Waarom is buitenspelen zo belangrijk?
Spelen is essentieel in het leven van kinderen. Steeds meer kinderen, vooral in steden, stoppen echter met buitenspelen. Hierdoor beroven ze zichzelf van de voordelen die buitenspelen biedt voor hun fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Buitenspelen is zeer belangrijk voor kinderen.
Kinderen brengen tegenwoordig echter het grootste deel van hun tijd binnen door met:
- televisie kijken
- videospelletjes spelen
- surfen online
Voor ouders is het wel makkelijk en comfortabeler als hun kinderen gewoon thuis of op hun kamer zijn. Op die manier kunnen ze zonder toezicht spelen. Helaas heeft ons comfort kinderen echter het plezier van buitenspelen ontnomen.
Het draagt ook bij aan de verslaving van kinderen aan videospelletjes en andere elektronische apparaten. Dit probleem beïnvloedt kinderen in grote steden nog meer.
Buitenspelen: het tegengif voor een tekort aan buitenlucht en natuur
Geen contact hebben met de natuur in de 21e eeuw heeft ertoe geleid dat psychologen spreken over het bestaan van een natuurtekort syndroom (NDD – Nature Deficit Disorder). Deze stoornis wordt geassocieerd met problemen zoals:
- gebrek aan concentratie
- hyperactiviteit
- obesitas
- depressie
- angstgevoelens
De manier om dit probleem op te lossen is eigenlijk heel eenvoudig: laat kinderen gewoon tijd doorbrengen in de natuur. Het gaat dan om eenvoudige dingen zoals:
- het inademen van frisse lucht.
- rondkruipen in de tuin.
- rennen in het bos.
- bloemen ruiken.
- vogels bekijken.
Dit alles is zo belangrijk voor kinderen om te ervaren. Bovendien kunnen ze in de buitenlucht lekker ontspannen en een moment van rust hebben. Dat is een leuke afwisseling van het gebruik van elektronische apparaten en het spelen van videospelletjes.
Als gevolg verbetert dit hun aandachts- en concentratievaardigheden, die van fundamenteel belang zijn om het goed te doen op school en in het leven.
Buitenspelen is zo belangrijk voor alle leeftijden (ook voor volwassenen!)
Je hoeft niet te wachten tot kinderen oud genoeg zijn om buiten te spelen. Zelfs als ze nog peuters zijn kunnen kinderen al buiten spelen. Zelfs als ze slapen kunnen baby’s profiteren van een wandeling in het park, een natuurgebied of de tuin.
Kinderen zullen deze aangename gevoelens voor altijd herinneren. Terwijl ze opgroeien spelen kinderen graag buiten. Ze kunnen dan:
- de zon zien.
- de wind voelen.
- geuren ontdekken.
- de geluiden van de natuur horen.
De natuur brengt ze in contact met veel nieuwe situaties en leert ze belangrijke lessen. Dit kun je niet vergelijken met de informatie-overload die ze krijgen van internet of van videospelletjes.
Op hun beurt profiteren ouders ook van tijd door te brengen in de natuur. Stress verdwijnt, we geven ons brein een pauze en we delen gelukkige en leuke momenten met ons gezin. Onze liefdesband die we met onze kinderen hebben versterkt als we met ze buitenspelen.
Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor kinderen?
Buitenspelen biedt vele voordelen voor baby’s, kinderen en adolescenten. Ouders moeten ze uiteraard in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze niet gewond raken of zich pijn doen. Als kinderen in een groot park, een strand of een groot veld gaan spelen, moet je ze ook in de gaten houden, zodat je ze niet kwijtraakt.
Dat gezegd hebbende, laten we eens een paar indrukwekkende voordelen van buitenspelen voor kinderen bekijken.
Voordelen van buitenspelen
- Kinderen voelen zich vrij wanneer ze buitenspelen, zelfs wanneer hun ouders in de buurt zijn. Het is iets compleet anders dan het binnenspelen.
- Buitenspelen verbetert de lichamelijke ontwikkeling. Kinderen kunnen aan lichaamsbeweging doen, rennen, springen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
- Door de extra fysieke activiteit kunnen ze hun energie en spanningen kwijt. Daardoor komen ze ontspanner thuis en zullen ze beter kunnen slapen.
- Door lekker buiten te spelen is het ook mogelijk om obesitas bij kinderen te voorkomen. Ze verbranden namelijk op een natuurlijke en gezonde manier veel calorieën als ze buiten spelen.
- Buitenspelen zorgt ook voor creativiteit en fantasie. Kinderen verzinnen nieuwe spellen, ze kunnen zelfs een nieuw spelletje verzinnen met slechts een paar stokjes of stenen.
- Contact met de natuur maakt ook hun immuunsysteem sterker. Ze worden beter bestand tegen alle soorten bacteriën en stoffen.
- Kinderen leren zich aan te passen aan verschillende weersomstandigheden, zoals de zon, regen en wind.
- Ondertussen is contact met de zon essentieel om vitamine D en calcium in het lichaam op te nemen, wat de groeiende botten van kinderen versterkt.
- In het ideale geval komen ze in contact met andere kinderen bij het buitenspelen, wat hen helpt bij het socialiseren. Het helpt hen om vrienden te maken en hun emoties en eventuele ruzies te beheersen.
- Voor tieners is gaan kamperen een geweldige activiteit. Niet alleen hebben ze dan baat bij het contact met de natuur, maar het nodigt hen ook uit om nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen.
Een laatste overweging over waarom buitenspelen zo belangrijk is
Buitenspelen biedt ook een uitstekende gelegenheid om te genieten van tijd samen met het gezin. Ouders en kinderen, maar ook grootouders, ooms en tantes, neven en nichten kunnen ervan profiteren.
Je kunt bijvoorbeeld samen tijd doorbrengen in de schaduw van een boom, naast een stromende rivier of aan de voet van een berg.
Organiseer plannen samen met de familie zodat iedereen kan genieten van de natuur en van waardevolle momenten samen met degenen van wie ze houden. Alle inspanningen zullen het zeker waard zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bento, G., & Dias, G. (2017). The importance of outdoor play for young children’s healthy development. Porto Biomedical Journal. https://journals.lww.com/pbj/Fulltext/2017/09000/The_importance_of_outdoor_play_for_young.9.aspx
- Muñoz, C. C. (2014). Niños y Naturaleza, de la teoría a la práctica. Medicina naturista, 8(2), 73-78. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4847929.pdf
- Llopis Gómez, P. (2016). Los beneficios de poner a los niños en contacto con la naturaleza. https://roderic.uv.es/handle/10550/66447
- Díaz, J. J., Castro, M. M., & Castro, K. C. (2016). Beneficios de las actividades recreativas y su relación con el desempeño motor: Revisión de literatura. EmásF: revista digital de educación física, (43), 9-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5758179