Top 5 groenten voor detox en een lang leven

Spruitjes zijn rijk aan vitamine C, wat de aanmaak van collageen bevordert en beschermt tegen vrije radicalen en zo het verouderingsproces vertraagt.
Top 5 groenten voor detox en een lang leven
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als een van je goede voornemens dit jaar was om beter te gaan eten, dan heb je ongetwijfeld wel van “superfoods” gehoord. Deze groep omvat fruitsoorten en groenten voor detox die rijk zijn aan:

 • Fytonutriënten
 • Mineralen
 • Vitaminen
 • Essentiële proteïnes 
 • Aminozuren

Daardoor bestrijden ze niet alleen een aantal ziektes en aandoeningen, maar zijn ze ook ideaal om te ontgiften en het verouderingsproces te vertragen.

Om optimaal gebruik te maken van deze superfoods moet je ze niet alleen maar eten – je kunt bijvoorbeeld niet heel de dag alleen maar havermout en druiven eten. Je moet daarom een aantal verschillende van deze superfoods verwerken in een uitgebalanceerd dieet, waarbij je een actief leven leidt met voldoende beweging en weinig stress.

Groenten voor detox

We gaan we het hier in het bijzonder hebben over de vijf beste groenten die je kunt gebruiken als detox. Deze zullen je ook helpen om de tekenen van veroudering te bestrijden. We weten zeker dat je ze daarom geweldig zult vinden.

1. Spruitjes

Spruitjes

Ze zijn heerlijk, passen bij iedere maaltijd en zijn een natuurlijke bron aan veel verschillende voedingsstoffen. Spruitjes zijn zonder twijfel de beste groenten voor ontgifting en een lang leven. Wil je weten waarom?

 • Spruitjes zijn rijk aan vitamine A, C, E en luteïne. Ten eerste kunnen deze allemaal de effecten van vrije radicalen bestrijden. Ten tweede helpen ze voorkomen dat cellen die veroudering en tumoren veroorzaken gaan oxideren.
 • Ze bevatten ook een substantie die bekend is als sinigrine, dat je lever beschermt. Het ondersteunt daarmee de belangrijkste taken van de lever, zoals het elimineren van gifstoffen die worden geproduceerd door de veroudering van de cellen en het reinigen van je lichaam.
 • Spruitjes bevatten ook veel proteïne, wat goed is voor je huid en botten.

2. Wortels

Wortelsap

Wortels zijn verfrissend, lekker en kunnen zowel rauw als geroosterd, gestoomd of gekookt gegeten worden. Ook kun je ze zelfs in vele combinaties met andere groenten en fruit in smoothies gebruiken. Zo creëer je een drankje dat vol zit met mineralen en proteïne. Wortels bevatten verder een interessante stof genaamd falcarinol.

Volgens de School of Agriculture, Food, and Rural Development van de Universiteit van Newcastle (Verenigd Koninkrijk) en de Universiteit van Denemarken heeft het eten van gekookte wortels de volgende voordelen:

 • Wortels herstellen de huidcellen, dankzij falcarinol, en zeer goede antioxidant.
 • De vezels in wortels zorgen voor de verwijdering van zware metalen uit het lichaam, zoals lood, cadmium en andere giftige stoffen.
 • De aantrekkelijke oranje kleur van wortels komt door hun hoge gehalte aan alfa- en bèta-caroteen, wat helpt bij de vernieuwing van huidcellen en andere organen.

3. Pompoen

Pompoen

Vind je pompoen lekker? Aarzel dan niet om iedere soort te proberen, ongeacht het seizoen. Pompoen is namelijk geweldig voor het ontgiften van je lichaam en om je jeugd te bewaren.

