6 trucjes om je immuunsysteem sterker te maken lees je hier
Het immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van het lichaam. Het beschermt ons tegen ontstekingen, bacteriën en tegen elke andere schadelijke factor.
Daarom zou het versterken van je immuunsysteem een van je prioriteiten moeten zijn als je gezond wilt blijven.
Er bestaan veel gezonde gewoonten voor het lichaam. Dit geldt ook voor het immuunsysteem: een groot aantal gewoonten zullen je helpen om je immuunsysteem sterker te maken. In dit artikel willen het over die gewoonten hebben. Je zult zien dat deze trucjes heel eenvoudig zijn. We raden ze ten sterkste aan om in het algemeen een beter leven te hebben.
1. Goed slapen
Slapen is meer dan uitrusten. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je lichaam gezond blijft.
Wanneer je slaapt, kunnen de cellen zich vernieuwen en herstelt het lichaam zich. Dit komt omdat de antilichamen in je systeem pijn, kwetsuren en andere ziekten bestrijden. Als je niet genoeg slaapt, dan krijgt je lichaam onvoldoende kans en onvoldoende tijd om zich te te herstellen.
Nu je weet hoe belangrijk goed slapen is moet je er ook voor zorgen dat je elke nacht acht uur slaapt. Voeg dit advies toe aan je lijst van wat je moet doen om gezond te blijven. Dit zal je immuunsysteem namelijk helpen te versterken.
2. Eet meer citrusvruchten en rauwe groenten, maar minder vlees en zuivelproducten
In het algemeen bevatten groenten en fruit grote hoeveelheden antioxidanten. Deze helpen om je immuunsysteem te versterken.
Eet bijvoorbeeld een gezonde portie citrusvruchten en bessen. Dan ben je er zeker van dat je voldoende vitamine C en antioxidanten binnenkrijgt.
Door rauwe groenten en fruit te eten, zorg je er ook voor dat je lichaam voorbereid is om ziekten uit de omgeving tegen te houden.
Het immuunsysteem is bovendien afhankelijk van een gezonde darm. Als je dus veel voedsel eet met veel eiwitten, zoals vlees, eieren of zuivelproducten, zul je merken dat je immuunsysteem dramatisch achteruitgaat. Anderzijds kun je door voeding te eten die snel verteert, zoals fruit en groenten, de eiwitten vlugger verwijderen.
3. Dagelijks bewegen versterkt je immuunsysteem
Bewegen en oefeningen doen zijn geweldige hulpmiddelen om de kans dat je een ziekte krijgt te verkleinen.
Misschien vind je dat je daarvoor geen tijd hebt, maar je moet weten dat je eigenlijk niet veel tijd of geld nodig hebt om te bewegen.
Bekijk het eens op een andere manier. Je hebt vierentwintig uur in een dag. Acht uur daarvan besteed je aan slapen. In de overblijvende zestien uur kan je doen wat je wil. Het hoeft dus niet zo moeilijk te zijn om ergens wat vrije tijd te vinden om te bewegen.
Het enige wat je moet doen, is per dag een uurtje vastleggen voor iets wat jij graag doet: yoga, wandelen, fietsen of hardlopen. Elke activiteit helpt om het immuunsysteem te versterken. Bovendien geeft het je een ongelooflijk gevoel en veel energie.
Nog een positief effect is dat beweging rechtstreeks verbonden is met het verminderen van stress. Dus je zult niet alleen je gezondheid verbeteren, maar je zult je ook gelukkiger voelen.
Probeer daarom elke kans te grijpen om wat te bewegen. Je kunt gedurende dertig minuten aan één stuk bewegen of gedurende drie sessies van tien minuten. Dat is al voldoende.
4. Blijf voldoende gehydrateerd
Vergeet niet om dagelijks acht glazen water te drinken. Dit helpt om gehydrateerd te blijven en het immuunsysteem te versterken. Eigenlijk is die hoeveelheid water ongelooflijk klein, aangezien het lichaam voor ongeveer tachtig procent uit water bestaat.
Hoewel water zo belangrijk is in het leven, zijn veel mensen chronisch uitgedroogd. Dit heeft een groot effect op hun immuunsysteem.
Wanneer er onvoldoende water in het lichaam is, dan zijn we niet in staat om op een efficiënte manier gifstoffen en andere onzuiverheden die zich gedurende de dag in het lichaam opstapelen, te verwijderen. Als de gifstoffen niet worden afgevoerd, worden ze in de bloedsomloop opgenomen en verzwakken ze het immuunsysteem.
Lees ook:
Verbeter je bloedsomloop met deze tips
Maar uitdroging is ook de oorzaak dat je organen niet goed werken. Dit opent de deur voor ziekten.
We raden daarom aan om per dag minstens twee liter water te drinken. Neem altijd een fles water mee. Dan hoef je geen excuses te verzinnen om uit te leggen waarom je niet genoeg water drinkt.
5. Zorg voor een goede hygiëne
Al tijdens onze kindertijd is deze techniek om het immuunsysteem te versterken er in onze hersenen ingestampt, want bacteriën, virussen en alle factoren die onze gezondheid kunnen schaden, zijn overal. Daarom is persoonlijke hygiëne een uitermate belangrijke noodzaak om ziekten af te weren.
Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen:
- Gebruik antibacteriële gel.
- Steek je handen niet in je mond.
- Neem elke dag een douche of een bad.
Onthoud ook dit: bij je keuze van producten voor je persoonlijke hygiëne blijf je beter weg van alles wat gevaarlijke en schadelijke chemische stoffen bevat. Natuurlijke producten zijn altijd de beste keuze.
6. Zeg “nee” tegen roken
Roken of het inademen van rook tast alle organen van het lichaam aan en verzwakt het immuunsysteem.
Meer en meer plaatsen hebben het roken in publieke zones verboden omwille van de giftige en schadelijke effecten. Tabak is een van de veroorzakers van een hoge bloeddruk en verschillende soorten kanker, vooral die kankersoorten die te maken hebben met het ademhalingssysteem.
Als je probeert je immuunsysteem te versterken, zal tabak bovendien al je inspanningen teniet doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agerberth, B., and Gudmundsson, G. H. (2006). “Host antimicrobial defence peptides in human disease”, Current Topics in Microbiology and Immunology, 306: 67-90.
- Lozano Soto, F. (2012). “Introducción al sistema inmunológico, sus principales elementos y la respuesta inmunitaria”. En Farreras y Rozman. Medicina Interna. Barcelona: Elsevier, pp. 2453-2488.
- Pancer, Z., and Cooper, M. D. (2006). “The evolution of adaptive immunity”, Annual Review of Immunology, 24: 497-518.