Zes gezonde gewoontes voor een lege maag

Er zijn een aantal dingen die gezond zijn om te doen meteen als je op bent gestaan, voordat je gaat ontbijten.
Zes gezonde gewoontes voor een lege maag
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Gezonde dingen doen op een lege maag is een goede manier om de dag te beginnen en een gezondere levensstijl te hebben. Terwijl je dagelijkse routine hectisch en stressvol kan zijn, zal het toevoegen van enkele goede gewoontes op een lege maag je kwaliteit van leven verbeteren.

Als je je zorgen maakt over het feit dat je overdag geen tijd hebt om te sporten of te ontspannen, dan is het de beste keuze om het ‘s morgens als eerste te doen. Als je wakker wordt, heeft je lichaam genoeg rust gehad om weer met je routine te beginnen. Je kunt er een geweldige dag van maken, maar weet je wel hoe je het moet doen?

Bepaalde gewoontes op een lege maag in je routine opnemen creëert een aantal gunstige omstandigheden voor het lichaam waar je van kunt profiteren. Het doen van activiteiten die je energie stimuleren en het aannemen van regelmatige gewoontes zal veranderingen in je lichaam creëren die je meteen zult merken.

Zes gezonde gewoontes op een lege maag

1. Drink water

Een glas water drinken op een lege maag

Het drinken van één of twee glazen water als je net wakker bent heeft veel voordelen voor je lichaam. Water op een lege maag activeert via een paar tussenstappen je nieren, die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van giftige stoffen uit je lichaam. Daarnaast verbetert de deze gewoonte ook de spijsvertering en kan het helpen om constipatie te verlichten.

Hydratatie is zelfs goed voor je hersenen, doordat deze cellen de afvalstoffen beter kwijt kunnen en op die manier kan de werking van de hersenen worden verbeterd. Dit betekent dat je alerter wordt en beter in staat bent om na te denken.

2. Eet fruit

Sommige mensen denken dat het eten van fruit aan het begin van de dag slecht is voor je lichaam, maar in feite is het tegenovergestelde waar. Het eten van fruit op een lege maag is een gezonde gewoonte omdat het weinig energie kost om fruit te verteren en het helpt om je lichaam te reinigen.

Ook bevatten vruchten veel water. Weet je al dat het drinken van water op een lege maag goed voor je is? Nou, fruit eten kan een andere goede manier zijn om jezelf ‘s ochtends te hydrateren.

Als je gastritis ervaart en je vermijdt daardoor citrusvruchten zoals sinaasappels of citroenen op een lege maag, probeer dan eens andere vruchten die veel vezels bevatten zoals:

 • dadels
 • peren
 • appels

3. Luister naar ontspannende muziek

Als je je geest wilt voorbereiden op de dag en je wilt vol positieve energie zitten, kan het luisteren naar klassieke muziek of naar een geleide meditatie helpen.

Door het ontspannende vermogen is muziek geweldig om de geest te kalmeren. Het helpt ook om je hartslag te reguleren en je ademhaling te beheersen. Klassieke muziek wordt daarnaast aanbevolen als therapie voor zeer gevoelige mensen.

4. Doe aan yoga

De energie die je hebt als je eenmaal wakker bent, is een groot goed om van te profiteren door yoga te doen op een lege maag. Als je nog niet gegeten hebt, is je lichaam lichter, schoner en meer geconcentreerd op de activiteit.

Het is het beste om eenvoudige yogahoudingen te doen die niet veel lichamelijke inspanning vergen. Als je niet van yoga houdt, kun je ervoor kiezen om te mediteren als een manier om je geest te kalmeren.

5. Strekoefeningen

Een vrouw doet strekoefeningen

Nadat je lichaam acht uur lang heeft gerust, moet je langzaam weer gaan bewegen. Een goede manier om actiever te zijn is om een paar minuten te besteden aan het rekken van je spieren.

Dit zal helpen je spieren los te maken en de gewrichten te smeren om (spier)pijn gedurende de dag te voorkomen. Vergeet niet om zachte en gecontroleerde bewegingen uit te voeren om blessures te voorkomen. Ook het doen van strekoefeningen vereist aandacht.

6. Doe een cardio-training

Cardiovasculaire training is een andere gezonde activiteit voor je om te doen op een lege maag. Zowel wandelen als rustig joggen is goed voor je lichaam als je net wakker geworden bent. Het helpt je om je lichaam op te warmen, geeft je energie en verbrandt vet. Je kunt dit dagelijks of om de dag doen zonder al te moe te worden.

Als je wakker wordt, zijn je bloedsuiker- en insulinespiegels laag, zodat je lichaam vet als energie verbrandt. Dit helpt je om beter te worden in het gebruik van vet als brandstof.

 • Idealiter moet je cardio of aerobe trainingen doen direct nadat je wakker geworden bent.
 • Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten en het niet langer dan 45 minuten te doen.
 • Als je intensiever of langer traint, kun je katabolisme veroorzaken en spiermassa verliezen.

Als je klaar bent met wandelen of joggen, is het tijd om te eten om je energie aan te vullen. Het eten van eiwit is een uitstekende manier om te herstellen na een lichamelijke activiteit. Laat niet te veel tijd verstrijken tussen het moment dat je traint en het moment dat je gaat ontbijten.

Als je de kwaliteit van je leven wilt verbeteren, zul je bepaalde zaken moeten veranderen. Om jezelf gezond te houden heb je maar een uurtje nodig. Gezonde gewoontes toepassen op een lege maag is belangrijk om de dag goed te beginnen.

Het belangrijkste is dat je deze activiteiten tot regelmatige gewoontes maakt en altijd een goede instelling aanhoudt. We hopen dat je met deze gewoontes op een lege maag heerlijk fit de dag doorkomt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Albero R, Sanz A, Playán J. Metabolismo en el ayuno. Endocrinol y Nutr. 2004;
 • Iwayama K, Kurihara R, Nabekura Y, Kawabuchi R, Park I, Kobayashi M, et al. Exercise Increases 24-h Fat Oxidation Only When It Is Performed Before Breakfast. EBioMedicine. 2015;
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010.
 • Knight, W. E. J., & Rickard, N. S. (2001). Relaxing Music Prevents Stress-Induced Increases in Subjective Anxiety, Systolic Blood Pressure, and Heart Rate in Healthy Males and Females. Journal of Music Therapy. https://doi.org/10.1093/jmt/38.4.254
 • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.