Wat je tijdens je zwangerschap moet vermijden
Als je een baby verwacht, moet je enkele gewoonten aanpassen om zowel op je eigen gezondheid als op die van je baby te letten. In dit artikel presenteren we enkele van de zaken die je tijdens de zwangerschap moet vermijden. Mis het niet!
Wat je tijdens je zwangerschap moet vermijden
In het dagelijks leven voeren we vaak eindeloze activiteiten uit die in sommige gevallen niet bepaald goed of gezond zijn. Als je zwanger bent, is het echter belangrijk om je bewust te worden van deze gewoonten en activiteiten om problemen te voorkomen.
Ongetwijfeld heeft je arts je deze instructies al gegeven. Lees dit artikel echter zeker door om je geheugen op te frissen en om er zeker van te zijn dat je niks vergeten bent.
1. Tabak consumeren
Een van de eerste tips die zwangere vrouwen horen is “je moet stoppen met roken.” Volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde kan roken tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de baby beïnvloeden. Een paar voorbeelden van de belangrijkste problemen die de consumptie van tabak kan veroorzaken zijn:
- Laag geboortecijfer
- Verhoogd risico op voortijdige geboorte
- Verhoogd risico op misvormingen van het gezicht, de ledematen, de nieren of het hart
- Verminderde longfunctie
- Verhoogd risico op wiegendood
2. Alcohol drinken
Iets anders om te vermijden tijdens de zwangerschap is het drinken van alcohol. Als je vroeger regelmatig met je vrienden ging drinken, houd er dan rekening mee dat je nu water of andere niet-alcoholische dranken moet drinken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de risico’s van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat alcohol via de bloedbaan rechtstreeks naar de baby wordt overgebracht. Deze stof is zeer giftig voor baby’s.
Alcohol kan namelijk ernstige schade veroorzaken bij de foetus. Een foetus die herhaaldelijk wordt blootgesteld aan een te hoge hoeveelheid alcohol kan diverse problemen ontwikkelen zoals:
- Foetaal alcoholsyndroom, dat een aantal fysieke, cognitieve en mentale ontwikkelingsproblemen omvat.
- Achterblijvende groei en/of ontwikkelingsachterstand.
- Hersenafwijkingen.
- Gezichtsafwijkingen.
3. Het eten van rauwe vis
Het eten van sushi of een ander gerecht met rauwe vis tijdens de zwangerschap kan je ongeboren baby in gevaar brengen. Wist je dat je zowel voedselvergiftiging als bepaalde soorten infecties kunt krijgen door de parasieten in rauwe vis?
Raadpleeg je arts en volg de instructies met betrekking tot de consumptie van rauwe vis nauwkeurig op. Als je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt door Anisakis (behorend tot de familie van spoelwormen) kun je je zwangerschap en je gezondheid in gevaar brengen.
4. Niet genoeg water drinken
Hoewel artsen aanbevelen om minstens 6-8 glazen water per dag te drinken, voldoen we vaak niet aan die dagelijkse aanbeveling. Lijden aan uitdroging tijdens de zwangerschap kan vermoeidheid, krampen, constipatie en brandend maagzuur veroorzaken.
De gevolgen voor je baby kunnen echter ernstiger zijn. Er kunnen problemen ontstaan zoals:
- Vruchtwaterproblemen
- Verhoogd risico op voortijdige bevalling
- Problemen met de placenta, omdat deze grotendeels uit water bestaat.
5. Lijden aan langdurige stress
Het moderne leven leidt ertoe dat mensen duizend dingen per dag doen. Aangezien langdurige stress je kindje kan schaden, moet je stress tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk vermijden.
Als je gestrest bent, probeer dan te ontspannen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door fysieke activiteiten te ondernemen zoals:
- wandelen
- zwemmen
- yoga voor zwangere vrouwen
Een onderzoek concludeerde dat zwangere vrouwen die langdurig aan stress lijden een verhoogd risico hebben dat hun baby lichamelijke of geestelijke ziekten ontwikkelt, zoals een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.
6. Rauw vlees en vleeswaren eten
De bacteriën die toxoplasmose en salmonellose veroorzaken, kunnen worden overgedragen door de consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees (niet alleen biefstuk en carpaccio maar bijvoorbeeld ook rauwe ham). Hoewel deze ziekte misschien niet ernstig voor jouw gezondheid is, kan het mogelijk geboorteafwijkingen bij je baby veroorzaken.
