Voedingsmiddelen die je altijd in huis moet hebben

Je opent de koelkast en ziet dat je alleen nog maar een halve tomaat en een citroen hebt. Wat moet ik nu maken voor het avondeten?
Voedingsmiddelen die je altijd in huis moet hebben

Laatste update: 22 februari, 2019

Je opent de koelkast en de enige voedingsmiddelen die je hebt zijn een halve tomaat en een citroen. Wat moet je nu maken voor het avondeten?

Om dit niet te laten gebeuren is het belangrijk dat je goed vooruitdenkt en zorgt voor goede organisatie als je je boodschappen doet. Lees ook het volgende artikel waar je een fantastische lijst ziet met voedingsmiddelen die je altijd in je koelkast zou moeten hebben.

Welke voedingsmiddelen moet je altijd in huis hebben?

Als je snel even naar de supermarkt gaat, maak dan een lijst van de voedingsmiddelen die je zou moeten kopen met behulp van deze suggesties als basis:

Citroen

Dat ding dat ook al in je koelkast lag de laatste keer dat je hem opende. Deze citrusvrucht heeft niet alleen heilzame eigenschappen, maar voegt ook smaak toe aan veel verschillende gerechten.

En als je dorst hebt kun je er mooi een snelle limonade van maken, met water, zoetstof en ijs. Bij het eten kun je een beetje citroen gebruiken bij de vis, als een marinade en in je salades. Het is het perfecte ingrediënt, zodat je wat vaker het zout weg kan laten.

Als je een lijstje maakt met voedingsmiddelen die je standaard in huis wilt hebben, mag citroen uiteraard niet ontbreken.

Koriander

Dit kruid is familie van peterselie, dus die kun je ook gebruiken als die makkelijker te krijgen is. Deze specerij,  voegt een heerlijke smaak toe aan gerechten met groente en vlees. Daarom komt het vaak voor in sauzen, stoofschotels en kipgerechten,

Het is altijd het beste om het vers te hebben en om het pas vlak voor gebruik te snijden.

Koriander

Mayonaise

Je kan het kopen, maar beter is om het zelf te maken. Als je het zelf maakt, bedenk dan dat je het niet lang kan bewaren. Mayonaise bevat veel vitamine E en wordt gebruikt in duizenden recepten, van een broodje tot een stuk vlees, van aardappel- of eiersalade tot een portie kalkoen.

Laat het smaak toevoegen aan je favoriete voedsel.

Mosterd

Mosterd is een specerij die je altijd in je koelkast moet hebben en die je zelf kunt maken (met zaden) of kunt kopen. Sommige merken hebben zelfs soorten waarin andere kruiden zijn verwerkt.

Het is perfect als dressing voor salades, sandwiches, groenten, rood vlees, vleeswaren en worst.

Boter

Het is de basis van vele recepten met bloem en het wordt ook vaak gebruikt op brood bij het ontbijt, dus als je na het werk thuiskomt is het vaak het eerste dat je ziet als je de koelkast open doet.

Boter is zo veelzijdig dat je het kunt gebruiken zowel in zoete gerechten als in hartige gerechten, rauw of gekookt, warm of koud.

Boter voedingsmiddelen

Kaas

Er zijn vele soorten kaas en daarom kun je gewoon de soort kiezen die je het lekkerst vindt. Witte kaas bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor snacks of gebak. Mozzarella wordt gebruikt voor pizza’s; roomkaas wordt gebruikt om taarten en gebak te vullen.

Er zijn eveneens kaassoorten die specifiek zijn voor desserts, zoals mascarpone of ricotta. Geraspte kaas voegt veel smaak aan gerechten zoals soepen, stoofschotels en pasta.

Eieren

Dit kan je dag redden. Een paar gekookte eieren met oregano zullen je honger stillen totdat je terug bent van de supermarkt.

Ze kunnen ook worden gebruikt om taarten, gebak of desserts maken. Als je wilt kun je ze bakken, koken, kloppen tot roerei of omelet en combineren met vele andere ingrediënten.

Meer lezen over eieren?
Acht geweldige redenen om meer eieren te eten.

 

Fruit met een stevige schil

Bananen, appels en avocado’s maken allemaal deel uit van deze groep. Ze zijn goed, omdat je ze enkele dagen in de koelkast kan bewaren en ze nemen het hongergevoel weg.

Ze kunnen rauw gegeten worden en zijn perfect om als snack te gebruiken tot het etenstijd is. Verder zijn ze voor kinderen een gezond alternatief voor snoep. Fruit is zeker één van die voedingsmiddelen die je altijd in huis moet hebben.

voedingsmiddelen appels

Aardappelen

Sommige mensen bewaren dit voedsel in de koelkast om het langer goed te houden. Grootmoeders vertellen ons dat ze nooit mogen ontbreken in de keuken.

Als we één voedselsoort kiezen dat je zou kunnen helpen op meerdere manieren, zouden aardappelen de prijs winnen. Je kunt aardappelpuree of frietjes maken, ze bakken of koken of ze verwerken in een salade met ei (een ander essentieel gerecht volgens mijn oma).

Ui en knoflook

Hoewel er veel verschillende toepassingen zijn voor uien en knoflook in salades, kunnen ze ook helpen een andere maaltijd wat meer pit te geven.

Het saaiste pastagerecht wordt een gastronomisch hoogtepunt dankzij deze twee ingrediënten. En laten we de lijst van alle voordelen voor je gezondheid deze producten bevatten niet vergeten!

Ham

Samen met kaas kan je er het lekkerste broodje van maken. Een beetje serranoham als snack kan een goddelijke delicatesse zijn.

Als je het in kleine blokjes snijd en bakt met olijfolie en een beetje geroosterd brood, kun je iets heel lekkers en gezonds maken voor het avondeten.

Broodje Ham

Zuivelproducten

We hebben boter en kaas al genoemd, maar vergeet melk en yoghurt niet. Dit zijn volledige voedingsmiddelen die je gewoon zo kunt consumeren (als je dat lekker vindt).

Melk wordt gebruikt in zowel zoete schotels als hartige gerechten of voor een heerlijke koffie met melk ‘s ochtends. Bewaar het echter in glazen flessen om zo de smaak te behouden. Let goed op de houdbaarheidsdatum.

Room

Een ander zuivelproduct waar we wel een apart artikel over zouden kunnen schrijven is room. Zure room, halfvolle room of volle room kunnen naar wens worden gebruikt in diverse gerechten. Terugkerend naar het voorbeeld van een bord pasta: probeer eens een pastaschotel met een beetje room erbij.

Je zult er geen spijt van krijgen.

Wortelen

Het beste van deze groente is dat het meerdere dagen in de koelkast kan worden bewaard. Een tip om te helpen ze langer goed te houden, is om ze in de plastic zak te laten zitten waarin je ze gekocht hebt en die in de groentela te bewaren.

Je kunt wortelen rauw of gekookt eten en ze zullen je helpen je honger te stillen. Of ze nu geraspt zijn, in blokjes gesneden of gevuld, wortelen zijn heerlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.