Zes voordelen van mangobladeren voor de gezondheid

Mangobladeren zijn niet zo populair als de vrucht. Ze hebben echter veel eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Wil je er meer over weten? Lees dan verder!
Zes voordelen van mangobladeren voor de gezondheid

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen weten niet dat mangobladeren eetbaar zijn en vele voordelen bieden, ook al staat de vrucht van deze boom bekend om zijn heerlijke smaak, veelzijdigheid en voedingswaarde. In feite bevatten deze bladeren veel geconcentreerde medicinale verbindingen (Engelse link).

Er worden met name antioxiderende, ontstekingsremmende, antibacteriële en anticarcinogene eigenschappen toegeschreven aan mangobladeren die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.

Sommige mensen gebruiken de extracten om thee, supplementen en andere aanvullende producten voor de gezondheid te maken. Lees verder om erachter te komen welke mogelijke voordelen van mangobladeren je kunnen opleveren.

De belangrijkste voordelen van mangobladeren

Er zijn ongeveer 69 soorten Mangifera. De bekendste soort wat betreft de natuurlijke geneeskunde is echter Mangifera indica. Dit komt omdat de therapeutische toepassingen afkomstig zijn uit zowel de Ayurvedische als bepaalde inheemse medische geneeswijzen.

Hoewel je zowel de stengel, schors, wortels als de vruchten van de plant kunt gebruiken, geloven sommige mensen dat de bladeren superieure therapeutische effecten hebben. Laten we eens kijken welke gezondheidsvoordelen aan hen worden toegeschreven (Engelse link).

De eigenschappen van de mangovrucht zijn talrijk, hoewel de bladeren van de plant ook veel voordelen voor de gezondheid bieden.

1. Geneeskrachtige verbindingen

Mangobladeren

Allereerst willen we vermelden dat de voordelen van mangobladeren voortkomen uit de concentratie aan medicinale stoffen die ze bevatten zoals polyfenolen en terpenoïden (Engelse link). Deze antioxidante stoffen staan bekend om hun vermogen om het lichaam te beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen.

Deze stoffen hebben daarnaast mogelijk positieve effecten op de visuele gezondheid en het immuunsysteem. Dat is de reden dat regelmatige consumptie het risico op oogziekten, infecties en andere chronische ziekten verlaagt.

2. Ontstekingsremmende werking

Een van de meest opvallende van de voordelen van mangobladeren zijn de ontstekingsremmende eigenschappen. Dit is tenminste wat een studie gepubliceerd in BioFactors concludeert (Engelse link).

 • De onderzoekers beschrijven dat mangiferine een polyfenol bevat met de structuur van C-glycosylxanthon, dat het potentieel heeft om overmatige ontsteking te remmen.
 • Daarnaast worden er andere biologische activiteiten aan deze stof toegeschreven, zoals antioxiderende, bloedsuikerregulerende, pijnstillende en immunomodulerende eigenschappen.
 • Sommige mensen geloven dat ze bovendien het risico op hart- en neurologische aandoeningen kunnen helpen verminderen.

3. Een coadjuvans voor gewichtsverlies

De voordelen van mangobladeren zijn op zichzelf geen wondermiddel voor gewichtsverlies. Toch kan het opnemen van deze bladeren in een gezond en gevarieerd dieet je helpen een optimaal gewicht te bereiken.

Hoe dat mogelijk is? De componenten ervan zijn coadjuvantia voor het metabolisme van vetten zoals bij bepaalde onderzoeken is vastgesteld (Engelse link). Dat betekent dat ze dit proces ondersteunen.

Het extract van de mangobladeren kan helpen de vetophoping in de cellen van de weefsels af te remmen (Engelse link). Er is echter nog meer bewijs nodig om deze effecten te bevestigen, maar het is op dit moment voor de meeste mensen een nuttig en veilig supplement.

4. Nuttig voor de behandeling van diabetes

Mango aan de boom

Diabetes is een complexe aandoening die medisch toezicht en behandeling vereist. Daarom moet je alleen gebruik maken van middelen zoals mangobladeren als een aanvulling op de behandeling die je arts heeft voorgeschreven.

Deze plant heeft namelijk een gunstig effect op de regulering van de glucosespiegel in het bloed door zijn vermogen om de vetstofwisseling te verbeteren.

