Het verschil tussen de hersenen en de geest

Als je het verschil tussen de hersenen en de geest kent, dan kun je jezelf beter leren kennen. Ze zijn inderdaad nauw verwant, hoewel hun functies verschillend zijn. Wil je hier nog meer over weten?
Het verschil tussen de hersenen en de geest
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er is een enorm verschil tussen de hersenen en de geest, maar veel mensen gebruiken deze termen vaak door elkaar. Dit komt waarschijnlijk, omdat ze niet met hun individuele functies bekend zijn.

De hersenen bevinden zich in de tastbare ruimte, wat je kunt waarnemen als je je wezen in een tastbare en een niet-tastbare realiteit verdeelt. Je zou de geest als het niet-tastbare innemen of dat wat je niet kunt aanraken kunnen beschouwen.

De mens is complex. Studies tonen aan dat ons zenuwstelsel uit honderd miljard neuronen bestaat (Spaanse link), die allemaal met elkaar verbonden zijn. Ander onderzoek wijst ook op de enorme complexiteit van ons brein en onthult verbazingwekkende details (Spaanse link).

De schedelholte beschermt door middel van de beenderen bijvoorbeeld de hersenen. De hersenen wegen ongeveer 3 pond en zijn ze door zowel membranen als vloeistof omgeven. Dankzij onze hersenen kunnen we dingen voelen, denken en doen.

De verschillen tussen de hersenen en de geest

Nu we deze details kennen kunnen we bevestigen dat de hersenen een orgaan zijn, net als de rest, een orgaan dat we fysiek kunnen onderzoeken. De geest daarentegen kunnen we niet zien of aanraken.

Het zit in de neuronen die deel uitmaken van onze hersenen en het helpt ons om oordelen te vellen en onze gevoelens vorm te geven om de realiteit om ons heen te begrijpen.

De hersenen zijn in twee hemisferen verdeeld, links en rechts. Elk van deze heeft een frontale, temporale, pariëtale en occipitale kwab. Ons brein bestaat uit drie belangrijke delen:

 • de kleine hersenen
 • de hersenstam
 • het encefalon

Wat als ‘grijze massa’ bekend staat is eigenlijk de hersenschors en is het deel van de hersenen dat het mogelijk maakt om denkfuncties uit te voeren. De kleine hersenen stellen ons in staat om te bewegen, hoe moeilijk of complex het ook is en dat zonder na te hoeven denken.

De functies van de hersenen

De verschillende delen van de hersenen

De hersenen voeren complexe functies uit die onze overleving mogelijk maken. Het netwerk in de hersenen maakt onze overleving mogelijk door belangrijke functies uit te voeren zoals:

 • Het regelt onder meer vitale functies zoals lichaamstemperatuur, ademhaling, bloeddruk, slapen en eten.
 • Het ontvangt informatie van de zintuigen, maar het verwerkt, integreert en interpreteert. Dat geldt ook voor de informatie die we via smaak, gehoor, zicht, geur en aanraking waarnemen.
 • Het genereert ook de wereld van onze emoties en gedragingen.
 • Het bestuurt bewegingen, zoals rennen, lopen en praten.
 • Dankzij de hersenen kunnen we denken, voelen en redeneren.
 • Het stelt ons in staat om geavanceerde cognitieve functies uit te voeren, zoals perceptie, geheugen en leren.

Al deze informatie leidt ertoe dat we ons af gaan vragen hoe de geest en de hersenen op elkaar inwerken en of ze zich op een bepaalde manier tot elkaar verhouden. Laten we daar een wat beter naar kijken.

De relatie tussen de hersenen en de geest

We hebben nu de verschillen tussen deze twee duidelijk gemaakt en weet je dat de hersenen een fysiek orgaan zijn waar je fysiek naar kunt kijken, aanraken en bestuderen. Je weet ook dat dit niet het geval is met de geest. Hieronder zullen we vervolgens ingaan op hoe ze verbinding maken om samen te werken.

Het werk dat de hersenen en de geest doen is eigenlijk echt wonderbaarlijk. Je probeert bijvoorbeeld een object te bereiken en je denkt erover na. Zo ontvangen de hersenen dat signaal van je geest, activeren ze de nodige zenuwen en voeren de spieren in je arm de bewegingen uit. Je geest vat je gedachten op, maar de hersenen stuurt het eigenlijke werk of proces op het fysieke niveau aan.

Je geest is wat jou uniek maakt

Vrouw zit te denken

In tegenstelling tot andere levende wezens kunnen mensen zowel bewust als onbewust handelen. Het is ongelooflijk hoe alle dieren met onmisbare middelen worden geboren om te overleven en de meesten handelen instinctief. Wij mensen verschillen echter van andere wezens in de mentale processen die we kunnen uitvoeren.

De hersenen van dieren kunnen alleen basistaken uitvoeren om te overleven. Hun werking is rudimentair en de acties zijn het gevolg van prikkels. Mensen hebben daarentegen ook een geest en voeren ze zowel bewust als onbewust processen uit.

Zoals je kunt zien, helpt onze geest ons om gedachten te analyseren en gegevens te interpreteren. We kunnen zelfs overtuigingen construeren en in onze bewuste of onbewuste wereld integreren.

Onze hersenen en geest zijn indrukwekkend en hun taken zijn even verbazingwekkend. Ze werken hand in hand en daarom kunnen we onder andere gebruik maken van zaken zoals:

 • intuïtie
 • verbeeldingskracht
 • waarneming
 • concentratie

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn de geest en de hersenen verschillend en we moeten hier duidelijk over zijn als we ernaar verwijzen. Ze werken echter wel op diverse manieren samen en vormen een geheel. Is alles over dit onderwerp nu duidelijk voor je?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.