7 activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen

Laat een lichamelijke aandoening de schade niet vermenigvuldigen. Een manier om dit te voorkomen is dat je activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen ontdekt en uitvoert.
7 activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 24 januari, 2023

Als je iemand kent die bedlegerig is, dan weet je waarschijnlijk al dat dit niet per se een permanente toestand is. Er kunnen vele oorzaken zijn voor deze situatie, en ieder zal zijn eigen realiteit en beperkingen onder ogen moeten zien. Activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen revitaliseren hun spieren en voorkomen dat ze atrofiëren.

Deze patiënten hebben veel verschillende behoeften waaraan voldaan moet worden, waaronder geestelijke, mentale en fysieke behoeften. Ze kunnen één of meerdere ernstige verwondingen hebben opgelopen of een zware operatie hebben ondergaan. Lichamelijke activiteit en goede hygiëne worden dan de beste bondgenoten om succesvol te herstellen van de gevolgen.

Als we het hebben over activeringsoefeningen, bedoelen we oefeningen die erop gericht zijn de gebieden van het lichaam te stimuleren die versterkt moeten worden, zodat een bedlegerig persoon niet lijdt onder de gevolgen van immobiliteit. Het belangrijkste doel is om hun reacties op elke prikkel te verbeteren.

Dit heeft niets te maken met spierontwikkeling, maar gaat over het vermijden en voorkomen van grote gezondheidsproblemen. In dit artikel nodigen we je uit om het belang van deze activiteiten te ontdekken, zodat je degenen die ze nodig hebben kunt helpen of ze zelf kunt doen.

Het belang van activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen

Het doel is het uitvoeren van bewegingen van de gewrichten en spieren. Voor bedlegerige mensen zijn er steeds meer beperkingen met betrekking tot bewegen. Als ze te lang immobiel blijven, kunnen ze complicaties krijgen zoals bloedstolsels, zwakte en vermoeidheid, gewrichtsstijfheid en zelfs depressie.

Daarom is het belangrijk voor bedlegerige mensen om activeringsoefeningen te doen. Hoewel ze eenvoudig en licht zijn, helpen ze schade te voorkomen, zoals doorligwonden of decubitus (Spaanse link). Deze verschijnen meestal op de hielen, het stuitbeen, de heupen en de enkels. Als je erin slaagt het lichaam van een bedlegerige actief te houden, bevorder je ook de gelijktijdige activering van hun geest.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Voedsel dat de bloedsomloop verbetert

Enkele activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen

Vrouw in ziekenhuisbed
Sommige bedlegerige patiënten moeten in het ziekenhuis beginnen met fysieke revalidatie. Die zetten ze dan thuis voort.

Het doel is dat het lichaam van de patiënt actief blijft en dat dit de continuïteit van zijn of haar behandeling ten goede komt. Als ze de oefeningen niet uitvoeren, is het waarschijnlijk dat ze andere blessures krijgen die meer problemen toevoegen aan hun pad van herstel.

Deze bewegingen vallen allemaal op omdat ze heel eenvoudig te doen zijn. De sleutel is om ze langzaam te beginnen met elk maximaal 5 herhalingen.

1. Enkelbuigingen

Je kunt hierbij helpen als de persoon op zijn of haar rug zit of ligt. Het idee is dat je de persoon helpt om de voet zo te buigen dat de tenen naar het plafond wijzen. Deze beweging is zo eenvoudig dat je hem kunt combineren met andere bewegingen, zoals het tegelijkertijd optillen van het been.

2. Beweeg de tenen

Het is de bedoeling dat je de persoon bij elke beweging helpt, maar misschien is dit een van de bewegingen die de minste ondersteuning nodig heeft. Volg gewoon deze aanwijzingen.

De oefening bestaat uit het buigen van elk van hun tenen, waarbij ze naar achteren en dan naar voren worden gestrekt. Als de persoon die bedlegerig is je niet kan horen, kun je dit voor hem doen.

3. Draai de enkel

De persoon kan liggen of zitten, met de benen rechtop. Je begint met het been iets op te tillen en initieert een rotatie van elk van de enkels van rechts naar links, waarbij je met de klok mee een cirkel trekt.

Je kunt dit vervolgens in de tegenovergestelde richting ongeveer vier keer herhalen. Als het binnen handbereik ligt, kun je de beweging voor beide enkels tegelijk uitvoeren of met de ene beginnen en dan met de andere doorgaan.

4. Shoulder raises

Dit is een uitstekende oefening om zittend te oefenen. De persoon begint met het optillen van zijn schouders en probeert ze op dezelfde hoogte als zijn oren te brengen.

