goede leverfunctie en beschermt de gezondheid van je hart.
De voordelen van aubergine op het menu
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 november, 2022

Een interessant weetje is dat de aubergine lang beschouwd werd als een giftige plant. Het bevat namelijk de voedingsstof solanine, die enkel giftig is als je aubergine rauw en in grote hoeveelheden zou eten. 

Sindsdien kwamen we echter meer te weten over de gezondheidsvoordelen van deze paarse groente en wordt het beschouwd als een onmisbaar onderdeel van elk dieet als je graag enkele kilo’s wilt afvallen.

In dit artikel vind je een overzicht van alle voordelen die aubergine te bieden heeft, dus lees snel verder en vergeet niet de volgende keer aubergine op het boodschappenlijstje te zetten.

Bekijk vanaf nu deze groente als een ware schat aan gezonde voedingsstoffen, die tegelijkertijd arm is aan calorieën, zodat je ze zonder twijfel regelmatig in je vermageringsdieet kan verwerken.

Bovendien heeft de aubergine een lekkere smaak en wordt hij verwerkt in heel wat bekende en heerlijke recepten. Er bestaan heel wat verschillende manieren om deze groente klaar te maken en hieronder leggen we je uit waarom je hem bij voorkeur twee tot drie maal per week op het menu plaatst.

De gezondheidsvoordelen van aubergine

De aubergine kan je bakken, vullen, grillen en je kan zelfs auberginewater klaarmaken als je graag wil afvallen of de hoeveelheid cholesterol in het bloed wil verminderen.

Deze groente kan op zo veel verschillende wijzen bereid worden, zodat je vast je gading vindt tussen de vele recepten die online of in elk kookboek te vinden zijn. Maak ze regelmatig klaar als je een super gezonde groente aan je dieet wil toevoegen, je een kuur begint om de lever te reinigen of bloedarmoede wil bestrijden.

Lees verder en ontdek waarom de aubergine het beste vanaf nu een hoofdbestanddeel wordt van het wekelijkse menu.

1. De voedingswaarde van aubergine

Gevulde Aubergine

Gevulde aubergines zijn een echte culinaire lekkernij en als ze met de juiste ingrediënten gecombineerd worden, krijg je een heerlijk en buitengewoon voedzaam gerecht. Laten we een kijkje nemen waarom dit recept wonderen kan doen voor je gezondheid:

 • Aubergines zijn rijk aan ijzer en daarom een ideaal voedingsproduct voor mensen die te kampen hebben met bloedarmoede die veroorzaakt wordt door een gebrek aan dit mineraal.
 • Bovendien bevatten ze grote hoeveelheden kalium, magnesium, koper, calcium en foliumzuur, waardoor ze ervoor zorgen dat beenderen en botten sterk blijven. Zwangere vrouwen hebben zeker baat bij het regelmatig eten van gevulde aubergines, omdat al deze voedingsstoffen eveneens een gezonde ontwikkeling van de foetus stimuleren.

2. Met aubergine bouw je weerstand op tegen vele ziektes

Deze groente staat bovenaan het lijstje van planten die rijk zijn aan antioxidanten, waaronder anthocyaan, vitamine E en fenolische zuren. Een natuurlijke combinatie die erom bekend staat de negatieve invloed van vrije radicalen aan te pakken en daardoor het ontstaan van kanker in het lichaam kan helpen voorkomen.

3. Aubergine is ideaal als  je wilt ontgiften

Buikpijn

Aangezien aubergines zo veel antioxidanten, enzymen en mineralen bevatten, zijn ze een ideaal voedingsmiddel om te gebruiken tijdens een ontgiftingskuur.

Deze gezonde groente stimuleert het verwijderen van gifstoffen en andere schadelijke stoffen die na verloop van tijd in het lichaam opgestapeld worden als je niet altijd gezonde leefregels volgt of er een zittende levensstijl op nahoudt.

De galblaas wordt gestimuleerd om meer gal te produceren en tegelijkertijd zorgt de aubergine voor bescherming van de lever, zodat die in een optimale conditie blijft.