 • Pompoen is rijk aan water en vezels, twee stoffen die helpen ontgiften.
 • Dankzij de vitaminen en mineralen is het goed voor de huid, de gewrichten, de botten en de hersenen.
 • Het zal je goed doen te weten dat pompoen rijk is aan cumarine, een soort benzopyrone, dat ontsteking en ongezonde bacteriën in de darmen bestrijdt.
 • Pompoen bevat ook vitamine A en C, samen met antioxidanten die vrije radicalen en vroegtijdige veroudering bestrijden.

4. Waterkers

Salade met Waterkers

Of je het nu aanbakt met een beetje knoflook, kookt of rauw eet in salades of met kaas… Waterkers is heerlijk en een van de beste groenten voor ontgifting en een lang leven. Deze voordelen, en nog meer, zijn de redenen dat je moet proberen deze groente altijd mee te nemen als je boodschappen doet!

 • Waterkers bevat veel carotenoïden, antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en genezing van de huid bevorderen.
 • Het is goed voor de spijsvertering en helpt de lever- en nierfunctie bevorderen.
 • Je zult het ook interessant vinden om te weten dat waterkers een hoog niveau aan jodium bevat, dat de stofwisseling reguleert en je gewicht stabiliseert.
 • Waterkers bevat ook veel antioxidanten, waaronder ijzer, calcium en magnesium, die samen met vitamine A, C en E helpen om rimpels te bestrijden en schade opgelopen door de zon tegengaat.

5. Shiitake paddenstoelen

Paddenstoel

Je bent het misschien niet gewend om deze paddenstoelen te eten, maar de shiitake soort is het waard om aan je boodschappenlijst toe te voegen dankzij de geweldige eigenschappen om je lichaam te reinigen, je immuunsysteem te versterken en vooral voor het behouden van je jeugdigheid en om de tekenen van veroudering te bestrijden.

Ondanks dat deze paddenstoel (en andere soortgelijke) meestal wordt gevonden in de Aziatische keuken, is het altijd leuk om te experimenteren met nieuwe recepten – vooral als het gezond is! Als je het volgende leest, weten we zeker dat je shiitake paddenstoelen zal meenemen de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat.

 • Ze geven je eerst en vooral energie en versterken je immuunsysteem.
 • Shiitake paddenstoelen helpen je lever gezond te houden, omdat ze een natuurlijke bron zijn van beta-glucan, dat schadelijke gifstoffen verwijdert.
 • Ze zijn rijk aan vitamine B3, dat het het teveel aan suikers in het lichaam verwerkt en gewichtstoename voorkomt.
 • Ze dragen bij aan een jeugdige huid dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en mineralen, zoals zink en calcium.

Geniet van deze geweldige groenten die je lichaam reinigen en van een lang en gezond leven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chiavaro, E., Mazzeo, T., Visconti, A., Manzi, C., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2012). Nutritional quality of sous vide cooked carrots and brussels sprouts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf300692a
 • Yadav, M., Jain, S., Tomar, R., Prasad, G. B. K. S., & Yadav, H. (2010). Medicinal and biological potential of pumpkin: An updated review. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1017/S0954422410000107
 • Hansen, S. L., Purup, S., & Christensen, L. P. (2003). Bioactivity of falcarinol and the influence of processing and storage on its content in carrots (Daucus carota L). Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.1442
 • Yazdanparast, R., Bahramikia, S., & Ardestani, A. (2008). Nasturtium officinale reduces oxidative stress and enhances antioxidant capacity in hypercholesterolaemic rats. Chemico-Biological Interactions. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2008.01.006
 • Kitzberger, C. S. G., Smânia, A., Pedrosa, R. C., & Ferreira, S. R. S. (2007). Antioxidant and antimicrobial activities of shiitake (Lentinula edodes) extracts obtained by organic solvents and supercritical fluids. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.06.013
 • Borguini, R. G., & da Silva Torres, E. A. F. (2009). Tomatoes and tomato products as dietary sources of antioxidants. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559120903155859
 • Manchali, S., Chidambara Murthy, K. N., & Patil, B. S. (2012). Crucial facts about health benefits of popular cruciferous vegetables. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.08.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.