Eet minder granen en verlies makkelijker gewicht

· 12 augustus 2015

Glutensensitiviteit is niet hetzelfde als coeliakie. Iemand met een gevoeligheid voor gluten zal niet meteen symptomen vertonen, wat aantoont dat hun problemen niet direct gerelateerd zijn aan deze aandoening.

Ontbijt, lunch, en avondmaal. Tijdens elke maaltijd eten we voeding die granen bevat: brood, pasteitjes, pasta etc., omdat dit vaak makkelijke en verzadigende gerechten zijn. Overmatig gebruik van dergelijke voedingsmiddelen is echter niet gezond en zal gewichtstoename stimuleren.

In dit artikel beschrijven we hoe je makkelijk gewicht kan verliezen en je algemene gezondheid kan verbeteren door minder granen te eten.

We eten te veel graan

Een gebalanceerd dieet vergt een proportionele hoeveelheid proteïnen, koolhydraten en vetten. Koolhydraten vinden we in fruit, groenten en graangewassen. Het probleem is dat we te veel graangewassen eten en te weinig groenten. We eten dagelijks te veel brood, pizza, pasta en alle soorten gebak.

graan2

Waarom doen granen ons in gewicht toenemen?

Ons lichaam heeft echter wel granen nodig, aangezien deze energie op lange termijn geven, vooral wanneer het volkoren granen zijn. Het probleem doet zich voor wanneer we overmatig granen consumeren of ze ’s avonds eten. De energie van deze granen wordt namelijk niet gebruikt en stapelt zich in het lichaam op in de vorm van vet.

Glutensensitiviteit en glutenintolerantie

De meeste granen komen van graangewassen met gluten, zoals tarwe, havermout, rogge, spelt etc. Ze bevatten echter niet allemaal dezelfde hoeveelheid gluten. Andere voedingsstoffen zoals rijst en mais bevatten geen gluten.

graan3

Vandaag de dag lijden veel mensen aan een bepaalde vorm van glutensensitiviteit. Dit is echter niet hetzelfde als een glutenintolerantie of coeliakie. Een persoon die lijdt aan coeliakie heeft een directe allergische reactie, daar waar iemand met glutensensitiviteit niet meteen symptomen ervaart, maar eerder problemen op lange termijn heeft, die normaal niet gerelateerd zijn aan deze ziekte. Het voedsel zal in dit geval niet goed verteren, wat voor problemen zoals gewichtstoename kan zorgen. Wanneer personen met glutensensitiviteit niet langer gluten eten, zullen ze snel veranderingen zien en zullen ze hun gewicht makkelijk kunnen controleren.

Andere symptomen van glutensensitiviteit zijn:

  • Vaak terugkerende constipatie en diarree
  • Slechte vertering
  • Huidproblemen zoals keratosis pilaris
  • Menstruele problemen
  • Steriliteit
  • Obesiteit en gewichtsverlies

Als je een vermoeden hebt dat je lijdt aan glutensensitiviteit, raadpleeg dan je arts. Hij of zij zal de nodige tests aanbevelen om de aandoening al dan niet te bevestigen.

Enkele ideeën om minder granen te eten

  • Er bestaan keukenapparaten om spaghetti van groenten te maken, met ingrediënten zoals courgette. Met dit apparaat kan je een saai bord groenten omtoveren tot een ‘nep’, maar erg smakelijk bord pasta. Voeg gewoon nog tomaten, kaas en oregano toe.

graan4

  • Het is verrassend hoeveel mogelijkheden groenten scheppen bij het maken van koekjes. Wist je dat je een lekkere biscuit van groenten en chocolade kan maken? Je kan dit doen door gewone bloem te vervangen door bloem van groenten of door gekookte en gemixte groenten. Het resultaat zal je hele gezin verbazen.
  • Mensen met een intolerantie voor gluten halen veel voordeel uit het volledig elimineren van gluten en het vervangen door andere glutenvrije bloem, zoals rijst, mais of kikkererwten. Deze bloem kan op dezelfde manier als gewone bloem gebruikt worden voor het bereiden van brood, taarten, pizza’s, pannenkoeken etc.
  • Brood is het moeilijkste te vervangen, omdat het in vele culturen de basis van het dieet vormt. Je kan alvast beginnen met de hoeveelheid brood die je eet te verminderen. Je kan het langzaamaan dan gaan vervangen door gelijkaardige voeding die minder bloem bevat, zoals producten op basis van rijst of mais. Je kan ook leren toast maken gebaseerd op salie, vlas en zonnebloem. Plet daarvoor de zaden en meng ze met een beetje water om een pasta te maken. Bak het vervolgens gedurende 30 minuten op 120 graden, totdat je een knapperige textuur krijgt.
Foto’s met dank aan: tzejen, xavi talleda, en michelle@TNS.