Verboden voedingsmiddelen bij bloeddrukproblemen

Specialisten bevelen zowel patiënten met hypertensie als iedereen die bloeddrukproblemen wil voorkomen aan om een gezonde levensstijl te volgen. Ontdek in dit artikel verboden voedingsmiddelen voor mensen met bloeddrukproblemen.
Verboden voedingsmiddelen bij bloeddrukproblemen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) lijdt één op de vijf volwassenen aan een hoge bloeddruk, een aandoening die wereldwijd 9,4 miljoen doden per jaar veroorzaakt als gevolg van complicaties. De eerste stap om bloeddrukproblemen te helpen voorkomen, is het volgen van een goed dieet.

Daarom zullen we je in dit artikel de verboden voedingsmiddelen met je delen voor mensen met bloeddrukproblemen. Houd er rekening mee dat afgezien van je dieet, stoppen met roken, regelmatig sporten, alcohol vermijden en minder zout consumeren andere essentiële veranderingen zijn die je moet aanbrengen.

Wat is een hoge bloeddruk en waardoor wordt het veroorzaakt?

Hoewel een hoge bloeddruk of hypertensie een aandoening is die zich meestal niet duidelijk manifesteert, moet het niet licht genomen worden. Het is zorgelijk dat veel van degenen die eraan lijden, er niet zoveel aandacht aan besteden als zou moeten.

Hypertensie is ook een van de meestvoorkomende ziekten onder de volwassen bevolking. Het treft ongeveer 33% van de bevolking. Als je bloeddrukproblemen hebt, moet je een speciaal dieet volgen om deze onder controle te houden. Zo zorg je ervoor dat je lichaam naar behoren werkt.

Veroudering en genetica zijn enkele van de oorzaken die het risico op bloeddrukproblemen verhogen die je niet kunt veranderen. Andere factoren kunnen echter leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende voeding, overgewicht of niet lichamelijk actief zijn.

Verboden voedingsmiddelen voor mensen met bloeddrukproblemen

1. Verminder je zoutinname

Verlaag je zoutinname

Als je een hoge bloeddruk hebt moet je ofwel het toevoegen van zout aan je eten vermijden, ofwel de hoeveelheid die je consumeert verminderen. Natrium is namelijk je ergste vijand.

Je kunt tot 1.000 mg natrium per dag consumeren, wat overeenkomt met 2 gram keukenzout. Onthoud ook dat veel voedingsmiddelen natrium bevatten, dus wees heel voorzichtig.

2. Bewerkte voedingsmiddelen behoren tot de verboden voedingsmiddelen bij bloeddrukproblemen

Je zou alle soorten bewerkte voedingsmiddelen moeten vermijden, of het nu verpakt of ingeblikt is. Zelfs de voedingsmiddelen die beweren zoutarm te zijn, kunnen namelijk nog steeds bronnen van natrium zijn vanwege hun conserveermiddelen, zoals natriumbenzoaat, of smaakstoffen, zoals mononatriumglutamaat (Engelse link).

3. Beperk je cafeïneconsumptie

Verboden voedingsmiddelen bij bloeddrukproblemen zoals cafeïne

Een simpele kop koffie kan de bloeddruk al verhogen. Daarom kan elke dag koffie drinken bijdragen aan hypertensie (Engelse link). Alle cafeïnehoudende dranken kunnen de bloeddruk dus in feite verhogen. Het gaat hier vooral om frisdrank en andere dranken die vol zitten met cafeïne.

4. Melkproducten

Zuivelproducten zijn goede bronnen van mineralen zoals calcium en magnesium. Ze zijn echter ook rijk aan verzadigd vet, wat de bloeddruk verhoogt. Als je dus van zuivelproducten houdt, consumeer dan magere melk, yoghurt en kaas.

5. Vermijd industriële smaakstoffen

Vermijd sausjes zoals mosterd en ketchup

Kippenbouillon, mosterd, ketchup en worcestersaus bijvoorbeeld bevatten veel natrium. Ze behoren dus tot te verboden voedingsmiddelen voor mensen met bloeddrukproblemen. Er is niets beter dan het gebruik van kruiden en specerijen zoals basilicum, peterselie en citroen.

Ook interessant om te lezen:
Wist je dat walnoten de bloeddruk verlagen?

6. Beperk je vetinname om bloeddrukproblemen te voorkomen

Gefrituurde kip of patat zijn verleidingen die je gezondheid in gevaar kunnen brengen. Gefrituurd voedsel bevat namelijk veel vet, wat kan leiden tot overgewicht en een hoge bloeddruk. Daarom is het voor mensen met bloeddrukproblemen het beste om gebraden of gegrilde kip en gepofte of gekookte aardappelen te eten.

Onthoud dat verzadigd vet, vooral transvet, slecht is voor het hart en de bloedvaten. Hypertensie verzorgt de bloedsomloop namelijk veel stress en extra stress kan ernstig zijn.

Kortom, als laatste tip, onthoud dat specialisten zowel mensen met bloeddrukproblemen als iedereen die hypertensie wil voorkomen een gezonde levensstijl aanbevelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Farias, María Magdalena, Cuevas, Ada, & Ducci, Héctor. (2013). Más allá del sodio: cambios en la dieta y su efecto en hipertensión. Revista chilena de cardiología32(2), 141-151. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602013000200009
  • MIDGLEY JP, MATTHEW AG, GREENWOOD CM, LOGAN AG. Effect of reduced dietarysodium on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 1996; 275: 1590-1597.
  • VOLLMER WM, SACKS FM, ARD J, APPEL LJ, BRAY GA, SIMONS-MORTON DG, et al. Effects of diet and sodium intake on blood pressure: subgroup analysis of the DASH-sodium trial. Ann Intern Med. 2001; 135: 10191028.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.