7. Rauwe eieren eten
Als de eieren die je eet niet goed zijn verhit, kun je salmonellose oplopen. Dit is een infectie die zelfs een miskraam kan veroorzaken. Je moet ook voorzichtig zijn met mayonaise en andere recepten die zijn gemaakt met rauwe eieren die niet verhit worden voor consumptie.
Dit artikel kan je interesseren:
Is huilen tijdens de zwangerschap slecht voor de baby?
8. Consumeren van ongepasteuriseerde zuivelproducten
Een andere gewoonte om te vermijden tijdens de zwangerschap is de consumptie van ongepasteuriseerde zuivelproducten. De reden hiervoor is dat ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten bacteriën kunnen bevatten en onder andere listeriose kunnen veroorzaken, een ziekte die een miskraam kan opwekken en problemen bij je baby kan veroorzaken.
9. Een onevenwichtig eetpatroon hebben
Een adequaat eetpatroon voorkomt dat je tijdens de zwangerschap ongezond veel aankomt en levert bovendien de benodigde voedingsstoffen voor de ontwikkeling van het embryo.
Een dieet op basis van vet en suiker is niet voedzaam. Het zou ook niet goed voor je zijn als je niet zwanger bent! Tijdens de zwangerschap moet je dan ook voedingsmiddelen met verzadigde vetten en lege calorieën vermijden om te voorkomen dat je te zwaar wordt.
Deze aanbeveling gaat verder dan er goed uitzien. Overmatige gewichtstoename wordt onder andere geassocieerd met problemen zoals:
- een verhoogde bloeddruk
- een verhoogd risico op pre-eclampsie
- zwangerschapsdiabetes
10. Te veel koffie drinken
Het American College of Obstetricians and Gynaecologists verklaart dat er geen verband is gevonden tussen matige koffie-inname (minder dan 200 mg cafeïne per dag) en voortijdige bevallingen en miskramen. Andere studies concludeerden echter dat meer dan 200 mg het risico kan verhogen.
11. Reizen per vliegtuig
Hoewel vliegen niet is gecontra-indiceerd bij normale zwangerschappen zonder een verhoogd risico, moet je altijd je arts raadplegen voordat je aan een avontuur begint! Tijdens de eerste drie en de laatste twee maanden van de zwangerschap raden deskundigen vaak aan om reizen per vliegtuig te vermijden.
Als je zwangerschap wel een verhoogd risico op problemen oplevert, mag je tijdens de zwangerschap niet vliegen. Deze maatregel is bedoeld om zowel je eigen gezondheid als die van je kindje te beschermen. Raadpleeg altijd je arts voordat je je vliegticket koopt!
Afgezien van de lijst die we in dit artikel hebben gedeeld, moet je je arts vragen welke andere gewoonten en activiteiten je tijdens je zwangerschap moet vermijden om zowel jezelf als je baby gezond te houden.
Als het vermijden van deze 11 aanbevelingen op een bepaald moment bijna niet meer vol te houden zijn voor je, onthoud dan dat je je baby binnen een paar maanden in je armen hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Organización Mundial de la Salud staff. (n.d). El costo que conlleva beber alcohol durante el embarazo. OMS. https://www.who.int/bulletin/volumes/95/5/17-030517/es/
- The American College of Obstetricians and Gynecologists. (2010). Moderate Caffeine Consumption During Pregnancy. https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Moderate-Caffeine-Consumption-During-Pregnancy
- NCBI. (2008). Maternal caffeine consumption during pregnancy and the risk of miscarriage: a prospective cohort study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18221932
- Asociación Española de Pediatría staff. (n.d.). Consumo de tabaco en el embarazo. APED. https://enfamilia.aeped.es/noticias/consumo-tabaco-en-embarazo
- Montoya Salas, K. (2011). Síndrome alcohólico fetal. Medicina Legal de Costa Rica, 28(2), 51-55. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-00152011000200006&script=sci_arttext
- Figueroa-Damián, R., Beltrán-Montoya, J., Espino, S., Reyes, E., & Segura-Cervantes, E. (2013). Consumo de agua en el embarazo y la lactancia. Acta Pediátrica de México, 34(2), 102-108. https://www.medigraphic.com/pdfs/actpedmex/apm-2013/apm132k.pdf
- Pinto-Dussán, M. C., Aguilar-Mejía, O. M., & Gómez-Rojas, J. D. (2010). Estrés psicológico materno como posible factor de riesgo prenatal para el desarrollo de dificultades cognoscitivas: caracterización neuropsicológica de una muestra colombiana. Universitas Psychologica, 9(3), 749-759. https://www.redalyc.org/pdf/647/64716836011.pdf