5 tips om de gezondheid van je lever te beschermen
Het beschermen van de gezondheid van je lever is van vitaal belang, aangezien dit orgaan op veel verschillende lichaamsfuncties betrekking heeft. Veel factoren van ons moderne leven kunnen het echter schaden: voedseladditieven, giftige gewoonten, vervuiling, stress, enz.
In dit artikel zullen we enkele tips delen om de gezondheid van je lever te beschermen. Zo zorg je voor een betere kwaliteit van leven. Blijf lezen om meer te weten te komen!
Waarom is het belangrijk om de gezondheid van je lever te beschermen?
De lever is van invloed op meer dan 500 vitale functies in het lichaam. Een aantal van deze vitale functies van de lever zijn onder andere de hieronder genoemde:
- Het is verantwoordelijk voor het metaboliseren van macronutriënten (koolhydraten, lipiden en eiwitten).
- Regulering van de bloedstolling.
- Ondersteuning van het immuunsysteem.
- Ingrijpen in het metabolisme van een aantal hormonen.
- Glucose opslaan.
- Verantwoordelijk voor het zuiveren van giftige stoffen in het lichaam.
Helaas kunnen veel factoren in ons moderne leven de leverfunctie beschadigen. Er zijn echter ook erfelijke aandoeningen en virale infecties spelen ook een rol. Het is daarom altijd belangrijk om voor de gezondheid van je lever te zorgen om ziekten te voorkomen.
5 tips om de gezondheid van je lever te beschermen
1. Biologische en additiefvrije voeding
Het eten van biologisch voedsel is uitermate belangrijk om de gezondheid van je lever te beschermen. Vanwege hun vitamines, mineralen en antioxidanten zijn ze de sleutel tot het helpen van je leverfuncties.
Voedseladditieven zijn niet veilig. Deze stoffen met onder andere conserverende, fungicide, kleurende of zoet makende eigenschappen veroorzaken schade aan het DNA en verschillende organen. Onder hen valt de lever op, die verantwoordelijk is voor het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam.
In dezelfde sectie willen we het belang benadrukken van het vermijden van voedsel met pesticiden. De enige manier om dit te bereiken is door biologisch voedsel te eten dat je vertrouwt of dat je zelf hebt verbouwd.
Een dieet dat rijk is aan biologische groenten (Engelse link) is een manier om de lever te helpen ontgiften. In het bijzonder moet je rauwe groenten, citrusvruchten, noten en zaadoliën opnemen.
2. Verminder suiker
Obesitas en diabetes zijn twee ziekten die de afgelopen decennia aanzienlijk zijn toegenomen. Hoewel te veel eten en een zittende levensstijl twee sleutelfactoren zijn, is suikerconsumptie ook een belangrijke factor (Engelse link).
Suiker en alle producten die het bevatten (bijvoorbeeld dranken) hebben een directe invloed op de ophoping van levervet. Dit kan na verloop van tijd tot leververvetting leiden.
Het is daarom essentieel dat je de hoeveelheid suiker in je dieet vermindert. Je kunt het door andere zoetstoffen vervangen zoals:
- stevia
- kokossuiker
- xylitol
- panela
- pure honing
3. Mariadistel
Mariadistelzaden bevatten silymarine, een zeer heilzame stof om de gezondheid van je lever te beschermen. Studies tonen namelijk aan dat het effectief is bij de behandeling van verschillende soorten leveraandoeningen: cirrose, leververvetting, insulineresistentie, enz.
Silymarine onderscheidt zich door zijn hoge antioxidante en ontstekingsremmende werking. In tegenstelling tot andere remedies, valt deze op, omdat het de regeneratie van de lever bevordert. Langdurig gebruik kan in gevallen van cirrose effectief zijn en zelfs bij het voorkomen van uitzaaiingen van kankercellen.
4. Beheers woede om de gezondheid van je lever te beschermen
Leren omgaan met emoties zoals woede kan aan de gezondheid van je lever bijdragen. Als je je emoties negeert, dan kunnen je emoties je welzijn aanzienlijk beïnvloeden.
Volgens de oude Chinese geneeskunde hebben alle organen een relatie met emoties. Deze verbinding tussen lichaam en geest geeft ons als aanvulling op elke medische behandeling een ander perspectief.
In het geval van de lever is woede de overheersende emotie bij een verandering in dit orgaan. Met andere woorden, het bestrijden van woede kan je bij het voorkomen van leveronevenwichtigheden helpen, dit is samen met andere goede gewoonten.
Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn die deze relatie kunnen bewijzen, laat psychosomatiek zien dat emoties onze gezondheid beïnvloeden. Je moet daarom elke dag proberen om positieve emoties te versterken. En wat voor kwaad zou het kunnen doen om met vreugde en sereniteit te leven?
5. Zorg voor een gezonde levensstijl
Om af te sluiten en als samenvatting, willen we je op de beste manier wijzen om de gezondheid van je lever te beschermen: een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Dit omvat onder andere:
- Het vermijden van tabak en alcohol.
- Een goede nachtrust krijgen.
- Voldoende water drinken.
- Vreugdevol leven.
Het in de praktijk brengen van deze tips is niet eenvoudig, aangezien ze belangrijke veranderingen in je dagelijks leven vereisen. Het beschermen van de gezondheid van je lever zal je echter helpen om beter te leven en dit zal zeer de moeite waard zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sasaki, Y. F., Kawaguchi, S., Kamaya, A., Ohshita, M., Kabasawa, K., Iwama, K., … Tsuda, S. (2002). The comet assay with 8 mouse organs: Results with 39 currently used food additives. Mutation Research – Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. https://doi.org/10.1016/S1383-5718(02)00128-6
- Abdelmalek, M. F., & Day, C. (2015). Sugar sweetened beverages and fatty liver disease: Rising concern and call to action. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2015.05.021
- Guan, Y.-S., & He, Q. (2015). Plants Consumption and Liver Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/824185
- Lee, Y.-S., Ryu, Y., Jung, W.-M., Kim, J., Lee, T., & Chae, Y. (2017). Understanding Mind-Body Interaction from the Perspective of East Asian Medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/7618419
- Feher, J., & Lengyel, G. (2011). Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer. Current Pharmaceutical Biotechnology. https://doi.org/10.2174/138920112798868818