Wat wel en niet eten bij een gezond ontbijt

Een gezond ontbijt moet voedingsmiddelen bevatten met eiwitten, vitamines en mineralen. Bovendien, als je besluit om een bron van koolhydraten op te nemen, is de beste optie het eten van granen zoals haver.
Wat wel en niet eten bij een gezond ontbijt
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ontbijten is eigenlijk altijd aan te raden, zolang je het maar op een evenwichtige manier doet. Voor een gezond ontbijt moet je de juiste producten consumeren met hoogwaardige eiwitten, evenals fruit dat vitamines en antioxidanten bevat.

Waar moet je nog meer op letten? In dit artikel laten we je zien waaruit een gezond ontbijt bestaat en welke soorten voedsel je juist moet vermijden bij het ontbijt.

Voedingsmiddelen voor een gezond ontbijt

Hardgekookte eieren met pepermolen

Je ontbijt moet, net als elke andere maaltijd, hoogwaardige eiwitten bevatten. Het is echter vaak niet erg aantrekkelijk de dag te beginnen met het bereiden van vlees of vis. Het is veel gemakkelijker om eieren of zuivelproducten aan je maaltijd toe te voegen.

In tegenstelling tot wat artsen jarenlang zeiden, heeft het eten van eieren weinig tot geen invloed op je risico op hart- en vaatziekten. Daarom is er geen maximaal aanbevolen aantal eieren dat je per week zou moeten eten, volgens een Deens artikel gepubliceerd in de recensie Ugeskrift voor Laeger.

Voedsel zoals fruit, eieren en haver zijn goede opties voor een gezond ontbijt.

Zuivelproducten zijn een andere bron van hoogwaardige eiwitten die je kunt kiezen voor een gezond ontbijt. Om voor een goede vitamine-inname te zorgen kun je het beste voor volvette producten kiezen.

Het is echter zeer belangrijk om alle producten met toegevoegde suikers te vermijden, omdat dit op middellange termijn je gezondheid kan schaden.

Daarnaast moet je ontbijt minstens één stuk fruit bevatten. Het is altijd beter om het in zijn geheel te eten in plaats van als sap, omdat je op die manier van de vezels kunt profiteren. Als je ook koolhydraten aan je ontbijt wilt toevoegen is haver de beste optie.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in:
7 gevolgen van het overslaan van het ontbijt

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden

Je moet voor het ontbijt koekjes en gebak uit je voedingspatroon houden. Bovendien raden we af om chocolade-achtige of suikerrijke ontbijtgranen te eten. Het eten van deze voedingsmiddelen levert een overmatige hoeveelheid suiker en transvetten op.

Deze voedingsstoffen veroorzaken een toestand van systemische ontsteking die gezondheidsproblemen kan veroorzaken, aldus een in 2017 gepubliceerde studie (Engelse link).

Een ander product dat je beter kunt vermijden bij een gezond ontbijt is worst. Ook al zijn er verschillende soorten en kwaliteiten worst, het zijn meestal ultrabewerkte producten die veel toevoegingen bevatten.

Het verminderen van je consumptie van ultrabewerkte producten kan je risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten op middellange en lange termijn verminderen.

Voorbeelden van een gezond ontbijt

Hieronder zullen we een paar voorbeelden geven van een gezond ontbijt om te illustreren wat we tot nu toe hebben besproken. Dit zijn niet de enige opties, maar deze combinaties zullen zeker een schot in de roos zijn voor een gezond ontbijt:

  • Havermout zonder suiker met bessen en koffie met melk.
  • Yoghurt met een handvol gedroogd fruit, een sinaasappel en thee.
  • Rijstwafels met verse kaas, kalkoenfilet en een glas melk met donkere cacaopoeder.
  • Haverkoek met pindakaas en bosbessen en zwarte koffie.
  • Roerei met avocado, ananas en thee.
  • Verse cottage cheese gemengd met een handvol gedroogd fruit, kleingesneden aardbeien en thee.

Je kunt verschillende voedselcombinaties maken, afhankelijk van je voorkeuren. Het al dan niet toevoegen van koolhydraten aan je ontbijt is aan jou. De beste manier om de maaltijd zoeter te maken is door gesneden fruit of biologische honing toe te voegen.

Eieren bevatten eiwitten en andere nuttige voedingsstoffen. Ze zijn niet duur en gemakkelijk te bereiden. Daarom raden we ze aan als goede optie bij een gezond ontbijt.

Eet een gezond ontbijt om de dag te beginnen

Een gezond ontbijt van haver met fruit er bovenop

Als je een gezond ontbijt in je dagelijkse routine opneemt, moet je ervoor zorgen dat het uit gezonde voedingsmiddelen bestaat. Anders is periodiek vasten, ook wel intermitterend vasten genoemd, de beste optie.

Om de kwaliteit van je ontbijt te garanderen, moet je een bron van hoogwaardig eiwitten en een bron van vitamines en antioxidanten opnemen. Bovendien kun je er baat bij hebben om bepaalde voedingsmiddelen met onverzadigde vetten zoals omega 3-vetzuren op te nemen.

Daarnaast moet je industriële voedingsmiddelen zoals gebak of koekjes vermijden. Ze bevatten veel geraffineerde suikers en transvetten, die op middellange en lange termijn schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Deze producten bevorderen systemische ontstekingen en bevorderen tegelijkertijd de toename van je gewicht en een verhoging van je vetpercentage.

Ten slotte is het belangrijk om te vermelden dat je een gezond ontbijt deel uit moet maken van een goed voedingspatroon met veel water. Ook moet je dit met regelmatige lichaamsbeweging begeleiden. Op die manier verbeter je je lichamelijke gezondheid en zorg je ervoor dat je stofwisseling goed werkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wium Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., Astrup A., Eggs do not increase the risk of cardiovascular disease and can be safely consumed. Ugeskr Laeger, 2017.
  • Pan Y., Liu B., Deng Z., Fan Y., et al., Lipid rafts promote trans fatty acid induced inflammation in human umbilical vein endothelial cells. Lipids, 2017. 52 (1): 27-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.