De ongelofelijke voordelen van bier

· 11 oktober 2015
Naast vele andere gezondheidsvoordelen helpt de matigde consumptie van bier om cardiovasculaire ziektes te bestrijden, osteoporose te voorkomen en staar te verminderen. Het heeft ook een aantal esthetische toepassingsmogelijkheden.

Bier is één van de meest geconsumeerde dranken wereldwijd, die je met vrienden deelt na een zware dag op het kantoor of waar je van geniet wanneer je over de oceaan uitkijkt. Ken jij de voordelen van bier als je het gematigd drinkt?

De voordelen van bier

Beschermt cardiovasculaire gezondheid

Gematigde consumptie van bier kan ontstekingsremmende effecten hebben, ‘goede’ cholesterol significant verhogen en helpen bij het bestrijden van bepaalde hartziektes. Dus elke dag een lekker glas bier kan je hart helpen.

Versterkt botten

Veel onderzoeken hebben laten zien dat bier (en andere dranken met een lage hoeveelheid alcohol) positieve effecten kan hebben op de gezondheid van je botten. Dit komt door het feit dat het silicium bevat, een mineraal dat helpt om de botdichtheid te verbeteren en een verlies van botmassa voorkomt.

Daarnaast biedt het natuurlijke fyto-oestrogenen, die geassocieerd worden met het voorkomen osteoporose en het verlichten van symptomen van de menopauze.

Bier in een glas

Beschermt tegen neurodegeneratieve ziektes

Wetenschappelijke onderzoeken hebben laten zien dat personen die gematigd bier consumeren, een kleinere kans hebben op Alzheimer.

Dit komt wederom door silicium, wat in staat is om toxische metalen te verminderen die in het lichaam ophopen en degeneratieve pathologieën veroorzaken. Het bevordert tegelijkertijd het geheugen en de concentratie.

Remt kanker af

Eén van de vele onderdelen van bier is xanthohumol, een polyfenol die in hop zit. Het is een antioxidant die kanker afremt en de vorming van kankercellen voorkomt, net als een soort van preventieve chemo voor bepaalde soorten kanker.

Bier gebruiken als shampoo

Versterkt het immuunsysteem

Bier heeft de mogelijkheid om het immuunsysteem te verbeteren, waardoor voorkomen wordt dat je besmettelijke ziektes zoals verkoudheid of herpes krijgt. En in sommige gevallen zorgt het ervoor dat de symptomen minder ernstig zijn en minder lang aanhouden.

Een oude remedie uit een deel van Duitsland is warm bier drinken wanneer je verkouden bent. Warm bier ontstopt de neus en bevordert de bloedsomloop.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Herpes op de rug behandelen met 5 natuurlijke remedies

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Het verschil tussen bier en andere alcoholische dranken is dat het hoofdingrediënt hop is. Dit component heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, wat ziektes gerelateerd aan de ouderdom helpt voorkomen.

Biersoorten

Helpt bij het voorkomen van problemen in de maag

Als je last hebt van maagproblemen, dan kan bier als een natuurlijke remedie fungeren. Gematigd bier drinken (of cider of wijn) vergroot de hoeveelheid maagzuur, wat het leegmaken van de maag kan versnellen. Hierdoor wordt het risico op een infectie door de Helicobacter Pylori bacteriën verlaagt. Deze bacteriën kunnen een gastroduodenale ulcera (maagzweer) veroorzaken.

Voorkomt constipatie

Het is bewezen dat de inname van vezels constipatie verhelpt en daarnaast ook slechte cholesterol vermindert. Met gerstebier kan je je dagelijkse hoeveelheid oplosbare vezels binnenkrijgen, waardoor dit het beste drankje (na water) voor voeding is.

Bier voorkomt constipatie

Het is een sterk diureticum

Wanneer je bier begint te drinken, dan moet je bijna direct naar het toilet. Dit komt omdat het voor 90% uit water bestaat, weinig natrium bevat (wat vastgehouden vocht elimineert en nierproblemen voorkomt) en een grote hoeveelheid kalium bevat.

Vermindert het risico op staar

Een van de voordelen van bier: bier is goed voor het gezichtsvermogen op elke manier en voor iedereen, maar nog meer voor personen die een geschiedenis van staar in de familie hebben.

Eén glas per dag drinken is bijvoorbeeld goed voor diabetici, omdat het helpt om je gezichtsvermogen sterk te houden en glaucoom voorkomt (oculaire druk). Donker bier is hier beter voor dan licht bier.

Bier vermindert het risico op staar

Voorkomt anemie

Het is vooral goed voor vrouwen tijdens de menopauze, wanneer vrouwen een gebrek aan voedingsstoffen hebben. De flavonoïden in bier zijn krachtige antioxidanten, die de cellulaire activiteit vergroten en ijzerwaarden verbeteren.

Geeft een hoop energie

Vanwege de grote hoeveelheid vitamine B, kan het drinken van bier je het gevoel geven dat je meer energie hebt. Als gevolg kan je meer activiteiten uitvoeren, zoals werken of studeren. Wanneer je een glas drinkt wordt alles duidelijker. Deze voedingsstof versterkt het zenuwstelsel en regenereert cellen.

Bier geeft een hoop energie

Bevordert de huid

In New York zijn ze met iets vreemds begonnen. Een ‘bier-kuuroord’, waar je kan profiteren van alle voordelen van bier. Zo worden cliënten bijvoorbeeld ondergedompeld in donker bier.

Op andere plaatsen, zoals in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, zijn ze met een vergelijkbare trend gestart: gezichtsmaskers. Deze techniek is succesvol vanwege de vitaminen die in bier zitten, die de gezondheid en pigmenten van de opperhuid bevorderen, om een jongere, glanzende en flexibelere huid te krijgen.

Zorgt voor perfect haar

Catherine Zeta Jones, een bekende actrice, is erg positief over de toepassingsmogelijkheden van bier op het haar. In een interview gaf ze aan dat deze natuurlijke behandeling voor helder en zacht haar zorgt.

De enige keerzijde is de geur (maar dit kan verholpen worden met parfum). Deze positieve effecten op ons haar komen door vitamine B en proteïnen die in bier zitten.

Verschillende soorten bier

Ontspant voeten

Dit is nog een van de voordelen van bier. Wanneer je thuis komt en je uitgeput voelt na een lange dag werken, dan is je voeten onderdompelen in water en mineraalzout het beste wat je kan doen. Als je het water vervangt door koud bier, dan zullen de bubbels een erg ontspannend effect creëren.

Er zijn echter twee problemen met dit: ten eerste zullen je voeten naderhand plakken en ten tweede kan je het bier niet opdrinken.