Verlaag je cholesterol door deze 6 strategieën te gebruiken in de keuken
Cholesterol is een lipide die je lichaam nodig heeft om op zijn best te functioneren. Het is immers betrokken bij de productie van bepaalde hormonen, verteringszuren en lichamelijke structuren.
De lever produceert cholesterol binnen in het lichaam, maar het kan ook opgenomen worden door voedsel te eten dat het bevat.
Hoewel het erg belangrijk is voor een goede gezondheid, kan cholesterol een gevaarlijke vijand worden als de balans uit evenwicht raakt. Te hoge cholesterolniveaus kunnen immers het risico verhogen op cardiovasculaire ziektes en lever– en nierproblemen.
Het meest zorgwekkende is dat vele mensen zich er niet van bewust zijn dat ze een hoge cholesterol hebben, want zoals ook bij andere aandoeningen zijn er in het begin geen zichtbare tekenen. Artsen raden dus aan om je regelmatig te laten controleren. Volg een evenwichtig dieet met een gecontroleerde hoeveelheid vet en calorieën.
We stellen je in dit artikel zes interessante strategieën voor. Je kan ze in je keuken gebruiken om je inname van cholesterol te verminderen.
Verlaag je cholesterol door deze 6 strategieën
1. Vervang margarine
Margarine is een voedingsmiddel dat heel veel cholesterol en verzadigd vet bevat. Als je het regelmatig eet, kan dit bijdragen aan een verstoring van het evenwicht in het lipidenpeil in het bloed. Bovendien kan het cardiovasculaire aandoeningen veroorzaken, zoals arteriosclerose.
Om het gebruik van margarine te verminderen of het te vermijden, raden we aan het te vervangen door plantaardige oliën zoals:
- Zonnebloemolie
- Olijfolie
- Koolzaadolie
- Saffloerolie
- Avocado-olie
Wil je hierover meer leren? Lees dan ook:
Wat gebeurt er met je cholesterol als je iedere dag avocado eet?
2. Gebruik geen dressings
De sausjes en de dressings waarmee je je maaltijden smaak geeft, bevatten te veel calorieën en verzadigde vetten. Overmatig gebruik doet de slechte cholesterol stijgen. Na verloop van tijd zal dit een rol spelen in de ontwikkeling van stoornissen in het metabolisme.
Daarom is het een goed idee om ze te vervangen door gezondere alternatieven zoals:
- Zure room
- Mosterd met een laag vetgehalte
- Griekse yoghurt
- Natuurlijke tomatenpuree
- Kruiden en specerijen
3. Gebruik zuivelproducten met een laag vetgehalte
Voeding van dierlijke oorsprong, zoals zuivelproducten, zijn een belangrijke bron van cholesterol. Dit kan mogelijk leiden tot een verhoging van de hoeveelheid cholesterol in het bloed.
Melk, yoghurt en kaas hebben een hoog gehalte aan verzadigd vet, wat de gezondheid kan aantasten. Daarom is het aanbevolen om vetarme, afgeroomde en vetvrije producten te kiezen om zo de inname van cholesterol onder controle te houden.
Vergeet ook niet dat deze producten een belangrijke hoeveelheid calorieën bevatten, ongeacht wat er op de etiketten staat. Gebruik ze dus niet te veel.
4. Gebruik extra vierge olijfolie
Extra vierge olijfolie is een van de ‘gezonde vetten’ en verdient een plaats in je dagelijkse dieet. Het is een natuurlijke bron van essentiële vetzuren. Ze houden niet alleen de ophoping van cholesterol in het bloed tegen, maar ze stimuleren effectief de verwijdering er van.
Deze olijfolie bevat veel antioxidanten. Die houden de beschadiging van de cellen tegen en verminderen het risico op arteriële verharding.
Bovendien heeft het een geweldige smaak en gaat het goed samen met allerlei voedingsmiddelen.
5. Verander je kookmethoden
Vele mensen beseffen dit misschien niet, maar jouw manier van koken is heel bepalend voor de hoeveelheid lipiden in je bloed.
Zowel de cholesterol als de triglyceriden kunnen stijgen als je je voeding in olie klaarmaakt. Frituren in plaats van grillen of bakken is een gewoonte die vroeg of laat gevolgen zal hebben voor je gezondheid.
Ook belangrijk om te onthouden, is dat hoge temperaturen bij het koken de voedingswaarde verlagen of vernietigen.
Lees ook dit artikel:
Vijf voedingsmiddelen die verzadigd vet tegengaan en elimineren
6. Eet meer groenten
Groenten zijn geweldig om de cholesterol te verlagen en helpen je bij andere gerelateerde problemen.
Ze bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan voedingsstoffen die de slagaders reinigen en hun elasticiteit verbeteren.
Sommige voedingsdeskundigen stellen voor dat groenten de helft van je bord moeten vullen. Op die manier zal je je sneller verzadigd voelen. Bovendien zal het je lichaam een opmerkelijke hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen verschaffen.
Je eet groenten het beste rauw als je honderd procent profijt wilt hebben van hun voedingsstoffen.
Zoals je zojuist hebt geleerd, hoef je alleen maar een paar eenvoudige beslissingen te nemen. Houd je cholesterol onder controle door te letten op wat je eet. Probeer dit uit in je keuken en leef gezonder.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports. https://doi.org/10.1007/s11886-012-0318-2
- Elleuch, M., Bedigian, D., Roiseux, O., Besbes, S., Blecker, C., & Attia, H. (2011). Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.077
- Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., … Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: A randomized trial. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-145-5-200609050-00006
- Mensink, R. P., & Plat, J. (2017). Dietary fats and coronary heart disease. In Food Lipids: Chemistry, Nutrition, and Biotechnology, Fourth Edition. https://doi.org/10.1201/9781315151854
- Hernáez, Á., Fernández-Castillejo, S., Farràs, M., Catalán, Ú., Subirana, I., Montes, R., … Fitó, M. (2014). Olive oil polyphenols enhance high-density lipoprotein function in humans: A randomized controlled trial. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. https://doi.org/10.1161/ATVBAHA.114.303374
- Dragsted, L. O., Krath, B., Ravn-Haren, G., Vogel, U. B., Vinggaard, A. M., Jensen, P. B., … Pedersen, A. (2006). Biological effects of fruit and vegetables. Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1079/PNS2005480