Wat moet je eten tijdens de quarantaine?

Het handhaven van een adequaat dieet tijdens de quarantaine staat synoniem aan welzijn. Ontdek in dit artikel de voedingsmiddelen die worden aanbevolen vanwege hun individuele eigenschappen en ook vanwege hun houdbaarheid.
Wat moet je eten tijdens de quarantaine?

Laatste update: 21 mei, 2020

Om de periode van thuisisolatie het hoofd te bieden, is het essentieel om duidelijke voedingsrichtlijnen te hebben. Door slimme en weloverwogen inkopen te doen, kun je geld besparen, ervoor zorgen dat anderen ook genoeg hebben en de efficiëntie van je maaltijden maximaliseren. Dus, wat moet je eten tijdens de quarantaine?

Eén ding waar je voor moet zorgen is het garanderen dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om zijn vitale functies uit te voeren. Daarom moet je voorzichtig zijn met welk voedsel je koopt.

Een andere factor waarmee je rekening moet houden, is dat je tegenwoordig niet zo veel calorieën zult verbranden. Daarom moet je een calorie-armer dieet plannen om ongewenste gewichtstoename te voorkomen.

Hieronder zullen we dieper ingaan op welke voedingsmiddelen en producten je moet kopen om gezond te blijven tijdens deze periode van thuisisolatie.

Wat moet je eten tijdens de quarantaine?

In het licht van de crisis, veroorzaakt door het coronavirus (COVID-19) benadrukte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het belang van het handhaven van sociale afstand. Daarom is een van de preventieve maatregelen die verschillende landen hebben genomen het in quarantaine plaatsen van de hele bevolking.

Dit heeft echter tot bezorgdheid geleid over de beschikbaarheid van voedingsmiddelen en wat je zou moeten kopen. Lees verder om onze voedingsaanbevelingen voor deze moeilijke periode te bekijken.

Ingeblikt voedsel

Ingeblikt voedsel heeft een fundamenteel voordeel ten opzichte van ander voedsel dat op de markt verkrijgbaar is: de houdbaarheid. Dit soort voedsel kan een goede bron zijn van hoogwaardige eiwitten (vooral vis en zeevruchten) in onze dagelijkse maaltijden.

Volgens experts van het Spaanse tijdschrift Nutrición Hospitalaria is het aandeel van eiwitten de sleutel tot het voorkomen van aftakeling van je spieren. Om deze reden is het een geweldige optie wat gezonde voeding betreft. We kunnen ook fruit en bepaalde groenten in blik vinden.

Bij het consumeren van deze producten moet je er rekening mee houden dat je de vloeistof waarin het product wordt geleverd niet mag verspillen. Zo zorg je er namelijk voor dat je alle vitamines en mineralen van het product binnenkrijgt en dat je niets van de voedselkwaliteit misloopt.

Wat moet je eten tijdens de quarantaine

Diepvriesgroenten om de quarantaine door te komen

Groenten en fruit zijn bederfelijke voedingsmiddelen met een korte houdbaarheid bij kamertemperatuur. Als we ze echter ingevroren kopen, kunnen we hun houdbaarheid verlengen. Dit is dus belangrijk voedsel om tijdens de quarantaine te eten.

Houd er ook rekening mee dat door het invriezen van groenten de voedingswaarde ervan niet wordt beïnvloedt. Alleen hun organoleptische eigenschappen (textuur, smaak etc.) zullen enigszins worden aangetast.

De inname van vitamines en antioxidanten is essentieel tijdens deze quarantaineperiode. Om deze reden vertellen voedingsdeskundigen ons dat we een goede voorraad bevroren groenten en fruit in huis moeten hebben.

Volkoren eten tijdens de quarantaine

Om een goede spijsvertering te garanderen en een goede darmtransit te hebben, moet je regelmatig vezels consumeren. Wetenschappelijk onderzoek (link in het Engels) ondersteunt dit en daarom moet je ervoor zorgen dat je voldoende volkoren in je voorraadkast hebt.

Naast rijst kunnen quinoa, volkorenpasta en peulvruchten deze functie ook adequaat vervullen. Bovendien hebben ze een goed eiwitgehalte.

Yoghurt

De inname van probiotica is essentieel om een goede darmtransit te verzekeren. Daarnaast is volgens studies (link in het Engels) het hebben van gezonde microflora een van de beste verdedigingsbarrières tegen bacteriën en virussen.

Dus het perfecte product tijdens de quarantaine is yoghurt! De consumptie van zuivelproducten zal je lichaam ook voorzien van een goede hoeveelheid calcium. Dit mineraal helpt onder meer bij het goed functioneren van zenuwen en botten.

Vanwege het probiotische gehalte beveelt men yoghurt aan om je afweer in optimale conditie te houden. Het helpt ook je spijsverteringsprocessen.

Een ander voordeel van deze producten is dat je ze in de koelkast kunt bewaren. Het is een goed idee om voldoende yoghurt in huis te hebben en minimaal 1 of 2 porties per dag te consumeren.

Yoghurt eten tijdens de quarantaine

Hydratatie tijdens de quarantaine

Tot slot mogen we niet vergeten om gedurende deze periode een goede waterinname te hebben. Zorg er altijd voor dat je de hele dag voldoende drinkt. Uitdroging kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en beïnvloedt de thermoregulatie van het lichaam. Water is essentieel voor de belangrijkste fysiologische processen van je lichaam.

Eten tijdens de quarantaine

Tijdens de thuisisolatie moeten we ervoor zorgen dat bepaalde producten altijd in onze voorraadkasten staan. Dit zorgt ervoor dat we ons lichaam kunnen voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om zijn vitale functies uit te voeren.

Ook kunnen we enkele andere strategieën gebruiken om onze calorische balans te bewaren. Een daarvan is intermitterend vasten. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat we geen onnodige gewichtsverandering ondergaan in een periode waarin ons energieverbruik minder is.

Tot slot is het van cruciaal belang om te onthouden dat je je tripjes naar de winkel tot een minimum beperkt en geen risico’s neemt. Hygiëne is belangrijker dan ooit geworden. Regelmatig handen wassen en goed omgaan met voedsel is essentieel.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een idee te krijgen over wat je lichaam nodig heeft in deze moeilijke tijd. Blijf veilig en gezond!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.