8 technieken om sneller te leren

Dankzij de wetenschap en verschillende onderzoeken hebben onderzoekers nieuwe methoden, hulpmiddelen en technieken geïdentificeerd om sneller te leren. Hier zijn er een paar.
8 technieken om sneller te leren

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het leerproces is erg subjectief. Er zijn echter enkele technieken om sneller te leren die erg handig kunnen zijn. Je kunt deze technieken om sneller te leren opbouwen door middel van methoden zoals lezen. Dit is een van de belangrijkste studietechnieken, omdat je woorden moet herkennen, ideeën moet begrijpen en je denken moet vergelijken met het denken van de auteur.

Een andere techniek om sneller te leren, is om anderen te leren wat jij al weet. Je voelt namelijk de behoefte om de vakken te bestuderen die je moet onderwijzen, zelfs als je ze al onder de knie hebt. Bovendien kun je tijdens dit proces bepalen welke studietechniek (Spaanse link) voor jou het beste werkt.

Wat zijn de andere technieken? Blijf lezen om meer te weten te komen over deze verschillende technieken en methoden die nuttig kunnen zijn, ongeacht je leeftijd of rol!

Waar hangt leren van af?

Leren kan aan veel verschillende dingen worden gekoppeld. Bijvoorbeeld de methodieken en competenties (Spaanse link) die je instructeur gebruikt om je les te geven. Als het gaat om het leerproces, is het erg belangrijk om te erkennen dat niet alles is wat het lijkt. Zo sta je meer open voor het opdoen van nieuwe kennis.

Daarnaast is het belangrijk om te erkennen dat er verschillende soorten talenten en capaciteiten zijn. Daarom kan de ene persoon heel goed zijn met cijfers, terwijl iemand anders beter kan schrijven.

Leren is ook afhankelijk van de inzet van de leerling. Je moet niet opgeven alleen omdat het meer moeite kost dan andere dingen. Probeer in plaats daarvan van die moeilijkheid een motivator te maken. Blijf jezelf vertellen hoeveel beter je in de loop van de tijd zult worden in die bepaalde vaardigheid. Wees nieuwsgierig, zoek uit waar je in geïnteresseerd bent en verdiep je er verder in.

Tot slot moet je in gedachten houden dat passie en een verlangen om te leren heel belangrijk zijn. Als je ergens een passie voor hebt, zul je beter je best doen om je hoofd te vullen met nieuwe kennis over dat onderwerp. Als je dat doet, werk je aan je geheugen en verbeter je het.

Door je hersenen te trainen, zul je merken dat het leerproces gemakkelijker wordt en dat je langer onthoudt wat je hebt geleerd. Bovendien zal het gemakkelijker zijn om de informatie die je hebt geleerd op te roepen. Wanneer je je geheugen traint, kun je ook vaardigheden ontwikkelen zoals concentratie, visualisatie, organisatie en verbeeldingskracht.

Technieken om sneller te leren

https://steptohealth.com/8-techniques-to-learn-faster/

Hier zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je leervermogen te verbeteren. Als er een tussen staat die je misschien leuk vindt, probeer het dan eens uit.

1. Goede planning

Door tijdgebrek vergeten we vaak het belang van mentale planning. Deze vaardigheid is nuttig omdat je hiermee je prioriteiten kunt bepalen en tijd en moeite kunt besteden aan verschillende dingen die we moeten doen.

In het begin is het normaal dat deze strategie een beetje saai aanvoelt. Bovendien kan het zijn dat je het moeilijk vindt om te doen. Als je er echter mee begint, zul je merken hoe dit cognitieve vermogen je vermogen om sneller te leren verbetert. Het zal je ook helpen om beter problemen te leren oplossen.

2. Maak gebruik van een studiemethode

Bepaal welke studiemethode het beste bij je past bij het leren. Onthoud dat er verschillende methoden zijn en dat je er altijd meer dan één kunt kiezen. Terwijl je studeert, zul je merken dat je in staat zult zijn om te versterken wat je al weet.

  • Je kunt lezen, concept mappen, mentale beelden of vergelijkingen maken.
  • Daarnaast kun je proberen samen te vatten wat je hebt bestudeerd of te onthouden via flashcards.

3. Doe aan mindfulness

Onderzoeken tonen aan (Engelse link) dat mindfulness de cognitieve functie verbetert. Deze techniek omvat het leren beheersen van je angst en emoties, terwijl je ook je concentratie en ademhaling verbetert. Deze reeks vaardigheden kan je helpen sneller te leren en eventuele frustraties aan te pakken die je voelt wanneer het leren ingewikkeld wordt.

