Vier remedies om een keelinfectie te verlichten
Keelpijn komt vaak voor en daarom kiezen veel mensen ervoor om het gewoon vanzelf over te laten gaan. Als je keel droog aanvoelt en je bent bijna niet in staat om goed te slikken, dan heb je waarschijnlijk een keelinfectie.
Vandaag leggen we je alles uit over dit ongemak dat je moet weten, evenals vier remedies die je kunnen helpen om je beter te voelen.
Oorzaken van een keelinfectie
Een keelinfectie kan viraal of bacterieel zijn, dit betekent dat het kan worden veroorzaakt door virussen of bacteriën.
- Viraal: dit is de meestvoorkomende, omdat het voorkomt uit veelvoorkomende ziekten en de verspreiding van virussen veroorzaakt door griep of een verkoudheid.
- Bacterieel: deze infectie wordt gekenmerkt door pijn en ontsteking. Streptokokkenkeel (Streptokokkenfaryngitis), die wordt veroorzaakt door een streptokokkeninfectie, hoort thuis in deze groep.
Symptomen van een keelinfectie
Als je een bacteriële infectie hebt, heb je waarschijnlijk last van:
- koorts
- opgezwollen amandelen
- hoofdpijn
Als je zere keel echter viraal is, dan heb je waarschijnlijk last van:
- hoesten
- verkoudheid
- verstopte neus
- keelpijn
Tips om je ongemak te verlichten
Hydratatie, rust en het vermijden van bepaalde gewoonten kunnen je helpen bij het bestrijden van een keelinfectie. Om het ongemak te verlichten, moet je deze aanbevelingen opvolgen:
Drink meer water dan je normaal drinkt
Je moet altijd gehydrateerd blijven. Water op kamertemperatuur helpt je pijn te verlichten. Droogte verergert de situatie. Daarom is de pijn intenser in de ochtenden, omdat de keel ’s nachts vaak uitdroogt. Om je keel gehydrateerd te houden kun je op harde snoepjes of zuigtabletten zuigen. Dit stimuleert namelijk de speekselproductie.
Rook niet
Als je een zere keel hebt, probeer dan niet te roken. Anders kan het langer duren voordat je keel geneest. Tabaksrook zal meer ongemak veroorzaken en je pijn verergeren. In elk geval is het schadelijk voor je gezondheid.
Eet je avondeten tenminste twee uur voor het slapengaan
Op deze manier zullen maagsappen niet in je slokdarm opstijgen en een brandende en pijnlijke keel veroorzaken. Als je minstens twee uur voor het slapengaan je avondeten gaat eten, dan zorg je ervoor dat het voedsel dat je gegeten hebt wordt verteerd voordat je gaat slapen. Dit betekent dat je minder risico loopt op het verergeren van het ongemak.
Rust
Rusten is altijd goed voor je, zelfs in die gevallen waarvan je denkt dat ze onbelangrijk zijn. Als je rust zul je ook je gedachten leeg maken en betere beslissingen nemen. Op deze manier zorg je ook beter voor je keel en je lichaam in het algemeen. Rusten is dus erg belangrijk.
Wanneer gebruik je antibiotica bij een keelinfectie?
Voordat je antibiotica wilt gebruiken, is het belangrijk dat je weet dat deze stoffen alleen bacteriën bestrijden, geen virussen. Als je dus een virale keelinfectie hebt, moet je geen antibiotica nemen.
Als je een bacteriële keelontsteking hebt, kan je arts je wel antibiotica voorschrijven. Het meestvoorkomende type bacteriële keelinfectie is streptokokkenfaryngitis, met de volgende symptomen:
- hoge koorts
- plotseling een zere keel
- niezen
- verkoudheid
- hoesten
Het te vaak gebruiken van antibiotica wordt niet aanbevolen, omdat je er mogelijk immuun voor kunt worden.
Vier natuurlijke remedies voor een keelinfectie
Er zijn enkele natuurlijke remedies die je kunnen helpen bij het bestrijden van een keelinfectie. Hier volgen er vier:
1. Knoflookthee
Als je een keelinfectie hebt, dan is knoflook een natuurlijk antibioticum dat je kan helpen het effectief te bestrijden.
Ingrediënten
- 3 of 4 teentjes knoflook
- 2 koppen water (500 ml)
Bereiding
- Plet eerst de knoflookteentjes.
- Verwarm vervolgens het water totdat het kookt.
- Voeg daarna de knoflook toe en laat dit 5 minuten koken.
- Laat het tot slot even staan. Zeef het dan en drink de vloeistof.
2. Echinacea-thee
Dit is een plant waarvan de natuurlijke eigenschappen je immuunsysteem stimuleren. Daarnaast staat het bekend om ademhalingsstoornissen zoals bij griep en verkoudheid te bestrijden.
Deze remedie zal je afweersysteem activeren wanneer je je niet goed voelt. Op deze manier zal je lichaam alle bacteriën en virussen proberen te bestrijden. Je moet deze infusie op een lege maag innemen en voor het slapengaan.
Ingrediënten
- 2 koppen water (500 ml)
- 2 theelepels bloemen van de echinacea (10 gr.)
- Honing om het zoeter te maken (naar smaak)
Bereiding
- Giet eerst het water in een pan, samen met de bloemen.
- Laat dit vervolgens op een middelhoog vuur gedurende 7 minuten koken. Haal het daarna van het vuur.
- Laat het tot slot nog even staan voordat je het zeeft en serveert.
3. Gemberthee
Gember is een wortel die helpt bij het bestrijden van vele ziekten. In het geval van een infectie is het een uitstekend antibioticum dat bacteriën en virussen helpt te bestrijden. We raden aan dat je verse gemberwortel gebruikt voor de beste resultaten,
Ingrediënten
- 1 kop water (250 ml)
- 1 theelepel geraspte gemberwortel (15 gr.)
Bereiding
- Kook het water en voeg dan de geraspte gemberwortel toe.
- Laat het vervolgens 5 minuten koken en haal het dan van het vuur.
- Laat het even staan en drink het dan.
4. Uienthee
Ui is een perfecte bondgenoot tegen een keelinfectie. Dit komt omdat het vitamine C, quercetine en isothiocynaten bevat. Deze stoffen werken als antioxidanten en ontstekingsremmende middelen die de luchtwegen helpen te verwijden.
Ingrediënten
- 2 koppen water (500 ml)
- 1 ui
Bereiding
- Was en schil eerst de ui en snijd deze in dunne reepjes.
- Voeg de ui toe aan een pan met water en breng dit vervolgens aan de kook.
- Haal het daarna van het vuur en laat dit ongeveer 7 minuten trekken.
- Zeef het tot slot en drink het op.
Als deze remedies je ongemak niet verlichten, raden we je aan om een specialist te raadplegen, zodat hij geschikte geneesmiddelen kan voorschrijven om je keelinfectie te bestrijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lee, J. Y., & Gao, Y. (2012). Review of the Application of Garlic, Allium sativum, in Aquaculture. Journal of the World Aquaculture Society, 43(4), 447–458. https://doi.org/10.1111/j.1749-7345.2012.00581.x
- Hypotheses, M. (1983). Allium Sativum (GARLIC)- A Natural antibiotic. Medical Hypotheses, 12, 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
- Malhotra, S., & Singh, A. P. (2003). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Rosc.). Natural Product Radiance, 2(6), 296–301. https://doi.org/ISSN: 2278 – 3008