4. Aubergine, de beschermer van je hart

Wist je bovendien dat het regelmatig eten van aubergine zorgt voor een goede gezondheid van je hart? De ontdekking dat deze groente een natuurlijk anti-angiogeen is en daardoor het ontstaan van hartkwalen vermindert, wordt reeds jarenlang door medici en wetenschapper bestudeerd.

‘Wat betekent angiogenese?’, vraag je je ongetwijfeld af. Het is de wetenschappelijke benaming voor de oncontroleerbare groei van nieuwe bloedvaatjes in het lichaam die het ontstaan van tumoren, kanker, hartaandoeningen en diabetische gezwellen kunnen stimuleren.

Aubergine op je menu kan deze kwaadaardige groei van cellen afremmen. Kan je hier ‘nee’ tegen zeggen?

5. Een ideale bondgenoot om af te vallen

Sporten

Je hebt het vast al gelezen: auberginewater helpt inderdaad als je graag enkele kilo’s wilt kwijtraken. Het zorgt voor:

 • De vermindering van vet rondom het middel.
 • Het afdrijven van overtollig vocht uit het lichaam.
 • Het verwijderen van afvalstoffen uit de cellen.
 • Een heerlijk en fris, voldaan gevoel.
 • De opname van verschillende, gezonde voedingsnutriënten en het bevat bovendien geen of weinig calorieën.

Aubergine en lijnzaad om vet te verbranden en cholesterol te bestrijden

Lijnzaad

Het recept dat we je hier aanbieden, behoort tot een van de beste manieren om slechte cholesterol aan te pakken en tegelijkertijd de verbranding van vet te stimuleren.

De combinatie van aubergine en lijnzaad zorgt voor een verassend goed resultaat. Aubergine maakt slank en lijnzaad staat bekend om zijn reinigende werking van de aderen, het verhogen van de stofwisseling, het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van de waarden van slechte cholesterol in het bloed.

Recept voor auberginewater met lijnzaad:

Ingrediënten

 • 1 middelgrote aubergine
 • 50 gram of 2 eetlepels lijnzaadpoeder of de volledige zaadjes
 • 1 liter water
 • Het sap van 1 citroen

Bereidingswijze

Dit recept is heel makkelijk en snel klaar te maken.

 • Breng allereerst het water aan de kook.
 • Voeg nadien de in partjes gehakte aubergine toe samen met de volledige hoeveelheid lijnzaad.
 • Laat het drankje ongeveer veertig minuutjes sudderen op een lage temperatuur en wacht nadien een half uur tot de auberginedrank afgekoeld is.
 • De volgende stap? Giet de vloeistof door een zeefje, voeg het citroensap toe en schenk het in een glazen fles.

Misschien ook interessant om te lezen:
Lijnzaadwater om je haar sterker te maken

Wanneer drink je het beste dit auberginewater?

 • Volg deze kuur twee dagen per week. Drink je eerste glas auberginewater op een nuchtere maag en verdeel de volgende drie glazen over de volledig dag. Wacht ongeveer een twintigtal minuutjes na elke maaltijd om het sap optimaal te laten inwerken.
 • Bij voorkeur drink je het auberginesapje op kamertemperatuur.

Start vandaag nog met deze gezonde kuur. Onthoud dat je nog sneller resultaat zal zien als je kiest voor een gezond en vetvrij dieet! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
 • Noda, Y., Kneyuki, T., Igarashi, K., Mori, A., & Packer, L. (2000). Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. In Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0300-483X(00)00202-X
 • Kwon, Y. I., Apostolidis, E., & Shetty, K. (2008). In vitro studies of eggplant (Solanum melongena) phenolics as inhibitors of key enzymes relevant for type 2 diabetes and hypertension. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.035
 • Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
 • Kaur, C., Nagal, S., Nishad, J., Kumar, R., & Sarika. (2014). Evaluating eggplant (Solanum melongena L) genotypes for bioactive properties: A chemometric approach. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.09.049

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.