De vele voordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat heeft pijnstillende, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Ontdek hier andere wetenschappelijk bewezen voordelen van nootmuskaat!
De vele voordelen van nootmuskaat
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We zullen je vandaag meer vertellen over de voordelen van nootmuskaat bespreken die de wetenschap heeft vastgesteld. Nootmuskaat is een specerij uit Indonesië dat geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Mensen gebruiken deze specerij vaak in de gastronomie, omdat het de smaak van veel recepten verbetert. Hoewel velen er de voorkeur aan geven om het over de maaltijden te raspen, genieten anderen ervan om het als thee te drinken.

Deze specerij is onder andere rijk aan vitamines en ook bevat het mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer en kalium. Het is dus behoorlijk voedzaam, afgezien van de gezondheidsclaims die we hieronder zullen bespreken.

De voordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat heeft de eigenschap dat het kan helpen om diverse problemen te bestrijden zoals:

Hoewel de meeste onderzoeken die deze feiten bevestigen bij muizen werden uitgevoerd, zagen experts een efficiënte bescherming van de lever. Hoewel het bewijs nog steeds beperkt is, geloven sommige onderzoekers dat nootmuskaat eigenschappen heeft die de lever kunnen beschermen.

Bovendien kan het vanwege zijn monoterpenen-gehalte ook een beschermende werking hebben tegen hartziekten. Deze verbindingen hebben anticoagulerende eigenschappen en beschermen tegen problemen zoals trombose.

De voordelen van nootmuskaat

Het kan jichtsymptomen helpen verlichten

Andere voordelen van nootmuskaat zijn de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Nootmuskaat kan helpen om zwelling van gewrichten te verlichten en de pijn te bestrijden die ontstaat door chronische ontstekingen zoals bij jicht het geval is.

Experts hebben studies met betrekking tot dit feit uitgevoerd op muizen, en daarom moeten ze verdere studies uitvoeren om dit effect bij mensen te analyseren. De ontstekingsremmende eigenschappen werden echter bevestigd.

Je kunt nootmuskaat gebruiken als exfoliant

In dit opzicht kan het combineren van nootmuskaatpoeder met honing in een effectieve manier resulteren om bepaalde huidaandoeningen te behandelen. Je kun het resulterende product aanbrengen als een natuurlijke exfoliant die dode huidcellen en olieophoping verwijdert.

Bovendien kun je met dit product maskers tegen acne maken. De antiseptische en regeneratieve effecten maken het een ideale specerij om de huid van je gezicht mee te exfolieren.

Nootmuskaat kan bij hoge doses giftig zijn

Overmatig consumeren van deze specerij (van één tot drie noten) kan nadelige bijwerkingen veroorzaken. De vluchtige oliën die het bevat, die bestaan uit alkylbenzeenderivaten, terpenen en myristinezuur. Deze kunnen diverse klachten veroorzaken zoals:

  • misselijkheid
  • hallucinaties
  • ontstekingen
  • shock

Daarom is het belangrijk om nootmuskaat met mate te consumeren om van de voordelen te kunnen profiteren zonder last te hebben van de mogelijke bijwerkingen.

In sommige gevallen kan een overmatige inname ook leiden tot ontspannende sensaties vergelijkbaar met die van cannabis. Een overdosis veroorzaakt echter meestal uitdroging en wijdverspreide pijn. De effecten duren meer dan 24 uur en kunnen zelfs 36 uur overschrijden.

Bovendien is het niet duidelijk welke van de verbindingen een grotere toxiciteit heeft. In dit verband geloven sommige experts dat myristicine kan worden geoxideerd in een in water oplosbare metaboliet van amfetamine.

Vormen van nootmuskaat

De voordelen van nootmuskaat

Op de markt is nootmuskaat in zijn geheel beschikbaar, evenals gemalen nootmuskaat en als etherische olie. Dit laatste wordt verkregen door de destillatie van gemalen nootmuskaat en wordt voornamelijk gebruikt in de farmaceutische en parfumindustrie.

  • Het bevat ook verbindingen die van belang zijn voor de oleochemische industrie.
  • Daarnaast het wordt gebruikt als smaakstof.
  • Bovendien kunnen mensen nootmuskaatolie gebruiken om reumatische pijn te behandelen, evenals een noodmethode om kiespijn te behandelen.
  • Verder kun je ook nootmuskaatboter kopen, een bruine halfvaste substantie. 75% daarvan bestaat uit trimyristine, dat omgezet kan worden in myristinezuur. Mensen gebruiken dit vetzuur als vervanging voor cacaoboter en als industrieel smeermiddel.

Misschien heb je ook interesse in het volgende artikel:
8 nuttige specerijen die je waarschijnlijk al in huis hebt

Conclusie over de voordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat is een product met meerdere culinaire toepassingen. Naast zijn organoleptische potentieel heeft het echter mogelijk ook diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Ondanks het feit dat onderzoek bij mensen nodig is om zijn eigenschappen volledig te bewijzen, kan matig gebruik van nootmuskaat mogelijk helpen bepaalde ziekten of aandoeningen te voorkomen of te verbeteren. Deze specerij biedt echter geen wonderbaarlijke oplossingen en je moet het met mate consumeren vanwege het risico op een overdosis.

Om deze reden raden experts aan om de dagelijkse hoeveelheden niet te overschrijden. Mocht dit wel gebeuren is het advies om snel contact op te nemen met een arts om verdere problemen te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.