Drink warm water op een lege maag: wat zijn de voordelen?

Voor mensen die het zuur in citroenen niet goed kunnen verdragen zo vroeg in de ochtend is het een geweldig alternatief om gewoon een glas heet water te drinken. Dit zal je lichaam namelijk helpen om gifstoffen te elimineren.
Drink warm water op een lege maag: wat zijn de voordelen?

Laatste update: 25 februari, 2019

Een glas warm water op een lege maag biedt ontelbaar veel voordelen. Het is helemaal niet moeilijk en juist hartstikke gezond om deze gewoonte in je dagelijkse routine op te nemen. Je zult jezelf verbazen over hoe zoiets simpels zoveel voordelen kan bieden en tegelijkertijd totaal geen bijwerkingen veroorzaakt.

Als je daarnaast in het verleden weleens hebt geprobeerd om warm water met citroensap te drinken op een lege maag en hierbij het idee had dat dit te zwaar op je maag viel, twijfel dan vooral niet om deze gewoonte te vervangen door het simpelweg drinken van een glas warm water.

Lees onderstaand artikel daarom om zeven geweldige redenen te weten te komen over waarom je van het drinken van een glas warm water een dagelijkse gewoonte moet maken. Probeer het eens minstens vijftien dagen uit!

Voordelen van het drinken van een glas warm water op een lege maag

1. Het helpt je bij het afvallen

Natuurlijk zullen de kilo’s er niet ineens afvliegen door simpelweg warm water te drinken. Deze gewoonte is echter wel een eenvoudige en gezonde manier om je dieet te ondersteunen. Het bevordert namelijk de lichamelijke ontgifting en helpt je om je gewicht te reguleren.

Warm water biedt de volgende voordelen:

  • Het stimuleert je stofwisseling.
  • Helpt om gifstoffen uit het lichaam te elimineren.
  • Verbetert de spijsvertering.
  • Gaat constipatie tegen.

Door deze fundamentele processen te verbeteren, breng je je lichaam in balans. Een gebalanceerd lichaam in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging maakt het daarom makkelijker om je figuur te verbeteren.

2. Het brengt je zenuwstelsel in balans

Warm water Drinken brengt je zenuwstelsel in balans

Dat dit een geweldige manier is om de gezondheid van je zenuwstelsel te verbeteren is een van de meest verrassende voordelen die het drinken van warm water op een lege maag biedt. Dat eerste momentje in de ochtend is hier ideaal voor, omdat je maag dan ontvankelijker is.

Als je ’s ochtends bijvoorbeeld alleen een kopje koffie drinkt in plaats van een goed ontbijt te eten, dan voorzie je je lichaam misschien wel van energie, maar breng je ook je lichamelijke pH-waarde uit balans. Daardoor wordt je lichaam veel zuurder.

Een hoge zuurgraad zorgt er doorgaans voor dat je lichaam  meer gifstoffen ophoopt, meer vocht vasthoudt en dat je zenuwstelsel te veel gestimuleerd wordt.

Nog een voordeel dat warm water op een lege maag biedt, is dat het je lichaam voorbereidt om voedingsstoffen beter te absorberen. Hierdoor zal je lichaam vrij zijn van gifstoffen en zal je algehele zenuwstelsel vervolgens gezonder worden.

Twijfel dus niet om je dag te beginnen met een glas warm water. Wacht vervolgens twintig minuten en eet dan een stevig ontbijt dat rijk is aan vezels en proteïnen.

3. Het behandelt menstruatiekrampen

Alle vrouwen hebben ongetwijfeld weleens last van die vervelende krampen in de onderbuik wanneer die tijd van de maand weer is aangebroken. Misschien kun je de pijn alleen verlichten door te zitten of juist te staan. In sommige gevallen is de pijn echter zo heftig dat het vrouwen er zelfs van kan weerhouden om hun normale bezigheden uit te voeren.

Soms kan zoiets simpels als het drinken van warm water een geweldige manier zijn om die vervelende krampen te verzachten. Probeer om langzaam een glas warm water te drinken ter verlichting van de pijn.

4. Het verbetert de spijsvertering

Eén ding dat het zeker waard is om te delen, is dat het niet aanbevolen is om water te drinken tijdens het eten. Wanneer je eten vermengd met water in je maag terecht komt, kan de maagfunctie overbelast raken.

Het beste wat je daarom kunt doen is om vóór het eten een glas water te drinken. Hoe warmer hoe beter. Dit is namelijk makkelijker voor je maag en darmen. Het bereidt ze zo voor om het voedsel dat je binnenkrijgt goed te ontvangen en de opname van voedingsstoffen te verwerken.

5. Het zou vroegtijdige veroudering tegengaan

Misschien verbaast het je om te lezen dat warm water vroegtijdige veroudering kan tegengaan. Zoals we in het begin van dit artikel ook al aangaven, is het drinken van warm water bedoeld als aanvulling op je dagelijkse routine om een goede algemene gezondheid te bevorderen.

Het drinken van water zorgt er ook voor dat gifstoffen uit het lichaam worden gedreven. En een lichaam dat vrij is van bacteriën en andere schadelijke elementen is veel beter in staat om de gevolgen van vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken tegen te gaan.

Vergeet daarnaast niet dat je huid van binnenuit goed gehydrateerd moet worden om zijn elasticiteit en egale uitstraling te behouden. Warm water zorgt ervoor, meer dan koud of lauwwarm water dat doet, dat het lichaam gehydrateerd blijft en dat gifstoffen effectief worden geëlimineerd.

Het is het waard om dit te onthouden!

6. Beschermt tegen infectie

Als het buiten koud is en je grotere kans hebt om verkouden te worden of last te krijgen van griep of een zere keel, begin dan om regelmatig warm of heet water te drinken. Dit zal helpen om congestie en ontstekingen tegen te gaan en tegelijkertijd elke vorm van infectie te helpen bestrijden.

Warm water is niet alleen in staat om virussen, gifstoffen en bacteriën te elimineren, maar kan ook ontstoken en ongezond weefsel behandelen. Het reinigt je lichaam en vermindert pijn. Vergeet niet om warm water langzaam te drinken in kleine slokjes.

7. Verbetert de gezondheid van je urinewegen

Warm water op een lege maag kan bij urineweginfecties helpen

Een van de manieren om urineweginfecties te voorkomen en de gezondheid van je nieren te verbeteren, is dagelijks een glas warm water drinken. Er bestaat niets beters dan je dag zo te beginnen.

Het is normaal als zich tijdens het slapen veel urine in je blaas verzamelt. Deze urine bevat gifstoffen en bacteriën die aan de wand van je blaas kunnen blijven kleven.

Warm water kan helpen om deze schadelijke stoffen naar buiten te werken.Deze schadelijke stoffen zullen hierdoor veel makkelijker vrijkomen wanneer je je blaas leegt. Hierdoor worden je hele urinewegen gezuiverd en daarnaast heeft het een vochtafdrijvende werking. Vochtretentie kan zo voorkomen worden.

Dus wat zeg je ervan… ga je vanaf morgenochtend beginnen om elke dag een glas warm water te drinken op een lege maag? Je gezondheid zal je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Patel, S., Patel, J., & Sen, M. P. and P. D. D. J. (2015). SAY YES TO WARM FOR REMOVE HARM: AMAZING WONDERS OF TWO STAGES OF WATER! EUROPEAN JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND MEDICAL RESEARCH.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.