Wat je moet weten over het ketogeen dieet en de risico's
Het ketogeen dieet, of keto-dieet, is een zeer koolhydraatarm dieet dat het lichaam omzet in een vetverbrandende machine. Er wordt gezegd dat het potentiële voordelen heeft voor gezichtsverlies, gezondheid en atletische prestaties. Daar komt bij dat er miljoenen mensen zijn die beweren voordelen te hebben ervaren.
Dit type dieet kan je gezondheid echter ernstig in gevaar brengen. Blijf lezen om meer over dit onderwerp te weten te komen.
Wat is het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet is een dieet dat koolhydraten vermindert of elimineert. Dit dwingt het lichaam om in ketose te gaan (Engelse link). Dit zorgt voor gewichtsverlies bij het gebruik van vet als energiebron.
Ketose is een metabolische toestand waarin het lichaam geen koolhydraten meer krijgt als de primaire bron van glucose voor energieproductie. Daarom wordt het gedwongen om energie te halen uit het metabolisme van vet.
Wanneer we het lichaam van koolhydraten onthouden, gebruikt het het glycogeen dat in de lever is opgeslagen als eerste hulpbron. Wanneer dat wordt geconsumeerd, begint het lichaam vetzuren te consumeren, waardoor ze worden omgezet in ketonlichamen. Hun massale vrijgaven kunnen echter gevaarlijk zijn voor het lichaam.
Het dieet
Het aandeel koolhydraten in een ketogeen dieet ligt meestal ver onder de aanbeveling van 50% tot 60% van het totale aantal calorieën. Over het algemeen levert het 10% of minder van de aanbevolen energie in de vorm van koolhydraten.
Er zijn ketogene diëten waarbij je fruit en groenten in zeer gecontroleerde hoeveelheden kan eten. Andere soorten elimineren echter alle bronnen van koolhydraten, waardoor de inname van granen, meel, bakwaren en ook fruit, groenten en peulvruchten is verboden.
Bovendien zijn er ketogene diëten waarbij vasten wordt gebruikt om de initiële vorming van ketonlichamen te bevorderen. Dit moet vervolgens worden volgehouden om gewichtsverlies te bereiken ten koste van de grote oxidatie van vetten.
Zoals je kunt zien, zijn er veel soorten ketogene diëten en ze hebben allemaal het uiteindelijke doel om vetverbranding in het lichaam te bevorderen om later ketonlichamen in ons lichaam te doen ontstaan. Er zitten echter ook veel risico’s aan dit soort diëten.
Lees ook eens:
Kan door het keto-dieet je haar uitvallen?
De risico’s van het ketogeen dieet
1. Het vermindert je consumptie van gezonde groenten en fruit
Omdat de meeste ketogene diëten de consumptie van fruit en groenten minimaliseren, krijgt het lichaam niet genoeg vitamines, mineralen en vezels. Dit zou kunnen worden opgelost door als aanvulling een vitaminesupplement te nemen.
2. Het zorgt voor een vermindering van de vezelconsumptie
Als je zo weinig vezels eet, is een ander gevolg constipatie. Daarom raden we aan om bepaalde infusen te drinken die een laxerend effect hebben, zoals kaasjeskruid.
3. Het kan zorgen voor een slechte adem
Het komt onder andere ook veel voor dat je last hebt van een slechte adem, of halitose, gezien de hoge productie van ketonlichamen. Sommige studies suggereren ook dat dit type dieet gevoelens van vermoeidheid kan vergroten door het gebrek aan koolhydraten in het dieet.
4. Dit dieet zou je cognitieve niveaus kunnen verlagen
Omdat de hersenen ketonlichamen moeten gebruiken om glucose, de brandstof bij uitstek, te vervangen, kunnen de cognitieve prestaties worden beïnvloed, zoals aangetoond door sommige Amerikaanse wetenschappers (Engelse link).
5. Het ketogeen dieet is moeilijk te volgen
Verder, hoewel sommige mensen zeggen dat dit dieet gemakkelijker te volgen is dan niet-ketogene diëten, laten onderzoeken het tegenovergestelde zien.
Omdat als je het dieet volgt geen populaire voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, brood, groenten, fruit en peulvruchten mag eten, is het erg moeilijk om je aan dit dieet te houden.
6. Het kan ketoacidose veroorzaken
In extreme gevallen kan dit dieet leiden tot ketoacidose als de ketonlichamen enorm worden verhoogd in het bloed. Dit kan schade aan bepaalde organen veroorzaken, en zelfs tot een coma leiden.
Om dit soort dieet te volgen, is het daarom essentieel om een goede gezondheidsgeschiedenis te hebben en regelmatig doktersbezoeken af te leggen. Als je nier- of leverfalen hebt, kun je ernstige problemen krijgen als je dit dieet volgt.
Ook interessant om te lezen:
Is het bierdieet een gezond dieet?
Waarschuwing
Naast de inherente nadelen van dit dieet, zijn sommige risicogroepen kwetsbaarder dan andere:
- Mensen met lever- of hartproblemen, omdat dit in sommige gevallen de ontwikkeling van aritmieën kan veroorzaken.
- Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
- Mensen met nierfalen.
Het ketogeen dieet is geen dieet dat je je hele leven kan volgen of dat gezonde gewoonten bevordert. Het zorgt niet voor een uitgebalanceerd dieet, maar stelt eerder een incidenteel en tijdelijk alternatief voor om af te vallen en vet te verliezen.
Onthoud tot slot dat het voor elk voedingsregime dat je gaat volgen belangrijk is om een specialist te bezoeken, die je huidige gezondheidsstatus en je voortgang zal beoordelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Krilanovich, N. J. (2007). Benefits of ketogenic diets [1]. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
- Kanikarla-Marie P, Jain SK. Hyperketonemia and ketosis increase the risk of complications in type 1 diabetes. Free Radic Biol Med. 2016;95:268–77
- Shilpa J, Mohan V. Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res. 2018;148(3):251–253. doi:10.4103/ijmr.IJMR_1666_18
- Gupta, L., Khandelwal, D., Kalra, S., Gupta, P., Dutta, D., & Aggarwal, S. (2017). Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. Journal of postgraduate medicine, 63(4), 242-251.
- Nutrición clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutr. clín. diet. hosp. 2013; 33(2):98-111
DOI: 10.12873/332cetogenicas - Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004; 9(3): 200–205.
- Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.