Wat zijn collageenpeptiden? Ontdek het hier!

Collageenpeptiden zijn supplementen die het uiterlijk van de huid verbeteren. Bovendien bieden ze ook tal van andere gezondheidsvoordelen. Waar komen ze vandaan? Wat zeggen de experts?
Wat zijn collageenpeptiden? Ontdek het hier!
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Collageenpeptiden zijn supplementen die zijn gemaakt van de botten, huid en kraakbeen van bepaalde dieren. Hun belangrijkste functie is om de endogene synthese van dit eiwit te verhogen.

Collageenpeptiden worden steeds relevanter vanwege hun nutritionele en fysiologische eigenschappen. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij het onderhouden van onze:

 • huid
 • haar
 • botten
 • nagels

Dus, hoe worden ze verkregen? En wat zijn hun effecten?

Collageensynthese in het lichaam

Om beter te begrijpen hoe ze een functie in het lichaam hebben, is het belangrijk om de rol die collageen speelt bij levende wezens te begrijpen. Deze stof is een van de eiwitten (Engelse link) die het bindweefsel in het lichaam vormen, in het bijzonder in onze huid, gewrichten en botten.

Collageen is een van de meestvoorkomende moleculen in veel levende organismen, gezien de rol ervan in biologische structuren. Het wordt gesynthetiseerd door middel van de aminozuren (Engelse link) die we binnenkrijgen. Het lichaam neemt ze op en vormt drie ketens van polypeptiden die met elkaar in verbinding staan om collageen te vormen.

Ondanks de overvloed ervan raken collageenvezels echter na verloop van tijd beschadigd en verliezen ze hun dikte en weerstand. Als gevolg hiervan versnelt het verouderingsproces.

Wat zijn collageenpeptiden

Hoe komen we aan collageenpeptiden?

Dankzij de consumptie van collageenpeptiden, is het lichaam beter in staat om dit eiwit te synthetiseren (Engelse link). De grondstof die wordt gebruikt voor het verkrijgen van dit product is collageen zelf. Het wordt verkregen door de hydrolyse van de stof die we in de huid hebben, het kraakbeen en botten van vissen, varkens en koeien.

Over het algemeen bevatten collageenpeptiden minimaal twee en maximaal 100 aminozuren. Verder lossen ze goed op in koud water en produceren ze geen gels, zelfs niet in sterk geconcentreerde oplossingen.

De voordelen van het nemen van collageenpeptiden

Een studie gepubliceerd in het blad Nutrients (Engelse link), onthult dat collageenpeptiden effectief zijn als het gaat om hydrateren van de huid en het voorkomen van rimpels.

Experts suggereren ook (Engelse link) dat de orale inname van deze peptiden nuttig is bij het voorkomen van ziekten zoals artrose en osteoporose.

Hoe werken collageenpeptiden in de huid?

Aangezien de relatie direct evenredig is met de veroudering van de huid, heeft collageen grote belangstelling gekregen in de cosmetische industrie. In die zin hebben onderzoekers ontdekt (Engelse link) dat peptiden met een korte keten biologisch beschikbaar en bio-actief zijn. Daarom kunnen ze bepaalde voordelen opleveren.

Verder kunnen ze, wanneer ze oraal worden toegediend, de diepste laag van de huid bereiken. Zo kunnen ze de endogene productie van componenten van de extracellulaire matrix van de huid stimuleren. Het is dan in staat om de effecten te bereiken die we hebben genoemd.

Wat zegt de wetenschap hierover?

Een studie gepubliceerd door het Nature Research Journal (Engelse link) geeft commentaar op de gelijkenis tussen de collageenpeptiden van koeien en mensen. Deze gelijkenis verklaart volgens de onderzoekers de significante verbeteringen die deze supplementen in de huid produceren.

Dit komt doordat de hydrolyse van rundercollageen peptiden produceert die worden gekenmerkt door een reeks aminozuren die overeenkomt met het aminozuur van menselijk collageen.

Daarnaast ontdekte een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in de Journal of Medicinal Food (Engelse link) dat deze gelijkenis ook optreedt als het gaat om varkenscollageen.

Volgens deze studie lijken de peptiden van varkens de synthese van collageen bij mensen te verbeteren. Daarom kunnen deze peptiden helpen om de huid van het hele lichaam te verbeteren en te herstellen.

Wat doen collageenpeptiden bij gezichtsverzorging

Hoe de effecten te maximaliseren

Supplementen van collageenpeptiden kunnen nuttig zijn. Veel van hen bevatten ook andere stoffen, zoals:

 • vitamines
 • mineralen
 • antioxidanten (vooral vitamine C)
 • magnesium

Dankzij deze stoffen kunnen deze supplementen nog grotere effecten bereiken als het gaat om de hydratatie en elasticiteit van de huid.

Collageenpeptiden: waar je aan moet denken

Het gebruik van collageenpeptiden heeft voornamelijk betrekking op cosmetische doeleinden, aangezien ze het uiterlijk van de huid aanzienlijk verbeteren. Bovendien kunnen de effecten in combinatie met andere stoffen zelfs nog groter zijn.

Het is het ook waard om te noemen dat de vorming van gehydrolyseerd collageen ook bestaat, maar dit heeft een ontstekingsremmend doel in botten en gewrichten.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat collageen niet alleen de huid vormt, maar ook botten, haar en andere weefsels. Daarom is een goede stimulatie van de aanmaak van collageen gunstig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
 • Gelse K, Pöschl E, Aigner T. Collagens–structure, function, and biosynthesis. Adv Drug Deliv Rev. 2003;55(12):1531-1546. doi:10.1016/j.addr.2003.08.002
 • Lugo JP., Saiyed ZM., Lane NE., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo controlled study. Nutr J, 2016.
 • Kirmse M, Oertzen-Hagemann V, de Marées M, Bloch W, Platen P. Prolonged Collagen Peptide Supplementation and Resistance Exercise Training Affects Body Composition in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1154. Published 2019 May 23. doi:10.3390/nu11051154
 • A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019. 11(10): 2494.
 • Laing S, Bielfeldt S. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. J M Food 2020. 23(2): 147-152.
 • Kim D, Chung H, Choi J, Sakai Y, Lee B. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018; 10(7): 826.
 • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep.2018;8:10474.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.