Vijf voedingsmiddelen die verzadigd vet tegengaan en elimineren

14 maart 2017
Het verzadigde vet dat veel voedingsmiddelen bevatten, kan zeer gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Neem daarom enkele van deze heerlijke en gezonde voedingsmiddelen op in je dieet om verzadigd vet tegen te gaan en te elimineren.

Verzadigd vet is gevaarlijk voor onze gezondheid, omdat het ervoor zorgt dat slecht cholesterol zich sneller in de aderen opstapelt, waardoor de aderen verstopt kunnen raken of kunnen verharden.

Het grootste probleem met onze huidige eetgewoontes is dat we eraan gewend zijn veel voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan verzadigde vetten of transvetten. Zuivelproducten, vlees, suiker en vettig voedsel zijn als het zwaard van Damocles. Dit soort voedingsmiddelen kunnen je leven aanzienlijk verkorten en de kans op een hartaanval of beroerte veel groter maken, zonder dat je dit überhaupt doorhebt.

We moeten echter wel één ding duidelijk stellen: het is niet de bedoeling om deze voedingsmiddelen gewoon compleet uit je dieet te verwijderen en vooral niet om te besluiten om helemaal geen vet meer te eten.

Het geheim is om de juiste balans te vinden en een dieet aan te houden dat gevarieerd en kwaliteitsvol is wat betreft de hoeveelheden die je binnenkrijgt en in relatie tot de (wellicht langzaamaan vergeten) voedselpiramide waar je op school over geleerd hebt.

Het is zelfs vaak zo dat we bewust kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, omdat we deze voedingsmiddelen bevredigender vinden. Dit soort ongezonde voedingsmiddelen kunnen zenuwachtigheid verminderen, zijn lekker en zijn over het algemeen makkelijk te bereiden. Gezonde en goede gerechten vereisen daarentegen tijd, toewijding en kunst, denken we.

Daarom delen we in dit artikel vijf voedingsmiddelen die je kunt eten om het verzadigde vet dat zich in je lichaam heeft opgehoopt te elimineren of minstens te verminderen.

1. Watermeloen

Verzadigd vet is grotendeels afkomstig uit de vetzuren die gevonden kunnen worden in gebakken voedsel, gebak, verwerkt voedsel en margarine. Het is daarom belangrijk om dit soort voedingsmiddelen met mate te eten en op zoek te gaan naar gezondere alternatieven, die ervoor zullen zorgen dat je jezelf een stuk beter zult voelen. Je zult binnen no time van deze heerlijke en gezonde opties gaan houden.

Een van deze gezonde voedingsmiddelen waar je hoe dan ook dol op zult zijn, is watermeloen. Wanneer de zomer weer aanbreekt, is het erg verstandig om zo veel mogelijk te profiteren van deze heerlijke groente. Voeg watermeloen toe aan salades, sapjes of eet het gewoon op zichzelf. We delen even een paar redenen waarom watermeloen zo geweldig is voor je gezondheid:

Wil je meer weten? Lees dan: 5 dingen over watermeloen die je waarschijnlijk nog niet wist

 • Watermeloen bestaat voor 90% uit water, waardoor de groente niet alleen vullend is, maar er ook voor kan zorgen dat het verzadigde vet dat zich in je lichaam heeft ophoopt geleidelijk aan geëlimineerd wordt.
 • Wat ook interessant is om te weten, is dat één kopje watermeloen (200 gram) je lichaam voorziet van bijna dertig procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.
 • Misschien zal het je ook verbazen om te horen dat watermeloen veel meer te bieden heeft dan alleen water: een normale portie watermeloen voorziet je lichaam van ijzer, kalium en vitamine B6.
 • Daarnaast bevat de groente lycopeen, een antioxidant die gewichtsverlies en de verwijdering van verzadigde vetten bevordert.

2. Amandelen

Amandelen

Wellicht zullen velen van jullie hier verbaasd over zijn. Kunnen amandelen echt helpen om verzadigd vet tegen te gaan en gewichtsverlies te bevorderen?

Een studie die gepubliceerd werd in het International Journal of Obesity toont aan dat amandelen in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet het lichamelijke vermogen om verzadigde vetten te elimineren kunnen bevorderen. En wel om de volgende redenen:

 • Amandelen bevatten een bepaald bestanddeel dat het lichamelijke vermogen om vetten te absorberen beperkt.
 • Hier kun je van profiteren door amandelen op de juiste manier in je dieet op te nemen. Eet bijvoorbeeld samen met een geroosterd broodje of een banaan tien amandelen bij het ontbijt.

3. Komkommers

Komkommer met citroen en appelsap, een komkommersalade, soep van komkommer en munt… Er bestaan oneindig veel mogelijkheden om komkommer te bereiden en deze heerlijke groente biedt net zo veel voordelen. Je welzijn en gezondheid zullen er een stuk op vooruitgaan en je zal minder verzadigd vet in je lichaam hebben. Wil je weten waarom komkommers zo geweldig zijn?

 • Komkommers bevatten vitamine A, C en K, en daarnaast ook mineralen als magnesium, calcium, mangaan, fosfor, koper, ijzer en zink.
 • Komkommers zijn rijk aan water en vezels en bevatten zeer weinig vet.
 • Komkommers zorgen ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft en kunnen dankzij de vochtafdrijvende werking die de groente heeft helpen om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Probeer daarom vanaf nu vaker komkommer te eten. Je zult hoe dan ook positief verschil merken.

Wil je meer weten? Lees dan: De waarheid over komkommer

4. Groene appels

Groene Appels

Waarom probeer je je dag niet eens te beginnen met een lekkere groene appel? Groene appels zijn de perfecte combinatie van zoet en zuur. Naast de heerlijke smaak, zijn er echter nog genoeg andere redenen om vaker groene appels te eten:

 • Groene appels zijn namelijk een van de beste bronnen van flavonoïden, die, samen met het epicatechine dat appels bevatten, helpen om je figuur te behouden.
 • Dit doen ze door de hardnekkige lipiden die zich rond je middel opstapelen aan te pakken.
 • Hierdoor kunnen groene appels helpen om de bloedsomloop te verbeteren en zo het slechte cholesterol dat de verzadigde vetten in je lichaam gecreëerd hebben te elimineren.
 • Met maar 80 calorieën per appel is dit een heerlijke vrucht die ook nog eens kan helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

5. Avocado’s

Avocado

Avocado’s zijn niet alleen geweldig, maar eigenlijk ook hartstikke fascinerend. Hoe kan deze calorierijke vrucht nu gewichtsverlies bevorderen?

Sommige voedingsmiddelen zijn veel verzadigender dan de hoeveelheid calorieën die ze bevatten. Slechts een halve avocado per dag kan al geweldige gevolgen teweegbrengen.

Lees ook: 13 redenen om meer avocado te eten

Het onverzadigde vet dat avocado’s bevatten zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt en is tegelijkertijd goed voor je hart en lever.

Het is echter wel belangrijk om avocado’s op de juiste manier te eten. Wij raden aan om avocado te combineren met een beetje zilvervliesrijst en zalm, een paar walnoten en een beetje witte peper. Een heerlijke en super gezonde maaltijd!

Bekijk Ook