De gevolgen van het eten van geoxideerd fruit
Fruit oxideert als het in contact komt met de lucht. Oxidatie betekent niet dat het voedsel niet meer geschikt is voor consumptie, maar er zijn bepaalde veranderingen waar je rekening mee moet houden. Laten we eens kijken wat het eten van geoxideerd fruit inhoudt.
Er zijn organoleptische veranderingen, maar wel veranderingen in de voedingssamenstelling die de kwaliteit van het fruit en de functie ervan kunnen beïnvloeden. Daarom moet je proberen geoxideerd fruit te vermijden.
Het eerste gevolg van oxidatie is het verschijnen van vrije radicalen. Dit kan verband houden met een degeneratie van de menselijke gezondheid, dus je moet de consumptie ervan beperken.
Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat de consumptie van geoxideerd fruit een risicofactor is voor de ontwikkeling van ziekten, is het altijd beter om fruit in deze staat niet te eten.
Het is belangrijk om te weten dat oxidatie een kettingreactie is. Het is niet te stoppen als het eenmaal begonnen is, totdat alle vatbare stoffen volledig verkleurd zijn. Tot de meest vatbare soorten voor oxidatie behoren bijvoorbeeld:
- Appels
- Bananen
- Avocado’s
Fenolen in geoxideerd fruit
Contact met zuurstof leidt tot een afname van de fenolverbindingen. Dit zijn antioxidanten die vrije radicalen kunnen verminderen. Het eerste gevolg van geoxideerd fruit is dus dat het de natuurlijke gezondheidsvoordelen vermindert.
De fenolische verbindingen komen in contact met het enzym polyfenoloxidase wanneer je in de vrucht snijdt. Op dit moment begint het oxidatieproces dat het vruchtvlees bruin laat kleuren.
Houd er rekening mee dat vrije radicalen leiden tot ernstige cellulaire effecten en een belangrijke rol spelen bij degeneratieve ziekten. Je moet dus antioxidanten gebruiken om oxidatieve schade te voorkomen.
Lees ook:
10 soorten fruit tegen vochtophoping
Vitamines in geoxideerd fruit
Ook ontstaat de oxidatie van de vitamines van de vrucht. Zo krijg je na de oxidatie van vitamine C nog steeds dit molecuul binnen, maar dan in een inactieve vorm. Zoals je begrijpt, is de vitamine door dit proces zijn effectiviteit verloren in alle processen die betrekking hebben tot de menselijke gezondheid.
Je kan dus concluderen dat oxidatie veel van de voordelen van de vrucht voor de gezondheid aanzienlijk vermindert. Daarom is het verlies van de functionaliteit van de vitamines aanzienlijk en dat geldt ook voor het gehalte aan antioxidanten in de vrucht.
Hoe vermijd je geoxideerd fruit?
Vruchten die citroenzuur bevatten, oxideren niet. Breng dus citroensap aan op stukjes fruit die het meest gevoelig zijn voor oxidatie, omdat het het oxidatieproces zal verminderen en vertragen.
Ook is er altijd de mogelijkheid om het fruit niet in contact te laten komen met zuurstof. Kies er voor om het in plastic zakken of in een vacuümverpakking te bewaren om het oxidatieproces efficiënt te voorkomen.
In de industrie wordt voedsel meestal in gemodificeerde atmosferen die minder zuurstof bevatten opgeslagen, zodat het oxidatieproces wordt vertraagd en de houdbaarheid wordt verlengd. Daarnaast vertraagt ook het afkoelen dit proces. Zo is het bewaren van fruit in de koelkast een goede manier om oxidatie te voorkomen.
Ontdek ook:
Ascorbinezuur: gebruik en voordelen
Koken is een andere optie
Oxidatie is een proces dat je met warmte kunt voorkomen. Dit komt omdat het de enzymen die het veroorzaken vernietigt. Dus, het koken van fruit samen met andere recepten kan oxidatie en aantasting van de voedingseigenschappen voorkomen.
Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat oxidatie optreedt bij appels. Ze gaan echter veel langer mee zonder de pulp te beschadigen als je ze in de oven verwarmt.
Conclusie
Over het algemeen vormt het eten van geoxideerd fruit geen risico voor de menselijke gezondheid. Het vermindert echter wel de gezondheidseigenschappen van een bepaalde vrucht.
Daarom moet je goede conserveringsmethoden gebruiken om dit proces te vertragen. Tot slot zijn zowel koud citroensap als vacuümverpakking goede opties om oxidatie te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human aliments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
- Hung PV., Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (1): 25-35.
- Dewhirst RA., Fry SC., The oxidation of dehydroascorbic acid and 2,3-diketogulonate by distinct reactive oxygen species. Biochem J, 2018. 475 (21): 3451-3470.