Beheers je boosheid met deze eenvoudige tips

Er zijn verschillende tips waarmee je je boosheid kunt leren beheersen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt!
Beheers je boosheid met deze eenvoudige tips
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het staat ook wel bekend als razernij en woede, is een gevoel dat je in bepaalde situaties het heft in handen neemt, wat ernstige problemen kan veroorzaken voor jezelf en de mensen om je heen. Bijna iedereen heeft dit ongemakkelijke en zenuwslopende gevoel al eens gevoeld. Lees dit artikel om te leren hoe je je boosheid kunt beheersen.

Wat is boosheid?

Boosheid is een uiting van negatieve gevoelens zoals verontwaardiging en frustratie, die worden beïnvloed door andere factoren die verband houden met geweld. Het is een veelvoorkomende vorm van gedrag bij mensen, en soms is het nodig om boos te zijn.

Het is dan ook belangrijk voor je om te weten hoe het te beheersen. Wanneer je niet weet hoe je je woede te beheersen, kan het leiden tot depressie, hypertensie en passieve agressiviteit.

Raken sommige mensen meer van streek dan anderen?

Een vrouw schreeuwt haar boosheid uit

Ja, er zijn mensen die meer overstuur zijn dan anderen of die dat vaker en intensiever zijn. Er zijn ook mensen die wel overstuur zijn, maar het niet laten zien. Toch hebben ze de neiging om prikkelbaar te zijn, los te komen van de maatschappij, ziek te zijn of zelfs verbitterd.

Mensen die snel boos worden hebben een lage frustratie tolerantie. Ze hebben het moeilijk om met onrechtvaardige of moeilijke situaties om te gaan omdat ze niet het gevoel hebben dat het hun verantwoordelijkheid is om met hen om te gaan.

Er zijn mensen die geïrriteerd zijn door hun genetica of omdat ze niet geleerd hebben om met bepaalde situaties om te gaan. Genetisch gezien zijn er bijvoorbeeld gevallen van kinderen die sinds hun geboorte snel gefrustreerd raken door honger, slaperigheid of een ongemakkelijke omgeving.

Aan de andere kant zijn er mensen die bepaalde waarden niet worden aangeleerd, zoals moeite doen om iets te krijgen. Als ze het dan niet krijgen, raken ze snel van streek.

Wat zijn de oorzaken van woedeaanvallen?

1. Frustratie

Een situatie die het bereiken van een doelstelling in de weg staat, kan onmiddellijk als een obstakel worden gezien. Daarom kunnen de gevoelens van mensen omslaan in woede.

Hetzelfde gevoel ontstaat als iemand onrechtvaardig wordt behandeld, als zijn rechten worden geschonden of als een wet wordt overtreden. Dit kan mensen boos maken, omdat mensen sociale wezens zijn. Je kunt zelfs boos worden omdat je niet erkend wordt omdat je iets doet.

2. Slechte situaties

Fysieke en emotionele pijn kan de oorzaak en bepalende factor zijn bij het ontwikkelen van boosheid. Door verkeerd begrepen te worden, kan een onverklaarbare breuk of verraad je boos maken.

Stappen om je boosheid of ergernis onder controle te houden

Een vrouw schreeuwt aan de telefoon

1. Ontspanning en ademhalingstechnieken

Ontspanning is een manier om je boosheid te beheersen. Je kunt het doen door diep adem te halen en tien minuten lang te proberen te mediteren terwijl je gelukkige gedachten visualiseert. Als je het vaak doet, maak je een verbinding met je innerlijke wereld. Daarom zal je houding onbreekbaar zijn voor welke omstandigheid dan ook.

2. Positieve gedachten en houding

Het veranderen van je gedachten door positief te denken en bewustwording te zoeken kan een kalmerend effect hebben op en je helpen minder wroeging te voelen. Als je boos bent, kun je irrationeel handelen en diegenen die je liefhebt pijn doen.

3. Attent luisteren naar anderen met emotionele volwassenheid

Je kunt geen enkel probleem oplossen als je boos bent. Het is het beste om dit te doen door je te richten op manieren om ze te overwinnen in plaats van boos te reageren.

Neem tijdens ruzies de tijd om naar de ander te luisteren en na te denken over hoe je het beste kunt reageren. Deze volwassenheid zal ervoor zorgen dat je conflicten en giftige mensen vermijdt, zelfs als je misschien van ze houdt.

Kijk ook eens naar dit artikel:
Hoe kan je vermijden dat je in woede uitbarst?

4. Druk je emoties rustig uit

Als je wilt praten over een vervelend onderwerp, dan kun je het beste wachten op een geschikte gelegenheid. Vraag jezelf af, ga ik dit zeggen om het probleem op te lossen of de ander in verlegenheid te brengen? Vertraag jezelf, want onder deze omstandigheden kun je uiteindelijk de verkeerde dingen zeggen die alles alleen maar erger maken.

5. Negeer leugens en beledigingen

Hou er altijd rekening mee dat je door je kalm te houden, je innerlijke rust te kanaliseren en je in staat te voelen je problemen onder ogen te zien, deze emotie, die zoveel problemen kan veroorzaken, kan helpen verwerken.

Een van de beste manieren om je boosheid onder controle te houden is door beledigingen te negeren. Je kunt alleen beledigd raken als je het in je opneemt. Je boosheid zal namelijk alleen jou pijn doen, niet de andere persoon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.