Bevindingen van de WHO over vlees en kanker

Wat is de relatie tussen de consumptie van vlees en het krijgen van kanker? Vandaag kijken we naar wat de wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, erover zegt.
Bevindingen van de WHO over vlees en kanker
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 13 december, 2022

De bevindingen van de WHO over vlees en kanker zijn interessant om te lezen. Wist je dat tussen de 75 en 80% van de kankerverwekkende ziektes wordt veroorzaakt door externe factoren die ons lichaam veranderen?

Helaas zijn onze eetgewoonten een van de oorzaken van deze aandoening. Om die reden zullen we vandaag uitleggen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt over vlees en kanker.

Helaas weten wetenschappers nog steeds niet waarom het voor sommige mensen waarschijnlijker is dan voor anderen om bepaalde soorten kanker te krijgen.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken stellen echter dat genetische aanleg, evenals specifieke omgevings- en gedragselementen de belangrijkste factoren zijn die de verandering van de cellen van ons lichaam beïnvloeden.

Als je ouders of bepaalde familieleden aan een vorm van kanker lijden, zoals borst- en darmkanker, is het mogelijk dat de aanleg voor deze ziekte erfelijk is. Het moet echter wel heel duidelijk zijn, dat hoewel erfelijkheid een rol kan spelen, die niet betekent dat je ook kanker zult ontwikkelen.

Evenzo zijn er ook milieu- en gedragsfactoren die deze carcinogene verandering in je cellen kunnen veroorzaken. Onder hen zijn:

  • verslavingen zoals aan tabak of alcohol
  • blootstelling aan chemische componenten zoals sigarettenrook
  • straling, zoals de ultraviolette stralen van de zon

Het National Cancer Institute (NCI) beschrijft kanker als een reeks met elkaar verbonden ziekten. Bij deze ziekten beginnen bepaalde cellen die deel uitmaken van het lichaam te groeien en ongecontroleerd en ononderbroken te vermenigvuldigen. Dit maakt de vorming van massa’s mogelijk, die bekend staan als tumoren.

Rood vlees, bewerkt vlees en kanker

Rood vlees en kanker

De WHO classificeert rood vlees als alle spierweefsel dat afkomstig van zoogdieren zoals:

  • Koeien
  • Ossen
  • Kalveren
  • Varkens
  • Lammeren
  • Geiten
  • Paarden

Daarnaast wordt (ultra)bewerkt vlees gezien als al het vlees dat na de slacht bewerkt is. Dit gebeurt door middel van processen als:

  • Zouten
  • Rijpen
  • Fermentatie
  • Roken

Het meeste bewerkte vlees is afkomstig van dieren zoals koeien en varkens. Bewerkt vlees ook van vogels afkomstig  zijn, evenals de bijproducten van vlees, zoals bloed en ingewanden.

Enkele duidelijke voorbeelden van (ultra)bewerkt vlees zijn:

  • Worst
  • Ham
  • Vlees uit blik
  • Verpakt vlees
  • Gedroogd of gezouten vlees
  • Op vlees gebaseerde sauzen

Het onderzoek van de WHO over vlees en kanker

Bewerkt vlees

Een onderzoek van de WHO heeft interessante informatie opgeleverd over het verband tussen vlees en kanker. Het bewijs dat de consumptie van rood vlees de ontwikkeling van darmkanker beïnvloedt is beperkt. Ze delen vlees echter in groep 2A van carcinogene middelen in, dat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is voor de mens’.

Aan de andere kant legt de WHO uit dat een hoge consumptie van rood vlees wel kanker veroorzaakt. Daarom hebben ze dit middel opgenomen in de zogenaamde groep 2, ‘kankerverwekkend voor de mens’.

“Deze classificatie komt voort uit voldoende bewijs uit epidemiologische onderzoeken, waaruit blijkt dat de consumptie van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt”, aldus het rapport.

Laat het wel duidelijk zijn dat het onderzoek ook een langdurige en continue consumptie van (ultra)bewerkt vlees uit groep 1 omvatte.

Het risico van vleesconsumptie

Volgens de inschattingen uit het Global Disease Burden Project, stelt de WHO dat diëten met veel bewerkt vlees wereldwijd verantwoordelijk zijn voor ongeveer 34.000 sterfgevallen ten gevolg van kanker per jaar.

Ook stellen ze dat de inname van bewerkt vlees een oorzaak is van darmkanker. Bovendien is er ook een verband met maagkanker. Ze verduidelijken echter dat het bewijsmateriaal niet volledig sluitend is.

Over het algemeen verhoogt het eten van een portie verwerkt vlees van 50 gram per dag het risico van darmkanker met ongeveer 18 procent.

Alles met mate

Diverse vleessoorten

Met het oog op een antwoord op de strijd tegen vlees en kanker heeft de Wereldgezondheidsorganisatie hun aanbeveling uit 2002 geratificeerd. Daar adviseerden ze om minder vaak bewerkt vlees te consumeren en te matigen met de hoeveelheid om het risico op darmkanker te verminderen.

Dit gaat samen met het wetenschappelijke bewijs van het International Centre for Cancer Research (ICCR). Daar werkten 22 expert uit 10 landen samen om meer dan 800 verschillenden onderzoeken naar kanker bij mensen te analyseren.

Sommige van deze onderzoeken leverden gegevens over beide soorten vlees. Ondertussen leverde 700 epidemiologische analyses gegevens over rood vlees en meer dan 400 over bewerkt vlees.

Na het lezen van deze informatie is de beste aanbeveling om je inname van deze producten te controleren. En dan is het ook nog belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat je lichaam van alle voedingsstoffen voorziet die het nodig heeft.

Als je hier vragen over hebt, kun je het beste een voedingsspecialist raadplegen. Op die manier krijg je een dieet dat het beste aansluit op de specifieke behoeften van je lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ferguson, L. R. (2010). Meat and cancer. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.06.032
  • Abid, Z., Cross, A. J., & Sinha, R. (2014). Meat, dairy, and cancer. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071597
  • Bouvard, V., Loomis, D., Guyton, K. Z., Grosse, Y., Ghissassi, F. El, Benbrahim-Tallaa, L., … Wu, K. (2015). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00444-1
  • World Health Organization, & International Agency for Research on Cancer. (2015). IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat and cancer risk. https://doi.org/http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.