Zelfgemaakte rode zuurkool om je darmen te versterken
Zuurkool is een probiotica die in de afgelopen jaren erg populair is geworden. Het heeft de mogelijkheid om de beschermende bacteriën in je darmen te versterken. Je kunt thuis rode zuurkool maken om je darmflora te versterken.
Het is het product van een fermentatieproces van koolbladeren in gezouten water. Na een aantal dagen vormt dit proces gezonde bacteriën en schimmels die je gezondheid bevorderen.
Het eten van zuurkool stimuleert de groei van micro-organismen zoals Bifidobacteriën en lactobacilli. Hun activiteiten zijn verantwoordelijk voor het mogelijk maken van het verteringsproces.
Deze micro-organismen helpen ook bij de afbraak van lactose, suiker en andere substanties die zijn achtergebleven in de dikke darm.
Zuurkool biedt interessante voordelen voor de gezondheid van je immuunsysteem. Dit komt doordat het de respons van de antilichamen op de wildgroei van schadelijke ziektekiemen zoals E. coli en C. difficile verbetert.
En het mooiste van allemaal is dat het één van de meest economische gefermenteerde producten is. Het kan thuis gemaakt worden door een paar simpele stappen te volgen.
We weten dat veel mensen nog niet hebben geprobeerd om zelf zuurkool te maken. Dus we willen je een handig recept geven waarin rode kool wordt gebruikt.
Kijk hier ook eens naar:
Twaalf symptomen van een beschadigde darmflora
Rode zuurkool om je darmflora te versterken
Rode zuurkool is een natuurlijke probiotica die de darm extra gezonde bacteriën geeft om de pH van de darmflora te reguleren. Dit doet het met name als er sprake is van disbalans veroorzaakt door schadelijke micro-organismes.
Dit effect kun je bereiken door natuurlijke yoghurt te eten, maar deze optie bevat minder calorieën en is perfect voor mensen die de voorkeur geven aan voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong.
Rode kool bladeren bevatten componenten die allylisothiocyanaten heten. Deze worden in verband gebracht met de preventie van bepaalde soorten van kanker.
De bacteriën en schimmels die ze bevatten zijn geconcentreerd in zout water gedurende het fermentatieproces. Dit creëert een superfood om de darmflora in het spijsverteringskanaal in balans te brengen.
Dit verlaagt niet alleen het risico om bepaalde aandoeningen in het dikke darm te ontwikkelen. Het beperkt ook symptomen zoals:
- gasvorming
- ontstekingen
- buikpijn
Andere voordelen van rode zuurkool
Daarnaast is het ideaal om overmatige productie van maagsappen te beperken. Dit komt omdat rode zuurkool de pH in de maag reguleert. Te veel maagsappen kunnen leiden tot gastritis, maagzweren en zure reflux klachten.
En alsof dat niet genoeg is, versterken de voedingsstoffen de gezondheid van je immuunsysteem. Ze verminderen de ontvankelijkheid om besmettingen van virussen, bacteriën en schimmels op te lopen.
Dit betekent dat het een goede aanvulling is om gewone aandoeningen te voorkomen als het regelmatig gegeten wordt. Denk hierbij aan de griep en de gewone verkoudheden.
Ook heeft het een interessant effect op de gezondheid van je metabolisme. Dit komt omdat het het proces dat de afvalstoffen verwijdert die in je lichaam vasthoudt versnelt.
En alsof dat allemaal niet al genoeg was, heeft het eten van rode zuurkool nog meer voordelen. Het eten van rode zuurkool:
- verbetert je humeur
- verhoogt lichamelijke en geestelijke productiviteit
- beschermt je cardiovasculaire gezondheid
- voorkomt het verouderen van de huid
- voorkomt aandoeningen van je urinewegen en de vagina
Lees ook dit artikel:
Zo ben je iedere dag blij en in een goed humeur
Hoe moet je rode zuurkool zelf thuis maken?
Dit rode zuurkoolrecept is ideaal om de strijd aan te gaan met vele veelvoorkomende aandoeningen die je gezondheid beïnvloeden. Maar je hoeft natuurlijk niet aan een bepaalde aandoening te lijden om van al deze voordelen te profiteren.
Je kunt deze rode zuurkool op ieder moment bereiden en eten. Daardoor kun je de voedingsstoffen gebruiken om je voedingspatroon aan te vullen.
Op deze manier kun je de gezondheid van je bacterieflora in je darmen op peil houden. En dat terwijl je ook kunt voorkomen dat vele aandoeningen zich kunnen ontwikkelen.
Ingrediënten
- 1 groene kool
- 2 rode kolen
- 3 eetlepels zeezout
- water (zoveel als nodig is)
Benodigdheden
- een luchtdichte glazen pot
Bereiding
- Snijd de kolen klein of rasp ze om ze nog fijner te maken.
- Stop ze in de glazen pot en voeg het zeezout hier aan toe.
- Giet een klein straaltje water over de bladeren.
- Duw de bladeren naar beneden om wat ruimte tussen de bladeren en de deksel te houden.
- De kool zal beginnen met zijn natuurlijke sappen te vormen tijdens het fermentatieproces. Dit verandert zowel de textuur als de geur.
- Dek het product af met een velletje keukenrol. Of als je wilt kun je het ook onbedekt laten. Zet het weg op een plek waar het niet besmet zal raken en waar insecten er niet bij kunnen komen.
- Blijf een aantal dagen lang het product naar beneden duwen, zodat de bladeren hun sappen loslaten.
- Na een of twee dagen zullen de sappen boven de keukenrol uit zijn gestegen. Er ontwikkelt zich nu een sterke smaak.
- Verwijder de laag afval die zich op het oppervlakte vormt en zet de pot een tot twee weken weg op een donkere plaats.
- Nadat deze tijd verstreken is, kun je de rode zuurkool eten op het moment dat jij dat wilt.
- En je kunt ook profiteren van het sap wat bij de productie van de zuurkool ontstaan is. Je kunt dit toevoegen aan je salades en aan je maaltijden.
Zoals je kunt zien is het heel erg gemakkelijk om zelf rode zuurkool te maken. Dit zal je darm voorzien van probiotica en je helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Geniet ervan!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Malajovich, M. (2001). Fermentación Láctica. Laboratory Exercise in Sauerkraut Fermentation.
- Recetas, M., Fermentados, A., & Sencillas, R. (2015). Fermentación: Cómo hacer chucrut. Eva Muerde La Manzana.
- Martínez, M., Peláez, C., & Requena, T. (2012). Probioticos En la Salud humana. Instituto de Investigació En Ciencias de La Alimentación. Grupo de Biología Funcional de Bacterias Lácticas. CSIC-UAM. https://doi.org/10.1182/asheducation-2015.1.436