De invloed van sportcoaching op de prestaties van Federico Valverde

De Uruguayaan van Real Madrid bevindt zich in een droomtijd. Hoe blijft hij bij de besten ter wereld? Sportcoaching lijkt hem te helpen.
De invloed van sportcoaching op de prestaties van Federico Valverde
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 23 januari, 2023

Federico Valverde dankt veel van zijn huidige glorie bij Real Madrid aan de veranderingen die hij dankzij sportbegeleiding heeft doorgevoerd. De Uruguayaanse spits was trending op sociale netwerken na het geweldige doelpunt dat hij maakte in de klassieke wedstrijd tegen Barcelona.

Met het WK in Qatar voor de deur hoopt hij ook op een bevoorrechte plaats voor zijn Uruguayaanse nationale ploeg. Zal hij de inspanning kunnen leveren? Voorlopig zijn er geen geheimen voor zijn fysieke voorbereiding. De veranderingen moesten worden opgelegd opdat de speler deel zou blijven uitmaken van de elite.

Het is niet gemakkelijk om routines en gewoonten die al jaren (en vaak zelfs van kinds af aan) deel uitmaken van het leven van spelers te veranderen. Daarom nam Federico Valverde zijn toevlucht tot sportcoaching en richtte hij zich op het leren van zijn fouten om zich te verbeteren.

Federico Valverde is niet dezelfde speler die hij vroeger was

We zijn niet dezelfde als we opgroeien. Voor Federico Valverde betekende zijn beginperiode bij Peñarol dat hij meteen opviel. Hij onderscheidde zich meteen van de rest.

Hij moest echter nog wel mobieler worden en meer heen en weer gaan op het veld. Dat was de aanbeveling van de coach, hoewel hij dat toen misschien niet leuk vond. Volgens zijn eigen latere commentaar was hij te jong en begreep hij niet dat er geen vooruitgang was zonder veranderingen.

Mopperend veranderde hij. En hij boekte vooruitgang. Real Madrid contracteerde hem toen hij nog bij Peñarol zat, zodat hij op 18-jarige leeftijd naar Spanje kon reizen. Hij begon in Real Madrid Castilla, werd uitgeleend bij Deportivo La Coruña, en daar werd hij uiteindelijk vastgelegd door een van de beste teams van de wereld.

Fede Valverde is op dit moment top 3 van de wereld.”

-Toni Kroos’ Twitter-account

De weg naar succes lijkt misschien kort voor Valverde, maar het kostte eigenlijk jaren van inspanning. Veranderingen in training en voeding waren niet de enige die hij moest doorvoeren. Hij moest ook leren omgaan met falen.

Bij zoveel momenten van succes kan het lijken alsof hij echt onoverwinnelijk was. De Uruguayaan erkent echter dat hij in zijn carrière door momenten van duisternis en onzekerheid ging. Dit is het deel dat vaak niet gezien wordt door het publiek en dat veel spelers vaak proberen te verbergen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
16 gewoonten die sportprestaties verbeteren

De sportbegeleiding die Federico Valverde kracht gaf

Een beker
Een beker optillen is niet alles. Er is een lange weg en leercurve die de waarde van een speler beïnvloeden.

Federico Valverde heeft een aangeboren vaardigheid met de bal. Dit staat buiten kijf. Het niveau van de eisen van topclubs impliceert echter veranderingen in gewoonten die niet iedereen bereid is te onderhandelen.

Om dit te doen, gebruikte de Uruguayaan sportcoaching. Hij geeft toe dat hij momenten van uitbarstingen had en te gedreven was, zowel op als buiten het veld, wat zijn besluitvaardigheid beperkte. En natuurlijk werden ook zijn atletische prestaties aangetast.

Met coaching kon hij zich verzoenen met zijn mislukkingen. De data dat hij niet speelde en dat hij niet werd opgeroepen als starter waren niet langer duister voor hem. Hij begreep dat hij harder moest werken in de training. Daarbij bekeek hij zijn vermeende mislukkingen als kansen.

Deze verandering in denken is niet gemakkelijk te midden van een team als Real Madrid. De hoeveelheid sterren in een zegevierende kleedkamer is voor iedereen intimiderend.

