Twee manieren om spinazie-muffins te bereiden

Als je nog geen spinazie-muffins geprobeerd hebt, mag je de volgende recepten niet missen om te leren hoe je ze thuis op een eenvoudige manier kunt klaarmaken. Je zult ze heerlijk vinden!
Twee manieren om spinazie-muffins te bereiden
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Spinazie-muffins zijn een uitstekende manier om de aanwezigheid van groenten in je dieet te verhogen. In feite worden bladgroenten gecategoriseerd als zeer heilzaam voor onze gezondheid, omdat ze een flinke hoeveelheid essentiële micronutriënten en fytochemicaliën kunnen leveren.

Bovendien raden alle deskundigen aan onze consumptie van plantaardige voedingsmiddelen in de voeding te verhogen. De regelmatige inname ervan wordt in verband gebracht met een verminderd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook. Maar ook een gezonde inname van plantaardige eiwitten mag niet verwaarloosd worden! Dat is waar spinazie-muffins van pas kunnen komen.

Het basisrecept voor spinazie-muffins

Laten we beginnen met een eenvoudige manier om spinazie-muffins te maken. Dit recept kan als voorgerecht of als hoofdgerecht bereid worden. Het kan alleen gegeten worden of met een bijgerecht, zoals rijst. Het belangrijkste is dat je het opneemt in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Ingrediënten

De volgende ingrediënten zijn nodig voor spinazie-muffins:

 • 2 ui
 • 2 eieren
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • 400 gram spinazie
 • 100 gram champignons
 • 300 milliliter vloeibare room

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
5 gezonde spinazierecepten om elke dag van te genieten

Een stap-voor-stap instructies voor het bereiden van basis spinazie-muffins

 • Begin met het schoonmaken van de spinazie en het in plakjes snijden van de champignons (al is er ook de mogelijkheid ze al gesneden te kopen). Pel dan de ui en hak hem zo fijn mogelijk.
 • Als de groenten klaar zijn, doe ze dan in een koekenpan met hete extra vierge olijfolie en bak ze ongeveer 7 minuten, voeg zout en peper naar smaak toe.
 • De volgende stap is de vorige bereiding uit te laten lekken met behulp van een zeef en dan de eieren met de room los te kloppen in een kom, waarbij je ook zout en peper naar smaak toevoegt. Voor deze stap is het aan te bevelen een garde te gebruiken.
 • Voeg vervolgens de groenten toe en meng alles goed door elkaar als de eieren een gladde, goed gemengde textuur hebben.
 • Vanaf hier is het nodig een muffinvorm in te vetten met olie en er de ei- en spinaziebereiding in te doen. Bak het 25 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Daarna zijn je spinazie-muffins klaar om geserveerd te worden!

Een alternatief recept om spinazie-muffins te bereiden

Moldes para muffins de espinaca.
Spinazie-muffins leveren ijzer, vitamine C, eiwit en vezels.

Vervolgens bieden we je een ander recept om spinazie-muffins te bereiden. Deze is een beetje anders, maar nog steeds een gezond gerecht. We raden je aan beide recepten te proberen en je favoriet te kiezen. Bedenk dat je er altijd je persoonlijke draai aan kunt geven of een sausje bij kunt maken.

Ingrediënten

De ingrediënten die je in dit geval nodig hebt zijn de volgende:

 • 1 ui
 • 2 eieren
 • Verse kaas
 • Nootmuskaat
 • Zout en zwarte peper
 • 15 gram haverzemelen
 • 5 gram bakpoeder
 • 100 gram verse spinazie
 • 40 gram volkoren tarwemeel
 • 40 gram gemalen havervlokken
 • 10 milliliter extra vierge olijfolie

Een stap-voor-stap handleiding voor het bereiden van alternatieve spinazie-muffins

 • Het is nodig de spinaziebladeren goed te wassen, zoals in het vorige geval.
 • Fruit vervolgens de fijngesneden ui en spinazie in een pan met extra vierge olijfolie. De bedoeling is dat het water loslaat en kleiner wordt. Als dit gelukt is, haal je de groenten van het vuur en laat ze goed uitlekken.
 • Doe de groenten verder in een kom en voeg later de eieren, tarwebloem en havermout toe. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en meng het goed tot je een beslag hebt.
 • De volgende stap is het mengsel met behulp van een lepel over individuele ovenvaste muffinvormpjes te verdelen.
 • Bak de spinazie-muffins vervolgens 25 minuten op 180 graden, en dan zijn ze klaar om te eten! Je kunt er ook wat kaas overheen doen als je wilt voordat je het serveert.

We denken dat je het misschien leuk vindt om te lezen:
Proef deze voedzame, glutenvrije en lactosevrije muffins met havermout

De gezondheidsvoordelen van spinazie-muffins

Espinacas para preparar muffins.
Spinazie is een bladgroente die fytonutriënten levert.

 

We kunnen geen afscheid nemen zonder iets te zeggen over de belangrijkste voordelen van het eten van spinazie-muffins. Deze groenten zijn immers zeer aan te bevelen in het kader van een evenwichtige voeding. Hier is waarom.

Spinazie kan je risico op bloedarmoede helpen verminderen

Spinazie is een bron van ijzer. Dit mineraal is van cruciaal belang om bloedarmoede te voorkomen.

De opneembaarheid ervan is echter laag. Gelukkig neemt de biologische beschikbaarheid toe als het samen met een dosis vitamine C wordt geconsumeerd, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA (Engelse link).

Spinazie en eieren kunnen de gezondheid van de vetvrije spiermassa helpen verbeteren

Om ervoor te zorgen dat de spiermassa in een functionele toestand blijft en om katabolisme te voorkomen, is het van essentieel belang om dagelijks in de eiwitbehoefte van het lichaam te voorzien. Daarom kunnen spinazie-muffins in je dieet opgenomen worden, omdat ze eieren onder hun ingrediënten hebben.

Opgemerkt moet worden dat ei-eiwit van hoge kwaliteit geacht wordt, omdat het alle essentiële aminozuren levert.

Ervoor zorgen dat aan de eiwitbehoefte van je lichaam voldaan wordt, is doorslaggevend bij het voorkomen van het ontstaan van ziekten die de functionaliteit aantasten, zoals sarcopenie. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift BioMed Research International (Engelse link).

De vezels in spinazie-muffins kunnen constipatie helpen bestrijden

Ten slotte moet opgemerkt worden dat spinazie-muffins een bereiding zijn die constipatie kan helpen bestrijden. Dit komt door hun vezelgehalte.

Deze stof is belangrijk gebleken (Engelse link) voor het behoud van een goede darmwerking. Ook voorkomt het transitproblemen en helpt het je risico op het ontstaan van chronische ziekten te verminderen.

Bereid thuis spinazie-muffins

Het is gemakkelijk om thuis lekkere spinazie-muffins te bereiden. Bovendien is dit een gerecht dat in het kader van een gezond dieet kan worden opgenomen.

Bedenk tenslotte dat het belangrijk zal zijn een voedingspatroon te combineren met andere goede gewoonten om op den duur een goede gezondheidstoestand te behouden. Het is van essentieel belang regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, en er ook voor te zorgen dat je elke nacht een goede nachtrust hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644
 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.