Drankje van paardenbloem voor de verzorging van je botten

Zowel de wortels als de bloemen van deze plant kunnen worden gebruikt om een drank van paardenbloem te maken om je lichaam te zuiveren en ook om je botten te verzorgen.
Drankje van paardenbloem voor de verzorging van je botten
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over een drankje van paardenbloem voor de verzorging van pijnlijke gewrichten en je botten.

Na een lange dag van werken of studeren, kan je misschien wat last hebben van pijntjes. Als je vele uren op je voeten hebt doorgebracht voordat je thuiskomt, dan voelen je knieën en andere gewrichten waarschijnlijk een beetje pijnlijk aan.

Wanneer dit gebeurt, dan nemen veel mensen pijnstillers of zalven, zonder zich te realiseren dat er veel geweldige natuurlijke alternatieven zijn. Je kunt paardenbloem gebruiken om een krachtig drankje te maken dat ook als een remedie voor de verzorging van je botten werkt.

Wat is paardenbloem?

De paardenbloem behoort tot de composietenfamilie en de wetenschappelijke naam is Taraxacum officinale. Veel mensen beschouwen het als een onkruid dat overal groeit. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten. De gezondheidskenmerken zijn echter onmiskenbaar.

Wat zijn de eigenschappen van paardenbloem?

losse paardenbloemen met groene achtergrond

De gezondheidsvoordelen en mogelijke toepassingen van paardenbloem voor het menselijk lichaam worden in medische kringen weinig betwist.

Eén van de beste eigenschappen is dat het een ontgiftende plant is en daarom wordt aanbevolen in de latere stadia van een ontgifting. De vitaminen die het bevat zijn onder andere:

 • vitamine B en C
 • mineralen (kalium)
 • oliezuur
 • linolzuur

Het is ook bekend dat het zeer nuttig is om je lever en galblaas in goede conditie te houden. Het wordt zelfs aanbevolen voor door alcohol veroorzaakte katers of het behandelen van zware obstipatie.

Het is ook geweldig voor gebruik in de keuken. Er zijn veel chefs die, dankzij het advies van voedingsdeskundigen, zijn begonnen om ‘s ochtends drankjes van paardenbloem aan te bieden in plaats van koffie. Dit komt omdat de wortels een uitstekende vervanger zijn voor cafeïne.

Waar kan dit drankje van paardenbloem voor worden gebruikt?

De vele toepassingen van paardenbloem betekenen dat het gebruikt kan worden om veel verschillende pijnen en aandoeningen te behandelen. Een belangrijke daarvan is acne. Dit komt omdat paardenbloem zeer effectief is in het verwijderen van onzuiverheden van de huid.

De nieren en blaas kunnen ook veel baat hebben bij deze plant. Paardenbloem heeft vochtafdrijvende eigenschappen die deze organen kunnen helpen wanneer ze pijnlijk zijn. De suikers in paardenbloem zijn ook geschikt voor mensen met diabetes en voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Echter, dit alles terzijde, één van de belangrijkste voordelen van paardenbloem is dat het op de lange termijn geweldig is voor de verzorging van de botten. De voedingsstoffen helpen om de botten sterk te houden en helpen om zichzelf te herstellen bij slijtage.

Misschien ook interessant om te lezen:
Sterke botten op 8 eenvoudige natuurlijke manieren

Drankje van paardenbloem voor de verzorging van botten

glas en beker met paardenbloem drankje

Je kunt paardenbloem gesneden of gemalen kopen of je kunt het drankje van de stengels van de plant maken. Om botpijn te behandelen, moet je dit drankje elke dag of om de dag drinken. Op deze manier zal je snel resultaat zien.

Ingrediënten

 • 100 gram gesneden paardenbloemwortels (1 kopje)
 • 100 gram gesneden paardenbloem-bloemen (1 kop)
 • 500 ml water (2 kopjes)
 • 15 ml kookolie (1 eetlepel)

Hoe maak je het?

 • Snij eerst de stelen en de bloemen fijn. Het is van groot belang dat ze droog zijn.
 • Bak ze vervolgens een paar minuten in een beetje olie.
 • Rooster of bak ze vervolgens gedurende een zeer korte tijd in een oven, zodat ze kleur en smaak krijgen.
 • Verhit het water en wanneer het kookt voeg dan de stelen en bloemen toe en laat het 5 minuten trekken.
 • Als het drankje kleur heeft gekregen, haal dan van het vuur.
 • Zeef het, zoet het naar smaak en drink het op.

Dit drankje van paardenbloem is een geweldig alternatief voor mensen die botpijn willen behandelen. Paardenbloem is één van je beste bontgenoten als het gaat om het aanpakken van gewrichtsproblemen.

Zoals je hebt gezien, als je het regelmatig drinkt, dan heeft het veel andere geweldige gezondheidsvoordelen. Natuurlijke geneeskunde biedt zonder twijfel vele manieren om voor je lichaam te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mars, B. (2016). Dandelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, and Stimulate. Storey Publishing.
 • Oh, S. M., Kim, H. R., Park, Y. J., Lee, Y. H., & Chung, K. H. (2015). Ethanolic extract of dandelion (Taraxacum mongolicum) induces estrogenic activity in MCF-7 cells and immature rats. Chinese journal of natural medicines, 13(11), 808-814.
 • Resnick, A. (2015). The Bone Broth Miracle: How an Ancient Remedy Can Improve Health, Fight Aging, and Boost Beauty. Simon and Schuster.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.