Soms liet ik me op het veld niet gaan uit angst dat een teamgenoot boos zou worden, omdat de andere speler zoveel heeft gewonnen… maar ik denk dat ik door inspanning en nederigheid mijn plaats heb verdiend en me vandaag heel belangrijk voel. Ik denk dat de coaching me geholpen heeft mijn geest te openen en me voor niemand minderwaardig te voelen.”

-Federico Valverde –

Waarvoor dient sportcoaching?

Het type sportcoaching dat Federico Valverde hielp is niet nieuw, maar ook niet volledig ingeburgerd. De topclubs van de wereld kennen het omdat ze het toepassen met hun teams, maar ze gebruiken het niet allemaal.

Op zich is het doel van sportcoaching om de sporter te helpen zijn maximale potentieel te bereiken door hem of haar te bevrijden van bepaalde obstakels die tot de baan van zijn of haar persoonlijkheid behoren. Een coach past niet dezelfde procedure of technieken toe bij iedereen die hem of haar inhuurt. In plaats daarvan past hij of zij zich aan hun specifieke behoeften aan.

Een sportcoach is niet noodzakelijk een psycholoog, maar dat zou wel ideaal zijn, omdat hij of zij kennis van de psychologie moet toepassen (Engelse link).

Een coach is ook niet altijd een arts, maar moet een goed inzicht hebben in de gezonde gewoonten die ertoe zouden bijdragen dat sporters hun doelen bereiken. Tegelijkertijd passen een sportarts, een trainer en een voedingsdeskundige de trainingen en maaltijden van de speler aan.

Coaching gaat in de sportwereld verder dan alleen begeleiding. De sporter wordt begeleid (Engelse link) met een plan dat zijn of haar doelen vaststelt, manieren om ze te bereiken, en een proces van zelfkennis.

Dat laatste is iets wat Federico Valverde benadrukte toen hij sprak over de sportbegeleiding die hem hielp. De Uruguayaan kon er zijn potentieel vinden om tot de besten ter wereld te behoren.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

De integrale training van de huidige spelers

Federico Valverde
Real Madrid zit vol met hoofdrolspelers en titelspelers. Daarom vraagt aansluiting bij de club veel mentale kracht.

Enkele decennia geleden trainde de topspeler doordeweeks en speelde hij in het weekend. Hij lette op zijn maaltijden en gewoonten als dit deel uitmaakte van zijn routine; anders hechtte hij misschien geen belang aan extra lichaamsbeweging en voeding.

Om tegenwoordig tot de beste voetballers te behoren, moet je volledig toegewijd en professioneel zijn. Dit houdt in dat je voedingsadviezen opvolgt en zowel je geest als je lichaam cultiveert om op het veld 100% te presteren.

De sportbegeleiding die Federico Valverde hielp, houdt rekening met de mens achter de speler. Als de geest van de speler niet kan omgaan met stress, zal het moeilijk zijn voor zijn spieren om te rennen, te passen en doelpunten te maken.

De Uruguayaan is op weg om tot de besten van de wereld te blijven behoren. Real Madrid gelooft dat, en heeft zijn contract verlengd tot 2027.

Na zijn presentatie in de klassieker tegen FC Barcelona heeft Valverde zich bewezen als een grote kracht op het veld. Vorige maand werd hij uitgeroepen tot de maandelijks uitmuntende speler van La Liga. Ook heeft hij al een Champions League onder zijn riem. Nu mikt hij op het WK in Qatar 2022.

Alle doelen die Federico Valverde bereikt zijn mogelijk omdat hij holistisch traint. Zijn lichaam, zijn verlangens en zijn geest zijn allemaal gericht op het naar boven halen van het grote potentieel dat hij heeft. En daar plukt hij nu de vruchten van.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Griffo, Janelle M., et al. “A decade of research literature in sport coaching (2005–2015).” International Journal of Sports Science & Coaching 14.2 (2019): 205-215.
  • North, Julian, et al. “The professionalisation of sport coaching.” Professional Advances in Sports Coaching. Routledge, 2018. 3-21.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.