Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen?

Hardlopen heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar zijn joggen en hardlopen hetzelfde? Laten we eens kijken waar elk van deze disciplines uit bestaat en hoe ze verschillen.
Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen?
Eva María Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de fitness- en yoga-instructeur Eva María Rodríguez.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hardlopen is een fysieke activiteit die veel gezondheidsvoordelen biedt, mits deze op de juiste manier en in een ideale gezondheidstoestand wordt uitgevoerd. Het is ook een huidige trend. Is iedereen die rent echter een hardloper? En hoe zit het met joggen? Zijn hardlopen en joggen hetzelfde?

De waarheid is dat joggen en hardlopen niet hetzelfde zijn. Beide activiteiten zijn echter vergelijkbaar, daar is geen twijfel over! Natuurlijk is hardlopen uiteindelijk rennen. Het verschil tussen deze twee disciplines is erg belangrijk, vooral vanuit het oogpunt van techniek, vooral voor amateur atleten.

Het is essentieel om te weten wat we doen door de juiste informatie te zoeken. Om het te verduidelijken, gaan we kijken wat joggen is, wat hardlopen is en wat de verschillen tussen joggen en hardlopen zijn.

Wat is joggen?

Letterlijk betekent joggen ‘draven’. Dat wil zeggen, in een langzaam of onderbroken tempo rennen. Het is daarom een oefening met veel impact. Hoewel het de gewrichten belast, vooral de knieën, is het veel minder dan bij andere sporten.

Het beoefenen van joggen bevordert de training van aërobe weerstand en de toename van fysieke aanleg zonder de ongemakken die intensievere oefeningen kunnen veroorzaken. Dit maakt het perfect voor de herstelprocessen.

Joggen wordt ook ten zeerste aanbevolen voor mensen die middelzware tot matig intensieve aërobe oefeningen willen doen en die niet intensief kunnen of willen trainen.

De voordelen van joggen

Joggen biedt op elke leeftijd veel voordelen voor de gezondheid, zolang je gezondheidstoestand het toelaat. Op dit punt is het noodzakelijk om even te stoppen om te onthouden dat het belangrijk is om je arts te raadplegen voordat je een fysieke activiteit met hoge impact uitvoert of een activiteit die een risico kan vormen.

In dit geval letsel aan de onderste ledematen of hart- en vaatziekten. Dit gezegd hebbende, zijn de belangrijkste voordelen van joggen, volgens verschillende wetenschappelijke studies (Engelse link), onder andere de volgende:

  • Voorkomt obesitas en overgewicht.
  • Verbetert de hartfunctie en cardiovasculaire gezondheid door verbeterde zuurstofopname, verhoging van goede cholesterol of HDL, verlaging van triglyceriden en verlaging van de bloeddruk.
  • Verhoogt de insulinegevoeligheid.
  • Vermindert de aggregatie van bloedplaatjes en verhoogt de fibrinolytische activiteit, waardoor pathologische stolling wordt voorkomen.
  • Vermindert markers van systemische ontsteking.
  • Verbetert de psychologische functie.

Misschien ook interessant om te lezen:
De impact van lichaamsbeweging op de hersenen

Wat is hardlopen?

Mensen langs het strand aan het rennen

Als we het over hardlopen hebben, dan bedoelen we hardlopen als onderdeel van een georganiseerde training, die onderworpen is aan een plan met specifieke doelstellingen, volgens concrete technieken. Met andere woorden, de praktijk klinkt erg professioneel.

Hardlopen omvat een zware, vrij intense aërobe oefening waarbij je hardloopt met een snelheid van maximaal ongeveer 10 minuten per anderhalve kilometer. Dit betekent dat het maximaal 10 minuten duurt om anderhalve kilometer te rennen.

Voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen hangen samen met de intensiteit van de training. Hiermee rekening houdend, hebben verschillende onderzoeken aangetoond (Engelse link) dat deze fysieke activiteit:

  • De gezondheid van botten, gewrichten en cardiovasculaire helpt, terwijl het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen wordt verhoogd.
  • De spieren versterkt en het verhoogt de vezeltoon in het midden van het lichaam (kern).
  • Helpt om op gewicht te blijven en het bevordert afvallen.
  • Stress vermindert.

Aan deze voordelen van hardlopen moeten we alle voordelen toevoegen die op joggen betrekking hebben, dit zijn de voordelen die we hierboven al hebben opgenoemd.

Joggen en hardlopen: wat zijn de belangrijkste verschillen

Vrouw rent een trap op

Het belangrijkste verschil tussen joggen en hardlopen is snelheid of de intensiteit van de oefening. Zoals we al hebben vermeld, wordt iemand die hardloopt, als hardlopen beschouwd wanneer het maximaal 10 minuten duurt om de afstand van anderhalve kilometer af te leggen.

Nog een van de belangrijkste verschillen tussen joggen en hardlopen heeft met de manier waarop je traint te maken. Mensen die aan het joggen zijn, gaan rennen, omdat ze graag een periode van aërobe training houden. Hardlopers volgen echter een trainingsplan met vaste doelstellingen en zeer duidelijke richtlijnen.

Dit impliceert een duidelijk verschil in techniek, uitrusting, voedsel en motivatie. Zo kiezen hardlopers hun schoenen en kleding meestal met de grootste zorg. Ook is wat ze eten en drinken voor, tijdens en na de training erg belangrijk.

Afhankelijk van je gezondheid kun je joggen of hardlopen

Hoewel hardlopen momenteel een populaire sport is, is het niet voor iedereen weggelegd. Of je fysieke toestand dit type training nu wel of niet toelaat, het vereist een goede conditie en voldoende cardiorespiratoire capaciteit. Je kunt natuurlijk op al deze gebieden trainen.

Degenen die nog nooit hebben gerend en van de voordelen van deze oefening willen genieten, kunnen dus met joggen beginnen en deze activiteit met andere oefeningen aanvullen. Na verloop van tijd kun je misschien een stap verder gaan en een hardloper worden.

Tegelijkertijd mogen we de kwestie van blessures niet vergeten. Hoe intensiever een oefening is, hoe groter de kans op letsel. Hetzelfde geldt voor de oneffenheden in het terrein, kuilen of onverwachte gladde gebieden.

Nu nog een laatste aanbeveling: als je besluit om te gaan rennen, doe het dan niet zonder goede schoenen die zijn aangepast aan je voet en de manier waarop je beweegt. Een deel van de initiële investering is een goed paar hardloopschoenen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.