Vier voedingsmiddelen die je dik kunnen maken

Veel van de voedingsmiddelen die ons dik kunnen maken, beschouwen we als gezond. En ze kunnen onze inspanning om af te vallen negatief beïnvloeden. Weten welke dat zijn is van essentieel belang, zodat je ze uit je dieet kunt verwijderen.
Vier voedingsmiddelen die je dik kunnen maken
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vandaag hebben we het over vier voedingsmiddelen die je dik kunnen maken. Vraag je je af hoe gezond jouw dieet is? In hoeverre draagt het werkelijk bij om af te vallen? Lees vandaag over de vier soorten voeding die je dik maken, waarvan je het nooit geraden zou hebben.

Je consumeert waarschijnlijk op zijn minst een paar van de volgende voedingsmiddelen zonder je te realiseren dat ze je in de weg staan als je wilt afvallen. Daarom moet je je er bewust van worden dat deze vier ervoor kunnen zorgen dat je geen grammetje verliest.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven, is het niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit. Ontdek in dit artikel de vier voedingsmiddelen die je dik kunnen maken en die je moet proberen te vermijden als je gewicht wilt verliezen.

Vier voedingsmiddelen die je dik kunnen maken

1. Vruchtensap in grote hoeveelheden

Vruchtensap in grote hoeveelheden

Drink je vaak vruchtensap in plaats van frisdrank omdat je denkt dat het gezonder is? Helaas draagt zelfs versgeperst sap bij aan gewichtstoename.

Het is waar dat vers fruit gezond is. Er zijn echter grote hoeveelheden nodig om een glas met sap te vullen. Daardoor bevatten vruchtensappen veel meer suiker dan de dagelijkse inname die voedingsdeskundigen aanraden.

Daarnaast maakt het nuttigen van voorverpakt sap nauwelijks verschil met het drinken van frisdrank. Een aantal  voorverpakte sappen bevatten zelfs alleen fruit op de mooie foto’s die op hun verpakking zijn geplaatst.

Een onderzoek bij 49.106 vrouwen na de menopauze toonde aan dat regelmatige consumptie van 100% natuurlijk sap gewichtstoename bevorderde. Om het onderzoek uit te voeren werd er rekening gehouden met gegevens zoals:

 • Body mass index (BMI)
 • Leeftijd
 • Levensstijl
 • Veranderingen in dieet

De reden voor deze gewichtstoename is te wijten aan het feit dat sap veel meer suikers oplevert dan vezels, vooral omdat meeste mensen en fabrikanten de pulp weggooien.

Om dit tegen te gaan, zou je de hoeveelheid natuurlijk sap dat je tot je neemt, drastisch moeten verminderen. Mocht je toch een glas vers sap willen drinken, eet dan in ieder geval de pulp ook op. Mocht het je echter om het fruit gaan, eet dan de hele vrucht, bij voorkeur met de schil, in geval van appels.

Als je een zoete drank wilt, voeg dan 100% natuurlijk vruchtensap toe aan gewoon water, of eventueel koolzuurhoudend water als je graag met prik drinkt. Voeg niet meer dan een derde sap toe aan twee derde water toe. Doe er verder geen zoetstoffen bij. Op deze manier kun je de hoeveelheid suiker uit het fruit verminderen.

2. Rood vlees en worst

 

Rood vlees en worst zijn dikmakers. Hoewel het waar is dat ze rijke bronnen van ijzer en eiwit zijn, bieden ze ook veel verzadigde vetten. Deze vetten kunnen verschillende problemen veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden geconsumeerd worden.

Over het algemeen verhogen verzadigde vetten het slechte cholesterolgehalte en bevorderen zo het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bovendien hopen deze vetten zich snel op in bepaalde delen van het lichaam, zoals de buik en de benen.

Als je echt niet zonder kan, eet ze dan in ieder geval niet gefrituurd. Kies ervoor om ze te braden of beter nog, leg ze in plaats daarvan onder de gril. Hoe je ze ook bereid, voeg er in ieder geval geen extra vet aan toe.

3. Bewerkte granen

ontbijtgranen

Producten van bewerkte granen vallen ook onder de voedingsmiddelen die je dik kunnen maken. Televisiereclames vertellen ons om elke ochtend ontbijtgranen te eten, en zeggen dat ze heel gezond voor ons zijn. In werkelijkheid vormen ze echter een obstakel voor ons welzijn, vooral als we proberen om af te vallen.

Producten met bewerkte granen bevatten vaak grote hoeveelheden geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstoffen. Daarnaast bevatten ze soms ook nog vetten.

Als je van granen houdt, kun je het beste voor natuurlijke soorten kiezen, zoals:

 • haver
 • quinoa
 • tarwezemelen
 • boekweit

Daar kun je dan eventueel vers fruit, noten en eventueel een beetje natuurlijke honing aan toevoegen. Ongeacht hoe gezond de ingrediënten ook mogen zijn, wees je bewust van de hoeveelheid die je consumeert. Matigheid is de sleutel, want zelfs een teveel aan water kan uiteindelijk dodelijk zijn.

Dit vind je wellicht ook leuk om te lezen:
De ongelofelijke voordelen van bier

4. Light producten

Ironisch genoeg en in tegenstelling tot wat je zou mogen verwachten, behoren sommige light dieetprodcuten tot de categorie van de meest dikmakende voedingsmiddelen. Het is heel normaal dat allerlei hip uitziende merken je een normale en light versie van hun product aanbieden.

Over het algemeen kiezen we voor die laatste omdat… nou ja, ze zijn light, toch? Dat staat op de verpakking! Ligt wil niets anders zeggen dat dan één derde van iets minder in zit. Dat kan gaan over calorieën, maar ook over suiker of vet.

De meeste light producten worden echter meestal volgestopt met natrium, vet en in plaats van suiker andere zoetstoffen om het verlies aan smaak van het ene ingrediënt dat ze eruit haalden, te compenseren.

Idealiter zou je onbewerkte voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden moeten consumeren. Als je twijfelt, raadpleeg dan een voedingsdeskundige om te bepalen welke soort voedsel je meer moet eten en in welke hoeveelheden.

Een ander voordeel van het weren van ‘light’ producten is dat je geld bespaart, omdat deze producten bijna altijd duurder zijn omdat ze veel meer bewerkt moeten worden.

Beperk je consumptie van voedingsmiddelen die je dik kunnen maken

Nu je weet welk voedsel je dik kan maken, kun je het gebruik ervan beperken. Zoals je ziet zijn er genoeg alternatieven waarmee je ze kunt vervangen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Loureiro BA., Sakomura NK., Vasconcellos RS., Sembenelli G., et al., Insoluble fibres, satiety and food intake in cats fed kibble diets. J Anim Physiol Anim Nutr, 2017. 101 (5): 824-834.
 • Auerbach BJ., Littman AJ., Krieger J., Young BA., et al., Association of 100 % fruit juice consumption and 3 year weight change among postmenopausal women in the in the women’s health initiative. Preventive Medicine, 2018.
 • Yokum S., Stice E., Weight gain is associated with changes in nerual response to palatable food tastes varying in sugar and fat and palatable food images: a repeated measures fMRI study. Am J Clin Nutr, 2019. 110 (6): 1275-1286.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.