Het bereik van deze beweging is vaak beperkt. Daarom is het het beste dat als je je schouders optilt, je ze een paar seconden in die positie kunt houden voordat je terugkeert naar de beginpositie.

Hier werkt de patiënt aan de trapezius, dat zijn spieren die een gebied van de nek, de bovenrug en tot aan de schouders beslaan.

5. Leg lifts

De bedoeling van deze beweging is dat je een van de benen van de patiënt neemt en heel voorzichtig iets omhoog tilt. Wanneer het been de hoogtegrens van de persoon bereikt, ga je verder met het roteren van de enkel, ongeveer drie keer.

Breng het been dan voorzichtig terug. Herhaal dit met de andere kant die stil bleef liggen. Dit zittend en liggend doen wordt sterk aanbevolen; beide opties zijn geschikt (Spaanse link).

6. Armdrukken en polsrotaties

In zittende houding of liggend op bed is dit een van de basisoefeningen voor bedlegerige mensen. Om het te doen, moeten ze beide armen uitstrekken en doen alsof ze iets van hun lichaam wegduwen.

Nadat ze dit drie keer gedaan hebben, moet de bedlegerige persoon stoppen en beginnen met beide polsen van hun handen te draaien. Dit kan tegelijkertijd of één voor één gedaan worden.

Deze draai moet ontwikkeld worden in beide richtingen van het lichaam – eerst naar rechts, dan naar links, of omgekeerd.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
11 symptomen van een slechte bloedsomloop in benen en voeten

7. Draai zijn of haar hoofd en nek

Oefeningen doen in het ziekenhuisbed
Mensen met bepaalde mobiliteitsbeperkingen kunnen met meer of minder zelfstandigheid aan deze oefeningen deelnemen.

Ze moeten ook beginnen hun hoofd van de ene naar de andere kant te draaien. Als je ze helpt, doe dit dan zachtjes en voorzichtig. Het is de bedoeling dat je een lichte ontspanning en een zachte rek voelt.

Deze zijwaartse bewegingen moeten worden aangevuld met nekrollen. Idealiter zou de persoon zich comfortabel moeten voelen om dit zittend te doen. Met de juiste ondersteuning kan het echter ook liggend worden uitgevoerd.

Tips voor het met vertrouwen uitvoeren van activeringsoefeningen voor bedlegerige mensen

Je moet er rekening mee houden dat de bedlegerige persoon enkele uren voor het begin van de activiteiten moet hebben gegeten. Anders brengt het hun gezondheid in gevaar, omdat ze zich na het eten eerder vermoeid voelen en zelfs hun eten kunnen overgeven.

Je moet ook het tijdstip van de dag kiezen waarop de persoon zich het meest gemotiveerd en vol energie voelt om deze oefeningen uit te voeren. Tegelijkertijd zul je heel goed moeten letten op elk teken dat de persoon tijdens de bewegingen laat zien, vooral in het geval van iemand die niet kan communiceren. Dit zal aangeven of het gepast is om door te gaan of te stoppen.

Vergeet niet dat de behandelend arts van de patiënt elk van deze activeringsoefeningen moet goedkeuren.

Wees voorzichtig in de uitvoering van deze strekkingen, in het aantal herhalingen, en in de rusttijd ertussen. Het belangrijkste is dat de bedlegerige patiënt kan voelen dat zijn of haar lichaam aan mobiliteit en weerstand wint. Geleidelijk zou hij/zij enige verbetering moeten voelen, ondanks het feit dat hij/zij bedlegerig is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cáceres P. Diseño y validación de un instrumento fisioterapéutico para la prescripción del ejercicio físico basada en parámetros nutricionales en pacientes adultos en unidad de cuidado intensivo. Corporación Universitaria Iberoamericana: Colombia; 20212.
  • Reina R, Sanz D. Actividades físicas y deportes adaptados a personas con discapacidad. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2021.
  • Vegas, Omar Garcés, Luis Iván Reyes Villagómez, and Felipe Navas Peña. “Conjunto de ejercicios físicos para fortalecer el aparato osteomioarticular de los miembros inferiores en el adulto mayor.” Lecturas: Educación física y deportes 162 (2011): 2-6.
  • Luz Mirian, Esparza Leyva, Mora Vera Isabel, and Mejías Pupo Marbelis. “Conocimiento sobre el manejo preventivo y clínico de las úlceras por presión en cuidadores y familiares.” 1er Simposio para el desarrollo de las Especialidades de Enfermería. 2022.
  • Allen L, Kisner C. Ejercicio terapéutico. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2005.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.