5 soorten voedsel die je nooit meer moet eten
Iedereen is anders en wat goed is voor de één, is niet altijd goed voor de ander. Het heeft allemaal te maken met hoeveel je ervan eet. Dat gezegd hebbende, delen we in dit artikel een lijstje met je van 5 soorten voedsel die je nooit zou moeten eten.
Voedsel dat wordt afgeraden
Hoewel het inderdaad zo is dat sommige soorten voedsel gevaarlijker kunnen zijn dan andere en dat bepaalde soorten voedsel sterk worden aangeraden omdat ze gezonder zijn, kun je voedsel niet classificeren als ‘goed’ of ‘slecht’. Het blijft allemaal voedsel, elk geval is weer anders, met meer of minder neveneffecten.
De 5 soorten voedsel die je nooit zou moeten eten
Voedsel dat je niet lekker vindt
Je zult niet altijd alles lusten wat je voorgeschoteld krijgt of wat er op het menu staat in een restaurant. Waarom zou je jezelf dan dwingen dit soort dingen te eten? Voedsel is ons levensonderhoud, dat klopt, maar het is ook een genot en daar moet je dus van genieten. Het is een culinaire liefde en een extase. Als je het lekker vindt, prima. Vind je het niet lekker, voel jezelf dan ook niet verplicht het te eten.
Vaak is het zo dat mensen bepaald voedsel vies vinden, maar het blijven eten omdat ze denken dat het goed voor ze is. Dit is echter niet waar. Als je het niet lust, dan is het niet goed voor je. Natuurlijk zal het geweldige voedingswaarden hebben, maar dat hebben die andere miljoen producten waar je misschien wel van geniet ook.
‘Gezond voedsel’ bestaat niet alleen uit gestoomde broccoli met wat gegrilde kipfilet. Probeer creatief te zijn en zorg ervoor dat je smaakpapillen tevreden zijn, terwijl jij lekker gezond blijft.
Voedsel waar je je slecht door voelt
Misschien krijg je van bepaald soort voedsel last van je buik, hoofd of gewrichten. Het kan zijn dat je iets heel lekker vindt, maar dat je je opgeblazen, slaperig en gewoon ongemakkelijk voelt nadat je het gegeten hebt. Dit kun je hebben met elk soort voedsel, hoewel witte bloem, zuivelproducten en vleeswaren vaak de kroon spannen.
Probeer dit soort voedsel 99% van de tijd te vermijden. In de overige 1% van de tijd kun je lekker genieten, maar probeer ook dan niet al te veel te eten. Wanneer je dit soort genotsmomenten ziet als een ‘speciale traktatie’, dan zul je er veel meer van genieten. Vergeet niet dat je je wanneer je te veel eet na afloop alleen maar rot zult voelen.
Voedsel waar je een schuldgevoel van krijgt
Waarschijnlijk weet je exact waar we het over hebben. Je hebt het hele weekend lekker taartjes, ijs, patat, gebakken kip, pannenkoeken, crêpes, zoetigheid en taco’s gegeten… maar wanneer je maandagochtend wakker wordt heb je een schuldgevoel dat niet lijkt weg te gaan, ook al zou je de hele week appels, tomaten en wortelsalade eten.
Natuurlijk is dit het gevolg: je straft jezelf veel te heftig en houdt je de volgende dagen aan een super streng dieet dat bijna onmogelijk is om vol te houden. Net als wanneer je een avond te veel gedronken hebt, zeg je tegen jezelf dat je dit nooit meer zult doen. Het volgende weekend zul je de traditie echter gewoon weer in stand houden.
Het is verschrikkelijk om een schuldgevoel te hebben over eten. Bovendien heeft het totaal geen nut. Jezelf schamen voor wat je gegeten hebt is niet gezond. Het zorgt ervoor dat je tijdelijk erg ongelukkig bent met je lichaam.
Wij raden deze techniek om meerdere redenen af. Je zult hiermee niet het vet dat je bent aangekomen verliezen en daarbij zal je maag niet begrijpen wat er aan de hand is. Je maag kan gevoeliger worden als je van maandag tot en met vrijdag super gezond eet en je dan in het weekend lekker te buiten gaat met ingrediënten als vetten, toevoegingen en suikers.
Probeer een gebalanceerd dieet aan te houden. Eet geen dingen waar je je later schuldig over zult voelen. Eten zou namelijk zowel van tevoren, als tijdens, als na afloop geweldig moeten te zijn. Is een lekker bord eten het echt waard om je daarna rot en schuldig te voelen?
Ook interessant voor jou:
De gezondste alternatieven voor ongezonde voedingsmiddelen
Voedsel waar je gewoon niet vanaf kunt blijven
Als er een voedselsoort bestaat waar je maar geen genoeg van kunt krijgen, waarvan de doos of zak altijd in een keer leeg moet… Iets waar je altijd wel trek in hebt, hoe laat het ook is. Iets waar je alleen vanaf blijft wanneer iemand letterlijk tegen je zegt dat je moet stoppen, waar je werkelijk naar verlangt als je het niet in huis hebt. Dit is een product dat je uit je dieet zou moeten verwijderen.
Veel mensen denken bij dit soort voedsel waarschijnlijk aan frietjes, chocolade, hamburgers en pizza. Al deze producten kunnen een chemische invloed hebben op de hersenen en kunnen daardoor erg verslavend worden. Dit is echter niet alleen het geval bij junkfood; je kunt namelijk ook verslaafd raken aan gezond eten.
Je kunt verslaafd zijn aan een heerlijke aardbeienjam, de zelfgebakken koekjes van je oma of een salade, maar deze vallen allemaal wel mee. Als je maar geen genoeg kunt krijgen van spruiten, dan maakt het al helemaal niet uit!
Voedsel dat eigenlijk geen voedsel is
- Glucose-fructosestroop is geen voedsel.
- Gemodificeerd maiszetmeel is geen voedsel.
- Kunstmatige kleur- en smaakstoffen zijn geen voedsel.
- Cellulose (een polysacharide die je vaak vindt in geraspte kaas) is geen voedsel.
- Propyleenglycol? Ook niet.
Toch voegen veel bedrijven in de voedselindustrie deze middelen toe aan hun producten (en daarnaast nog meer andere middelen).Deze middelen worden om meerdere redenen gebruikt:
- besparen van geld
- het helpen van andere bedrijven
- producten verslavend maken voor mensen
- het gebruiken van goedkopere alternatieven die langer goed blijven
Een hele lijst van redenen, maar ‘voor onze gezondheid’ staat er niet tussen.
Het is natuurlijk het beste om je eigen voedsel te maken, waarbij je gebruikt maakt van echte ingrediënten, biologische (of lokale) producten, dierlijke proteïnen van kwaliteitsvlees (gras gevoederd rundvlees, vrij van antibiotica en hormonen, vis die niet gekweekt is en vrije-uitloopkippen etc.)
Lees de ingrediënten van elk product voorzichtig en wanneer je iets tegenkomt dat je niet herkent, onthoud dan dat dit waarschijnlijk geen echt voedsel is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Veling, H., Aarts, H., & Stroebe, W. (2013). Using stop signals to reduce impulsive choices for palatable unhealthy foods. British journal of health psychology, 18(2), 354-368.
- Zink, D. L. (1997). The impact of consumer demands and trends on food processing. Emerging infectious diseases, 3(4), 467.