Tips om minder te eten voor een gezond gewicht

Als je je na de maaltijd niet gevuld voelt en je een overweldigende drang voelt om iets zoets te eten, kies dan voor een kopje thee of een stuk fruit, zoals een appel of een peer.
Tips om minder te eten voor een gezond gewicht
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 29 januari, 2019

Veel mensen komen aan, zelfs als ze kiezen voor gezonde voeding. Dit komt omdat ze ofwel niet door hebben hoeveel ze wel niet eten, of gewoon niet in staat zijn om grenzen te stellen voor zichzelf. Als we leren om minder te eten en te stoppen als we ons verzadigd voelen, dan kunnen we ons gezonde gewicht behouden en zelfs een paar kilo verliezen.

In dit artikel zullen we je een aantal tips geven om minder te eten en te wennen aan het stoppen met eten zodra je vol zit, en om te veel eten door andere redenen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan angst, afleiding enzovoort.

Aan tafel

Er zijn een aantal eenvoudige tips die ons zullen helpen om de hoeveelheid voedsel die we willen en zouden moeten eten onder controle te houden:

 • Het beste is om een ​​aantal maaltijden gedurende de dag te eten om te voorkomen dat je voor de maaltijd erg hongerig bent. Je kunt proberen te ontbijten, een snack halverwege de ochtend, dan lunch, een snack en vervolgens de avondmaaltijd.
 • Ga altijd aan tafel zitten en eet langzaam. Probeer ook te vermijden dat je eet terwijl je aan het werk bent.
 • Probeer niet te multitasken of afleidende gesprekken te voeren tijdens een maaltijd en je hoeft ook geen televisie kijken.
 • Als je boos of verdrietig bent, is het het beste om te wachten met eten tot die gevoelens voorbij zijn.
 • Doe niet meer op je bord dan wat je wilt opeten. Als je te veel hebt gekookt en dus voedsel overhoudt, zet het extra eten dan in de koelkast voordat je gaat zitten om te eten om de verleiding van te veel te eten te vermijden.
 • Vermijd voorgerecht-achtig voedsel en prioriteer het creëren van hele gerechten, zodat het makkelijker is om bij te houden wat je eet.
Ga aan tafel zitten om minder te eten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels

Vezels zijn een voedingsstof die wordt aangetroffen in veel voedingsmiddelen en die ons het gevoel geven van een volle maag. Dit helpt ons ons meer tevreden te voelen, terwijl we minder voedsel eten.

Hoewel we ons moeten richten op het onderhouden van een compleet en uitgebalanceerd dieet, behoren deze specifieke voedingsmiddelen in ieder dagelijks menu:

 • Fruit, vooral rijp fruit zoals appels, pruimen, perziken, abrikozen, meloenen enz.
 • Groenten zoals kool, bieten, snijbiet, wortelen enz.
 • Volkoren granen zoals rijst, tarwe, quinoa, gierst enz.
 • Gekookte bonen en spruiten.
 • Noten, zoals hazelnoten en walnoten.
 • Gedroogde vruchten zoals gedroogde pruimen en rozijnen.
 • Champignons.
 • Zeewier.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels helpen je om minder te eten

Zeewier

Tussen de voedingsmiddelen die we hierboven vermelden staat ook zeewier, wat zeer bevredigend en gezond voedsel is. Het is echter niet zo bekend.

Zeewier absorbeert water en door het toegenomen volume geeft het een meer tevreden, voller gevoel na het eten.

We raden vooral de volgende zeewieren aan:

Deze kunnen aan onze bestaande recepten worden toegevoegd, zoals aan soepen, stoofschotels, rijst en pasta of worden ingenomen als een natuurlijke aanvulling.

Zeewier kan je ook helpen om minder te eten

Het drinken van water voor de maaltijd

Een geweldige manier om te beginnen aan de maaltijd met een verminderde eetlust en het vermijden van overeten is om één ​​of twee glazen water te drinken een half uur voor een maaltijd.

We raden ook altijd aan om water te drinken tussen de maaltijden door. In dit geval helpt het drinken van water voor een maaltijd het vullen van de maag en voorkomt dat we te snel of te veel eten.

Het eten van een beetje fruit voor de maaltijd is ook een goed idee, omdat de vezels en het watergehalte een soortgelijke vullend effect veroorzaken. Dit is veel makkelijker verteerbaar en gezonder dan bijvoorbeeld de traditie om brood voor de maaltijd te consumeren.

Theesoorten voor na het eten

Desserts zijn meestal iets waar we voor kiezen als we een beetje minder zelfbeheersing hebben. Soms hebben we al genoeg gegeten en kunnen we ons zelfs overvol voelen, maar willen we nog steeds iets meer. Op andere tijden hunkeren we naar iets zoets of vettigs om ons tevreden te voelen.

Dus als  je denkt dat je het gevoel hebt dat je nog iets wilt hebben na de maaltijd, probeer dan een kop thee of koffie om je te helpen bij de spijsvertering.

Als je niet helemaal genoeg gegeten hebt om vol te zijn, neem dan nog een appel of een peer. Deze vruchten gaan goed samen met andere voedingsmiddelen en passen ook in recepten die zijn gemaakt met de volgende ingrediënten:

 • Appelmoes en rozijnen.
 • Gebakken appels met kaneel en honing.
 • Peren in wijn of wijnsaus.
 • Carpaccio van peer met geroosterde amandelen.

We hopen dat je deze tips voor het eten van minder voedsel nuttig vond. Succes!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.