4. Verspreid wat je moet leren

Als je elke dag een beetje studeert, kun je de informatie gemakkelijker onthouden. Deze methode zal je helpen de mentale vermoeidheid te vermijden die zou optreden als je zou proberen alles in één keer te leren. Door je materialen of modules te verspreiden, creëer je ook mogelijkheden om jezelf vragen te stellen die helpen versterken wat je al weet.

5. Heb vertrouwen

Een van de grootste obstakels bij het leren van iets nieuws is het niet in jezelf geloven. Zal ik alles kunnen leren? Hoe lang duurt het voordat ik het onderwerp onder de knie heb? Moet ik iets makkelijkers proberen? Dit zijn enkele van de vragen die je jezelf kunt stellen.

Je moet er echter voor zorgen dat je je niet laat meeslepen door dat gevoel van frustratie. Leren is een proces en zal, afhankelijk van het onderwerp, verschillende moeilijkheidsgraden hebben.

6. Leer het aan iemand anders

Zoals we al eerder vermeldden, wanneer je iemand anders leert wat jij al hebt geleerd, zorg je ervoor dat je de informatie weer oproept. Bovendien creëer je ruimte voor de mensen aan wie je de informatie overbrengt om vragen aan jou te stellen. Dat vereist een dieper begrip van wat je al weet.

Deze techniek is meestal erg nuttig, maar je moet wel eerst beslissen of het materiaal binnen je leervermogen valt.  Onthoud daarnaast dat we niet allemaal geboren zijn om les te geven.

7. Slaap

Soms ben je zo geïnteresseerd in leren dat je vergeet om te rusten. Het is echter belangrijk om jezelf tussen de studiesessies de tijd te geven om te slapen. Dit zal je helpen om gefocust te blijven en het geeft je tijd om te bestuderen wat je eerder hebt geleerd.

  • Onderzoeken tonen ook aan (Spaanse link) dat slaap de hersenen in staat stelt om de intellectuele functies actief te houden.
  • Daarnaast helpt het bij alertheid, wat handig is als je urenlang moet leren.

8. Maak aantekeningen

Als je aan het lezen bent of als iemand anders jou een concept uitlegt, is het belangrijk om aantekeningen te maken, zodat je de relevante informatie niet vergeet. Deze vaardigheid maakt de geheugenfasen (aandacht, codering en opslag) sterker. Bovendien kun je de notities op plaatsen bewaren waar je ze constant zult zien. Zo heb je ze altijd in je gedachten.

  • Dit is een techniek die mensen vaak gebruiken wanneer ze een nieuwe taal leren.
  • Je plakt een post-it met het woord van het object waar je het opplakt. Op die manier bestudeer je het constant wanneer je het ziet.

Conclusie

Een goede planning tijdens het leren kan je helpen om informatie beter te begrijpen. Probeer een of meer van de technieken die we noemden om sneller te leren. Je zult zien hoeveel sneller je leert en hoe je alles wat je hebt geleerd beter onthoudt.

Zoals we al zeiden, hoef je je niet slecht te voelen als het in het begin moeilijk is om te leren. Het leerproces is afhankelijk van het onderwerp dat je bestudeert en je eigen vaardigheden.

We hebben allemaal verschillende benaderingen. Als je deze tips echter in gedachten houdt, zal je slagen en zal je zien hoe je inspanningen en toewijding vruchten zullen afwerpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sebastián, A., Ballesteros, B., & Sánchez, M. (1998). Técnicas de estudio. Universidad Nacional de Educación a Distancia.
  • Hancock, J. B. (2015). Entrenando la memoria para estudiar con éxito: Guía práctica de habilidades y recursos (Vol. 203). Narcea Ediciones.
  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación.[Citado 17 Marzo 2104]. Disponible en[URL]: http://www. tecnicas-deestudio. org/investigacion/investigacion38. htm.
  • Dovala, J. M. C. (2004). Metodología de la enseñanza basada en competencias. Revista Iberoamericana de educación, 35(1), 1-10.
  • Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A., & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of clinical psychology, 62(3), 373-386.
  • Nina Gramunt Fombuena. Normalización y validación de un test de memoria en envejecimiento
    normal, deterioro cognitivo leve y enfermedad de Alzheimer. Universitat Ramon Llull. Disponible en: https://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/9261/NinaGramunt-tesis.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Los beneficios de dormir. National Institutes of Health. 2013. Disponible en: https://salud.nih.gov/articulo/los-beneficios-de-dormir/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.