Verander je weekendgewoontes en verlies gewicht met deze 5 tips

 Meestal zijn we gemotiveerd om tijdens de week te trainen en ons aan ons dieet te houden. Maar wat gebeurt er als je die routine verbreekt?
Verander je weekendgewoontes en verlies gewicht met deze 5 tips

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het weekend en de feestdagen zijn meestal de momenten waarop deze “ramp” gebeurt, maar doordeweeks zou dit niet in ons opkomen. Helaas kunnen twee dagen “spelen” vijf dagen sporten ongedaan maken. Onze weekendgewoontes kunnen al het goede werk dat je gedaan hebt tijdens de week verpesten. 

Je zult je zelf dan afvragen: “Wat kan ik doen? Ik heb nooit plezier doordeweeks. Moet ik het ook opgeven tijdens het weekend?” Nou, vandaag zullen we wat tips geven over weekendgewoontes die je zullen helpen om af te vallen.

We hebben de neiging om te denken dat een weekend vrij, na zo´n lange vermoeiende werkweek geen kwaad zal doen. En het is waar: het is helemaal geen slechte zaak. Als je echter wilt afvallen zijn je keuzes van belang. De volgend tips zullen helpen.

5 manieren om je weekendgewoontes aan te passen om gewicht te verliezen

1. Dans

Verander je weekendgewoontes met dansen

Dansen is een uitstekende afslankactiviteit. Als je al eens lange tijd gedanst hebt dan weet je hoe uitgeput het je kan maken. Nou, als we het hebben over dansen hebben we het niet over feesten en drinken.

Als het je doel is om af te vallen zullen alcohol en junkfood niet helpen. Als je een koud drankje wilt tijdens het dansen of op een feestje dan raden we water of sap aan. Dansen is goed voor je – fysiek, mentaal en emotioneel.

Al die constante bewegingen helpen niet alleen om veel calorieën te verbranden, maar daarnaast:

  • verbetert het de hartgezondheid.
  • activeert het je metabolisme.
  • versterkt het je botten en gewrichten.
  • verbetert het je flexibiliteit.

Bovendien dans je meestal met anderen zodat je tegelijkertijd aan je sociale vaardigheden en relaties kunt werken. En die dingen zijn belangrijk om depressie en angst weg te houden.

2. Familieuitjes

Samen met je familie of vrienden ergens heen gaan om samen fysieke activiteiten te doen is een geweldige manier om je weekendgewoontes te veranderen en in het weekend af te vallen. Het plannen van wandelingen en excursies met anderen zal je aanmoedigen om erop uit te gaan en het daadwerkelijk te doen. Je zult calorieën verbranden en je lichaam in beweging krijgen.

Als je doordeweeks veel sport of als je baan veel lichamelijke inspanning vereist zal je weekendactiviteit daar een goede voortzetting van zijn. Als bonus zijn groepsactiviteiten altijd een geweldige manier om sociaal bezig te zijn.

3. Ga winkelen

Verander je weekendgewoontes door te winkelen

Het lijkt gek maar winkelen kan je echt helpen om gewicht te verliezen. Het vele lopen, kleren aan en uittrekken etcetera houdt je metabolisme actief, verbrandt calorieën en bewerkt je spieren.

Het komt redelijk overeen met joggen of dansen. In feite is het net zoiets als dansen want het is ook goed voor je sociale vaardigheden. Winkelen en weten dat je gewicht verliest tijdens het winkelen is ook goed voor je humeur.

Natuurlijk heeft het niet hetzelfde effect als intensief sporten maar het zal wel resultaat opleveren. We hebben ons allemaal wel eens moe gevoeld na het winkelen en dit is geen toeval.

 4. Gezonde recepten

We kunnen niet elk weekend uitgaan, of het nu komt door gezondheidsredenen of het weer. Dat betekent echter niet dat je niets kunt doen om af te vallen. Doe onderzoek naar voedingsmiddelen die goed voor je gezondheid zijn en besteed vervolgens tijd aan het uitproberen van nieuwe recepten. Het zal je het hele weekend bezighouden en het zal ook nuttig zijn voor de komende week!

Je kunt geraffineerd meel vervangen door volkorenmeel en kies gezondere alternatieven voor suiker, zoals stevia of honing. Je kunt ook proberen om plantaardige melk te drinken in plaats van zuivel. Vergeet niet dat zuivelproducten veel vet en suiker bevatten die schadelijk zijn en dit wil je niet als je af wilt vallen.

5. Heb plezier met je partner

Verander je weekendgewoontes samen met je partner

Het betrekken van je gezin of je partner bij je weekendactiviteiten zal je motivatie en kansen op afvallen aanzienlijk verbeteren. Je kunt je partner betrekken bij alle bovenstaande activiteiten. Dans met hem, doe samen boodschappen, kook samen en doe samen uitstapjes. Heb plezier en val tegelijkertijd af! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.