Tips voor schonere longen

Oefeningen zoals yoga, meditatie en Tai Chi leren ons om te ademen met verschillende delen van ons lichaam, zoals de buik, middenrif of borst.
Tips voor schonere longen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 31 oktober, 2018

Voor iedereen die rookt, terugkerende longproblemen heeft of gewoon schonere longen wil hebben om beter te kunnen ademen, gaan we een aantal waardevolle tips laten zien om dit op een gemakkelijke en natuurlijke manier te doen.

Als je leert hoe je correct moet ademen, de ventilatie van je huis kunt verbeteren en van slijm af kunt komen, zul je de resultaten in een mum van tijd zien.

Tips voor schonere longen

Stoombaden

Weet je wat een stoombad is? Je ademt de dampen van geneeskrachtige planten in, die zo in de longen komen. Dit is een uitstekende methode om ademhalingsproblemen bij kinderen te genezen. Het helpt ook bij het reinigen van de longen, vooral die van rokers.

Hoe maak ik een stoombad?

 • Kook twee liter water met geneeskrachtige kruiden zoals dennen, tijm, rozemarijn, eucalyptus, kamille of oregano.
 • Als het tussen de 5 en 10 minuten heeft gekookt, zul je zien dat de aromatische dampen vrijkomen.
 • Haal het van het vuur, bedek je hoofd met een handdoek en leun voorover over de pan of kom (let op dat je jezelf niet brandt aan de stoom).
 • Adem diep in door de mond en neus, afwisselend vanuit elk neusgat.

Ontdoe je van slijm

de neus reinigen

Het is normaal om ‘s ochtends wakker te worden met het gevoel dat je overtollig slijm hebt en soms kan dit slijm congestie veroorzaken of de luchtwegen belemmeren. Om overtollig slijm te voorkomen, volg je deze twee eenvoudige en gemakkelijke tips:

Was de neusholte met behulp van een Neti-pot, met name wanneer het slijm zich altijd in de neusholte bevindt.

Houd in gedachten dat er voedingsmiddelen zijn die slijm veroorzaken. Neem ze dus niet in je voedingspatroon op totdat je je beter voelt. Hier zijn een aantal producten om te vermijden:

 • Melk en melkproducten, met name koemelk. Vervang dit door plantaardige melkproducten.
 • Bloem en voedingsmiddelen die bloem bevatten. Eet gedextrineerd brood, vergelijkbaar met geroosterde koekjes, maar veel gezonder in dit geval.

Leer om goed te ademen voor schonere longen

vrouw in yoga pose

Nu we het toch over het ademhalingsstelsel hebben, is het het vermelden waard dat we een groot deel van de tijd niet goed ademen… omdat we het vergeten!

We ademen net genoeg om te overleven, wat niet alleen invloed heeft op onze longen, die gewend zijn aan het werken met een verminderd vermogen, maar het maakt het ook moeilijker om zuurstof naar alle punten in het lichaam te sturen.

Hoe kan ik leren om goed te ademen voor schonere longen?

De meest effectieve manier is om oefeningen te doen zoals yoga, meditatie of tai chi, die zich altijd richten op de ademhaling en ons zelfs leren het te doen door middel van de verschillende delen van het lichaam: de buik, het middel of de borst.

Verbeter de nachtelijke ademhaling

slaapkamer met opgemaakt bed

We slapen meestal gemiddeld 8 uur per nacht of een derde van onze dag. Daarom is het van vitaal belang om ervoor te zorgen onze kamers schone, gezonde lucht bevatten.

Hoe doen we het?

 • Ventileer het huis elke dag en als je wilt kun je een raam gedeeltelijk open laten ‘s nachts.
 • Als je je huis niet goed kan ventileren, laat dan tenminste je slaapkamerdeur op een kier.
 • Zet planten die zuurstof genereren in je slaapkamer, zoals de pothos-klimop. Het hebben van één of twee van deze planten in de slaapkamer helpt het vernieuwen van de lucht die we inademen.
 • Vermijd vocht en geuren in huis. Gebruik ontvochtigers en elektronische luchtverfrissers.

Misschien ook interessant om te lezen: Zo elimineer je slechte geurtjes in de keuken en het huis

Vergeet je verdriet

Voor degenen die lijden aan een frequente of zelfs chronische ziekte van de luchtwegen kan het helpen te weten dat er een psychosomatische link is tussen de ziekte en voortdurende gevoelens van verdriet.

Daarom moet er bij iedere behandeling rekening worden gehouden met de emotionele component, die op een natuurlijke manier kan worden behandeld met homeopathische middelen zoals Bachbloesem of met professionele hulp van een therapeut.

Afbeeldingen met dank aan Marketing Deluxe, Breigh Hammarlund en caribb. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dahlke, R., & Ehrenberger, D. (1999). El libro de la desintoxicación y la salud. Ediciones Robinbook.
 • Fife, B. (2016). Oil Pulling: Enjuagues con aceite para desintoxicar y sanar el cuerpo. EDITORIAL SIRIO SA.
 • Meidinger, W. (1999). La cura de desintoxicación. Ediciones Robinbook.
 • J L. Fresquet Febrer (Profesor titular de Historia de la Ciencia, Universitat de València); G. Blanquer Roselló; M. Galindo Dobón; F. Gallego Estrada; R. García de la Cuadra Arizo; J.A. López Bueno; A. Sanjosé Pí (Estudiantes de medicina de la Universitat de València). Inventario de las plantas medicinales de uso popular en la ciudad de Valencia. Medicina y Ciencias Sociales, nº13. (mayo, 2001). ISNN: 1576-5377. http://www.uv.es/medciensoc https://www.uv.es/~fresquet/medciensoc/num2/inventario.PDF
 • Fibrosis Quística. La Revista de la American Medical Association. http://www.ingaled.com/images/informacion/viasbiliares/Fibrosis%20Quistica.pdf
 • García, AP y Cuadrado, SP (nd). Sistema de ejercicios respiratorios yoga para asmáticos. Recuperado de http://www.reefd.es/index.php/reefd/article/view/126

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.