10 soorten fruit tegen vochtophoping

Vijgen staan bekend om hun zoete smaak, maar ze hebben ook vochtafdrijvende en laxerende eigenschappen. Hierdoor kunnen ze helpen in de strijd tegen vochtophoping en zelfs gewichtsverlies bevorderen.
10 soorten fruit tegen vochtophoping
Sofía Quintana Alonso

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Laatste update: 04 februari, 2019

Hoe voorkom en behandel je vochtophoping het beste? Door meer gezonde en vochtafdrijvende voeding eten. Je hoeft dan geen medicatie of natuurlijke remedies te nemen om zwellingen, oedemen en meer te behandelen. Lees dus snel verder en ontdek waarom de volgende 10 soorten fruit zo goed werken tegen vochtophoping.

Wat is vochtophoping?

Vochtophoping is de opbouw van water in het lichaamsweefsel. De oorzaak hiervan is een disbalans tussen de diverse lichaamsfuncties die vocht binnen je lichaam transporteren. De medische term hiervoor is oedeem. Zwellingen kunnen onder meer je voeten, enkels, benen, buik of gezicht aantasten.

Oorzaken

De meestvoorkomende oorzaken van vochtophoping zijn:

 • Oorzaken van hormonale aard: zoals zwangerschap, de menopauze of de menstruatiecyclus.
 • Een sedentaire leefwijze: waarbij je langere periodes vooral zit, met maar weinig beweging.
 • Een ongezond dieet: zoals een dieet met veel kant-en-klaar-maaltijden of gefrituurd eten. Deze voedingsmiddelen bevatten ook vaak veel zout.
 • Een warm klimaat: de hitte, luchtdruk en ook de hoge luchtvochtigheid bevorderen allemaal vochtophoping.
 • Medicatie: waaronder corticosteroïden, antihypertensiva, of hormoonbehandelingen.
 • Bepaalde medische aandoeningen: zoals spataders, nierfalen, hartaandoeningen of een te snel werkende schildklier.
 • Slechte doorbloeding.

10 soorten fruit tegen vochtophoping

1. Ananas

Ananas is erg gezond

Ananas is een geweldige tropische vrucht. Het werkt goed tegen zwellingen en bevordert de spijsvertering. Dit komt door de enzymen die het bevat.  Het zit vaak in diëten die gewichtsverlies beogen. Ook gaat ananas goed samen met eiwitten en groenten.

2. Peer

Peren zijn verfrissend en hebben een lichte vochtafdrijvende werking. Je kunt ze op elk moment van de dag eten. Ze zijn een goed middel om je huid en haar te verzorgen omdat ze selenium bevatten. Hun natuurlijke zoetheid maakt dat je niet langer trek hebt in zoete tussendoortjes.

3. Watermeloen

Watermeloen bevat veel vocht

Watermeloen is een vochtafdrijvende en voedzame vrucht. Dit komt doordat het zowel water als voedingsvezels bevat. Het is een geweldige bron van vitaminen en bevat veel antioxidanten.

Onthoud: voor een goede spijsvertering is het belangrijk om deze vrucht apart te eten. Eet ook de zaadjes om er nog meer voordelen uit te halen!

4. Grapefruit

Grapefruit helpt je niet alleen om overtollig vocht kwijt te raken. Het helpt je ook afvalstoffen af te voeren. Het is een goed middel om je lichaam weer in balans te brengen doordat het de leverwerking ondersteunt.

5. Meloen

Meloen heeft veel goede eigenschappen

Meloenen zijn rijk aan antioxidanten en zeer voedzaam. Ze ontgiften, zijn vochtafdrijvend en bovendien laxerend. Meloen wordt in het bijzonder aangeraden om tussen de maaltijden door te eten. Ook kunnen meloenen brandend maagzuur en hartproblemen helpen voorkomen.

6. Cranberries

Cranberries zijn populair bij het voorkomen en behandelen van urineweginfecties. Naast vochtophoping helpen ze ook mogelijk bij:

 • Visuele problemen
 • Een (te) hoog cholesterolgehalte
 • Slechte doorbloeding
 • Vroegtijdige huidveroudering

7. Papaja

Papaja is ook erg goed voor je

Deze heerlijke tropische vrucht bevat veel voedingsstoffen. Papaja kan daarnaast helpen bij vele medische aandoeningen. Naast zijn vochtafdrijvende werking versterkt papaja mogelijk je immuunsysteem. Ook kan het voor een gezondere huid zorgen. Tenslotte helpt het mogelijk hartaandoeningen te voorkomen.

Papaja staat ook wel bekend als effectieve regulator van de spijsvertering. Verder kent men het als middel tegen brandend maagzuur, als preventiemiddel tegen darmparasieten en als regulator van het maag-darmsysteem.

8. Mango

Mango is een exotische, zoete, heerlijke vrucht die veel vitamines en mineralen bevat. Deze vrucht is ook rijk aan enzymen. Daarom ondersteunt mango de spijsvertering en kan het winderigheid en brandend maagzuur helpen voorkomen

Mango’s zijn ook vochtafdrijvend, laxerend en antioxiderend. Daarnaast bevatten ze bèta-caroteen. Hierdoor zijn ze ook goed voor de huid.

9. Vijgen

Vijgen helpen bij vochtophoping

Iedereen zou 3 tot 4 vijgen per dag moeten eten. Dit komt omdat ze erg gezond zijn, vooral voor vrouwen. Vijgen zijn vochtafdrijvend en laxerend. Ook zijn ze een goede bron van onder andere:

 • ijzer
 • calcium
 • fosfaat
 • vitamine A, B en C

Ze staan bekend om hun zoetheid. Maar vijgen zijn écht aan te raden voor iedereen die gewicht wil verliezen.

10. Mandarijnen

Deze heerlijke en aromatische citrusvrucht werkt vochtafdrijvend en ontgiftend. Mandarijnen bevatten veel water en citroenzuur. Daardoor hydrateren ze ook je lichaam.

Mandarijnen hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. Ze kunnen ontstekingen helpen voorkomen, alkaliseren het lichaam en helpen mogelijk bij huidproblemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.