Vermijd deze 5 fouten bij het wassen van donsjassen om ze niet te verpesten

Weet je dat er een aantal zaken zijn waar je rekening mee moet houden bij het wassen van donsjassen? Hier lees je welke fouten je moet vermijden om de kwaliteit van de jassen niet in gevaar te brengen.
Vermijd deze 5 fouten bij het wassen van donsjassen om ze niet te verpesten

Laatste update: 05 oktober, 2024

Ontdek de fouten die je moet vermijden bij het wassen van je donsjassen, geweldige bondgenoten in de herfst en winter. Hun materiaal en voordelen maken ze zeer gewild, maar als het op wassen aankomt, wekken ze angst op, want als het niet goed gebeurt, kunnen ze beschadigd raken.

Een slecht wasproces zal resulteren in een platgeslagen en totaal vervormde donsjas. Dit ziet er niet alleen lelijk uit maar de jas houdt je ook niet lekker warm meer. Als dat niet is wat je wilt, lees dan verder.

Waar zijn donsjassen van gemaakt?

Hoewel het voor de hand liggend lijkt, is het dat niet. Dit soort jassen is in sommige gevallen gevuld met natuurlijke veren die van eend of gans kunnen zijn. Andere hebben een vulling die natuurlijke veren simuleert, maar zijn gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester.

Afhankelijk van de vulling zijn ze meer of minder moeilijk te wassen. Ze moeten echter altijd verzorgd worden om pilling en vervorming te voorkomen.

Een goed begin is de wasvoorschriften op het etiket van je kledingstuk te controleren. Door een donsjas goed te verzorgen presteert deze optimaal bij koud weer en helpt de jas je om warm te blijven.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Tie dye: 5 innovatieve manieren om je T-shirt te verven

Ontdek de 5 fouten die je moet vermijden bij het wassen van donsjassen

Donsjas
Een van de fouten die je moet vermijden bij het wassen van je donsjack is het niet controleren van de zakken en hem wassen zonder de ritsen te sluiten.

Als je donsjassen hebt en wilt dat ze lang meegaan, leer dan hoe je ze kunt wassen zonder ze te verpesten. Daarvoor hebben we een lijst met vijf fouten die je moet vermijden bij het wassen ervan.

1. De jas wassen zonder het etiket te controleren

Een van de grootste fouten die we maken bij het wassen van donsjassen is ze in de wasmachine gooien zonder ze eerst te controleren. Wat je moet doen is controleren of er niets in de zakken zit, alle ritsen en het klittenband sluiten en ten slotte de jas binnenstebuiten keren.

Dat klopt, je kunt hem het beste wassen met de binnenkant naar buiten.

2. De jas mengen met andere kledingstukken

Zoals we al zeiden, worden donsjassen op een speciale manier gemaakt en vereist hun vulling specifieke zorg. Het mengen met andere kledingstukken is een fout die je moet vermijden, omdat je bij het wassen in de wasmachine het delicate programma moet gebruiken, wat misschien niet goed werkt voor de andere kledingstukken.

Dit geldt zelfs voor al je kleding. Het beste is om ze op basis van hun materiaal bij elkaar te leggen en ze elk in een specifiek programma te wassen.

3. Het verkeerde programma instellen

Een van de meest gemaakte fouten bij het wassen van donsjassen is ze op het verkeerde programma te wassen. Ideaal is om het lange delicate programma te kiezen, omdat het noodzakelijk is om heel goed te spoelen. Iets anders om te overwegen is om koud water te gebruiken.

Je moet het gebruik van heet water ten koste van alles vermijden.

4. Wasverzachter toevoegen bij het wassen van donsjassen

De meeste mensen gebruiken wasverzachter om hun kleding te wassen, maar in het geval van donsjassen is dit een vergissing. Je moet in gedachten houden dat de stof die de voorkeur verdient een wasmiddel voor delicate kleding is.

De wasverzachter beschadigt de veren van de vulling.

5. Overdrijven met centrifugeren en verkeerd drogen

De laatste van de meest gemaakte fouten bij het wassen van donsjassen is overdrijven met centrifugeren. Het maximum dat geprogrammeerd moet worden is een cyclus van 400 toeren, dus de zachtste. Dit zorgt ervoor dat de vulling niet gaat klonteren.

Het is echter ook niet goed om het direct in het apparaat te drogen, zonder vooraf afwegingen te maken. Voorkom schade met een eenvoudige truc: leg twee tot drie tennisballen in de droger. Dit zal de veren in beweging brengen en ze over het kledingstuk verdelen, waardoor klontering van het materiaal wordt voorkomen.

Vermijd bovendien het persen om het op te bergen. Het is beter om het aan een haakje te hangen of het voorzichtig op te vouwen, zodat het zijn vorm en luchtigheid niet verliest.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
4 trucs om je wasmachine te onderhouden en schoon te maken

Aanbevelingen voor het wassen van donsjassen met de hand

Vermijden van fouten bij het wassen van donsjassen
Een andere fout die je moet vermijden bij het wassen van je donsjassen is het overdreven centrifugeren en drogen.

Nu je duidelijk op de hoogte bent over de fouten die je moet vermijden bij het wassen van je donsjassen, willen we je enkele aanbevelingen geven om te overwegen bij het wassen op de hand:

  • Gebruik altijd koud water. Vul de badkuip of een grote bak om makkelijker en beter de donsjas te kunnen wassen.
  • Gebruik bij voorkeur een wasmiddel voor delicate kledingstukken. Het is beter als het vloeibaar is, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.
  • Gebruik niet te veel kracht bij het schrobben van de vlekken op de jas. Maak continue maar zachte bewegingen.
  • Spoel de zeep grondig en nogmaals uit met koud water.
  • Wring de jas met zachte druk uit. Draai het kledingstuk niet zoals je met een dweil zou doen om schade te voorkomen.
  • Hang het niet meteen op. Neem je jas in je handen en leg hem op een vlakke plaats, zoals een strijkplank. Vermijd direct zonlicht en draai het een paar keer om.

Vermijd de fouten die we in dit artikel genoemd hebben voor het wassen van donsjassen en volg de aanbevelingen nauwgezet op. Je zult merken dat het schoonhouden van deze kledingstukken nog nooit zo eenvoudig is geweest. Op deze manier kun je lang van je jas profiteren, wat niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor je portemonnee is!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.