Welke voedingsmiddelen moet je ’s avonds niet eten?

Het is belangrijk om zwaar voedsel te vermijden als je een goede nachtrust wilt hebben. Doe je dit niet, dan overbelast je je maag en duurt het lang voordat al het voedsel is verteerd.
Welke voedingsmiddelen moet je ’s avonds niet eten?
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 29 augustus, 2020

Het gebeurt vaak dat we als het tijd is om te gaan slapen nog snel even iets willen eten. Een van de meest schadelijke fouten voor je gezondheid is het veel eten voor je naar bed gaat, zonder rekening te houden met welke voedingsmiddelen je ’s avonds niet moet eten, omdat sommige voedingsmiddelen schadelijk zijn vanwege een langer durende vertering.

Deze situatie kan algemeen ongemak en slapeloosheid veroorzaken. Het eten van een licht diner vol koolhydraten en eiwitten zal je daarom voldoende bevredigen zodat je ’s nachts voldoende kunt slapen.

’s Avonds eten: goed of slecht?

Vaak spannen ons werk en privéleven samen om van het diner het enige moment te maken dat het hele gezin samen is. Overdag eet je waarschijnlijk wat snacks. Je kijkt vervolgens uit naar het moment dat je thuiskomt voor je grote maaltijd van de dag, die meestal ’s avonds is.

Dit kan echter secundaire effecten veroorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet voldoende slaapt. Naast andere dingen kan een zware, langzame spijsvertering dingen bemoeilijken vanaf het moment dat je gaat liggen. Indigestie kan tot de volgende dag aanhouden. Als je vervolgens opstaat, heb je niet genoeg energie om je dagelijkse taken op je te nemen.

Welke voedingsmiddelen moet je ’s avonds niet eten?

Welke voedingsmiddelen moet je ’s avonds niet eten

Hoewel het moeilijk is om volledig te controleren wat je eet als je niet thuis bent, kun je profiteren van je avondmaaltijden om goed voor je dieet en gezondheid te zorgen. Om dit te doen, raden we je aan de volgende voedingsmiddelen tijdens het avondeten te vermijden:

Fastfood

Het is niet goed om dit op welk moment van de dag dan ook te eten. Maar ’s avonds geeft zogenaamd fastfood je lichaam alleen geraffineerde suikers en snel opneembare koolhydraten die je maag overbelasten en ervoor zorgen dat je ze niet goed kunt verteren.

Vergeet daarnaast niet dat dergelijke voedingsmiddelen, hoewel ze je honger stillen, niet alle voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft om in balans te blijven. Probeer daarom voedingsmiddelen zoals pizza, frites of hamburgers te vermijden.

Simpele suikers

Zoals al eerder vermeld, veroorzaken simpele en geraffineerde suikers een dichte, maar snelle opname in je spijsverteringsstelsel. Dit veroorzaakt een scherpe piek in de bloedsuikerspiegel, wat hartaandoeningen en spijsverteringsproblemen kan bevorderen. Complexe suikers in granen en groenten daarentegen houden je verzadigd tijdens lange rustperiodes.

Rood vlees

Rood vlees is moeilijk verteerbaar voedsel omdat het een grote hoeveelheid verzadigd vet en een hoog natrium- en eiwitgehalte bevat. Dit alles zorgt samen voor een langdurige en ongemakkelijke vertering. De betere optie is om lichter vlees te kiezen dat weinig vet bevat. Het helpt je om een vol gevoel te hebben en is gunstig voor je gezondheid.

Pittig voedsel moet je ’s avonds niet eten

Pittig voedsel moet je ’s avonds niet eten

Als je een gevoelig spijsverteringsstelsel hebt, kan pittig eten ontstekingen en irritaties veroorzaken tijdens de spijsvertering, met irritaties als gasvorming en reflux tot gevolg. Dit geldt vooral als je vlak na het eten in horizontale positie gaat slapen. Daarom zijn bijvoorbeeld hete pepers en de derivaten ervan voedingsmiddelen die je ’s avonds zeker niet moet eten.

Zoete granen

Zoete granen veroorzaken dezelfde problemen voor je spijsvertering als elke andere zoetigheid, zelfs meer als het kunstmatige of geraffineerde zoetigheden zijn. Deze verzuren namelijk je maag, waardoor de voedingsstoffen worden afgebroken en een hoge zuurgraad in de maag wordt veroorzaakt.

Daarnaast levert de geraffineerde suiker in zoete granen niet alleen geen voedingsstoffen, maar voor de spijsvertering moet je lichaam ook calcium en vitamines van de B-groep verbruiken.

Cafeïne

Cafeïne zit in producten zoals koffie en thee. Zoals algemeen bekend is, is de belangrijkste functie van cafeïne om je wakker en alert te houden, waardoor je s’ nachts niet slaapt zoals je zou moeten.

Een andere aanbeveling is om grote gerechten of desserts te vermijden. Het is beter om te eten vanwege noodzaak en niet vanwege verlangen. Nuttig de grote maaltijden tijdens het ontbijt of de lunch. Denk aan de zin “eet je ontbijt als een koning, je lunch als een prins en je avondeten als een bedelaar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Poti JM., Braga B., Qin B., Ultra processed food intake and obesity: what really matters for heatlh- processing or nutrient content? Curr Obes Rep, 2017. 6 (4): 420-431.
  • Varghese S.,  Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.