 • Een onderzoek dat is gepubliceerd in PLoS One (Engelse link) vergeleek de effecten van mango-extract en glibenclamide. Dit is een medicijn dat de bloedsuikerspiegel sterk kan verlagen.
 • Uiteindelijk bepaalden ze dat de groep die het extract van mangobladeren kreeg na twee weken iets lagere glucosespiegels had dan de groep die glibenclamide had geslikt.

5. Gezondheid van de huid

De voordelen van mangobladeren strekken zich ook uit tot de huid. De extracten worden in verband gebracht met een lager risico op vroegtijdige veroudering vanwege de aanzienlijke concentratie aan antioxidanten.

Er zijn bepaalde dierstudies gedaan (Engelse link) die suggereren dat dit ingrediënt helpt de huid te beschermen tegen de afbraak van collageen en het ontstaan van UV-schade.

Bovendien stelt een publicatie in Colloids and Surfaces B: Biointerface (Engelse link) dat de antibacteriële eigenschappen van deze bladeren de Staphylococcus aureus-bacterie kunnen bestrijden. Deze bacterie is verantwoordelijk voor verschillende huidinfecties.

De voordelen van mangobladeren variëren van ontstekingsremmend vermogen tot de regulering van vetten en suikers in het bloed.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Mango een vrucht tegen veroudering en andere effecten

6. Gezond haar

Oxidatieve stress heeft veel te maken met achteruitgang van het haar (Engelse link). In dit opzicht kunnen mangobladeren en hun antioxiderende eigenschappen je mogelijk helpen.

Hoewel er op dit moment nog weinig wetenschappelijk bewijs is om de extracten van deze bladeren in verband te brengen met haarverzorging, geloven sommigen dat de voordelen van mangobladeren kunnen helpen om overmatig haarverlies te voorkomen en de gezonde ontwikkeling van het haar bevorderen.

Profiteer van de voordelen van mangobladeren voor de gezondheid

Mangoblaadjes zijn eetbaar en je kunt ze ook vers in een salade eten. De meest gebruikelijke manier van consumeren is echter het brouwen van een tisane oftewel een infusie.

 • Kook hiervoor ongeveer 12 mangoblaadjes in twee kopjes water.
 • Zodra het water het kookpunt heeft bereikt laat je het trekken totdat je klaar bent om het op te drinken.

Daarnaast kun je deze bladeren in sommige natuurvoedingswinkels vinden als poeder, extract of als voedingssupplement. Je moet het poeder in water verdunnen, zowel voor orale consumptie als voor uitwendige toepassingen.

Over het algemeen is het gedoseerd gebruik van mangobladeren veilig voor de meeste gezonde volwassenen. Raadpleeg echter altijd eerst je arts als je bestaande gezondheidsproblemen hebt of als je twijfels of vragen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Batool N, Ilyas N, Shabir S, Saeed M, Mazhar R. Mini-Review- A mini-review of therapeutic potential of Mangifera indica L. Pak J Pharm Sci. 2018;31(4):1441-1448.
 • Zhang Y, Chen Q, Liu MY, et al. Effects of Benzophenones from Mango Leaves on Lipid Metabolism. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2019;67(7):634-639. doi:10.1248/cpb.c18-00905
 • Ediriweera MK, Tennekoon KH, Samarakoon SR. A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:6949835. doi:10.1155/2017/6949835
 • Zhang Y, Liu X, Han L, Gao X, Liu E, Wang T. Regulation of lipid and glucose homeostasis by mango tree leaf extract is mediated by AMPK and PI3K/AKT signaling pathways. Food Chem. 2013;141(3):2896-2905. doi:10.1016/j.foodchem.2013.05.121
 • Zhang Y, Han L, Ge D, et al. Isolation, structural elucidation, MS profiling, and evaluation of triglyceride accumulation inhibitory effects of benzophenone C-glucosides from leaves of Mangifera indica L. J Agric Food Chem. 2013;61(8):1884-1895. doi:10.1021/jf305256w
 • Ginsberg HN, Zhang YL, Hernandez-Ono A. Regulation of plasma triglycerides in insulin resistance and diabetes. Arch Med Res. 2005;36(3):232-240. doi:10.1016/j.arcmed.2005.01.005
 • Song JH, Bae EY, Choi G, et al. Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013;29(2):84-89. doi:10.1111/phpp.12030
 • Chirayath RB, A AV, Jayakumar R, Biswas R, Vijayachandran LS. Development of Mangifera indica leaf extract incorporated carbopol hydrogel and its antibacterial efficacy against Staphylococcus aureus. Colloids Surf B Biointerfaces. 2019;178:377-384. doi:10.1016/j.colsurfb.2019.03.034

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.